Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Wymiana z mega starej na nową

Tugginmypudha

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry użytkownicy, chciałem abyście podzielili się ze mną swoją wiedzą i doświadczeniem. Chodzi mi o tylną przerzutkę shimano, zdjęcie poniżej, która służy mi w rowerze do najgorszych warunków (śnieg, deszcz)   oraz warto nadmienić że nie lubię go czyścić. Napęd 7 rzędowy. Przebieg między 15, a 20 tys km, przerzutka nigdy nie ruszana. 

Chciałem po prostu kupić nową, bo w tej przeszkadza mi zasadniczo chrobotanie, wywołane chyba tymi dwoma kółeczkami,  ich zużyciem ogólnym, ale też ogólnie nowsza-lepsza, tak wielu sądzi, tyle że... Chciałem kupić sobie coś takiego budżetowego:
https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/tylne-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,przerzutka-tylna-turney-rd-tx35-mocowana-pod-os-piasty-shimano,27056.html

koszt, 31 zł, i teraz mam zasadnicze pytanie:

1. Naczytałem się że to najgorszy szajs, ale posty są sprzed kilku lat, przerzutka wygląda ładnie :) więc może coś się poprawiło, i w związku z tym warto ją kupić?

2. Przeszkadzają mi zasadniczo te dźwięki i chrobotanie, więc może lepiej zachować starą solidniejszą przerzutkę, i dokupić tylko te kółka przerzutki?

3. Czy jeżeli druga opcja jest lepsza, to czy takie kółka, wydające mi się uniwersalne, i kosztujące połowę przerzutki, będą lepszym rozwiązaniem przy jednoczesnym solidnym wyczyszczeniu przerzutki:
https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/tylne-przerzutki-rowerowe/czesci-zamienne/p,kolka-przerzutki-gorne-i-dolne-rd-a070-shimano,444680.html

W mieście mam tylko jeden sklep rowerowy, mieli tylko sam plastikowy element tego kółka kiedyś, a do tego się na sklep obraziłem, więc muszę kupić w necie, przy okazji z czymś innym pewnie też. 

Wracając do punktu trzeciego czy takiej przerzutce można zrobić shake w benzynie tak samo jak łańcuchowi?

Za wszelkie sugestie będę ogromnie wdzięczny, pozdrawiam :)

33vgbcm.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...