KrossA8 Napisano 1 Lutego 2016 Napisano 1 Lutego 2016 Zabrałem sie za montaż nowego napędu w rowerze,ale natrafiłem na poważny problem z odległością zębatki 38z od widełek ramy. Do ramion korby 3 rządowej SLX zamontowałem 2 blaty 38 i 24z. Oryginalnie w tym rowerze była korba Shimano XT 40 30 22 i środkowa zębatka była mniejsza i mieściła sie w zagłębieniu ramy. Dodam, ze założyłem 2 podkładki pod suport od strony napędu. Czekam na jakies sugestie bo raczej jest niemal pewne ze łańcuch zostanie zaciągnięty i zniszczy mi ramę. Rama to Cube Race One
woojj Napisano 1 Lutego 2016 Napisano 1 Lutego 2016 Przykręć ją z drugiej strony pająka. ale mała 24 przestanie fungować ;-((( Załuż obie podkładki od strony korby (te które są pod miskami w suporcie)
radomir82 Napisano 1 Lutego 2016 Napisano 1 Lutego 2016 Korby dwublatowe mają inną linię łańcucha. W twoim przypadku nie da się tego sensownie ogarnąć poza wymianą korby na dwurzędową.
KrossA8 Napisano 2 Lutego 2016 Autor Napisano 2 Lutego 2016 wolałbym jednak uniknąć kupowania nowej korby. Mam pomysł dorobienia i założenia podkładki pod suport od strony napędu ale nie standardowej 2,5mm tylko takiej np 1,5mm zeby gwint od wkładu nie skrócił sie za mocno. czy takie rozważanie ma sens?
woojj Napisano 2 Lutego 2016 Napisano 2 Lutego 2016 metody są różne... czasem można dać podkładkę na samą oś ;-) Jeśli nie masz teraz z prawej strony nic to spokojnie załóż standardową.....
KrossA8 Napisano 2 Lutego 2016 Autor Napisano 2 Lutego 2016 tak jak pisałem od strony napędu mam juz 2 podkładki
woojj Napisano 2 Lutego 2016 Napisano 2 Lutego 2016 a ile masz w sumie podkładek???? 2 z prawej i jedna z lewej??? Jeśli tak to wywal tą z lewej i załóż podkładkę na oś od strony korby.... nie wiem ile tam jeszcze musisz zyskać. Powinien nawet gumowy 2mm oring wystarczyć
KrossA8 Napisano 2 Lutego 2016 Autor Napisano 2 Lutego 2016 ale jesli dam dodatkowo podkładkę np 1,5mm to czy ta tulejka łącząca miski suporty bedzie je prawidłowo łączyć ?
woojj Napisano 2 Lutego 2016 Napisano 2 Lutego 2016 Ta tulejka pełni funkcję uszczelnienia i spokojnie -zapas jest.
radomir82 Napisano 2 Lutego 2016 Napisano 2 Lutego 2016 Przy dwóch podkladkach na prawej misce zostaje około 7mm gwintu, sam sobie odpowiedz na pytanie czy bezpiecznie dla ramy jest dalsze skrócenie tego wymiaru
Roonin Napisano 7 Lutego 2016 Napisano 7 Lutego 2016 No właśnie o tym miałem napisać. Z g.. bata nie ukręcisz. Jak już koniecznie musi być po taniości to kup używaną M615, za 150 można wyrwać a to co masz sprzedać.
Arni220 Napisano 8 Lutego 2016 Napisano 8 Lutego 2016 Ale pany bzdury piszecie z tymi podkładkami, nie wolno zmieniać ich oryginalnego położenia bo ramiona znajdą się niesymetrycznie względem osi ramy. Masz problem, bo założyłeś odwrotnie zębatkę niż powinna być tzn od środka pająka, zamiast na zewnątrz jak w oryginale. Ta zębatka ma takie przetłoczenia w które wchodzą ramiona pająka to powoduje, że jest niesymetryczna. Kup zębatkę 36z od korby SLX ale 9 rzędowej, ją właśnie siętak montuje, od środka ramion.
Roonin Napisano 8 Lutego 2016 Napisano 8 Lutego 2016 Nie do końca twoja koncepcja jest prawdziwa ale nie chce mi się o tym rozpisywać.
Arni220 Napisano 8 Lutego 2016 Napisano 8 Lutego 2016 Nie ma innej możliwości poza niedopasowaniem ramy. Fakt, nawet 1mm przesunięcia blatu w prawo wiele nie pomoże.
KrossA8 Napisano 9 Lutego 2016 Autor Napisano 9 Lutego 2016 Ja bym się chętnie dowiedział co jest w tym powyższym rozwiązaniu nie tak:) bo wypowiedź niewiele wniosła do dyskusji:p Jeżeli zamontuje po zewnętrznej stronie pałąka blat to czy nie będzie zbyt duża odległość między dwoma zębatkami?
Arni220 Napisano 9 Lutego 2016 Napisano 9 Lutego 2016 Będzie, takie rozwiązanie odpada całkowicie tak samo, jak przekładanie podkładek niezgodnie z zaleceniem producenta. Korby 2 rzędowe mają linię łańcucha liczoną pomiędzy zębatkami, 3 rzędowe do osi środkowej zębatki. Obie jednak mają tę samą odległość pomiędzy zębatkami (ok. 8mm). Pierwsze mają tę linię łańcucha bodaj 48,8mm, a drugie 50mm. Jest minimalne przesuniecie zębatek ale ludzie to zakładają. Przyjrzałem się oryginałom, Roonin wiem do czego pił, a ja pomyliłem. Moim zdaniem nic nie wymyślisz i chyba nawet nie musisz, bo: raczej jest niemal pewne ze łańcuch zostanie zaciągnięty i zniszczy mi ramę. Przyglądam się temu zdjęciu, one jest wykonane od tyłu roweru, widoczna rura to tylny wideł, łańcuch tamtędy nie przechodzi. Zniszczysz ramę dopiero jak ci łańcuch zaciągnie, w normalnym użytkowaniu ta szpara nie ma żadnego znaczenia. Łańcuch najczęściej zaciąga się gdy zaklinuje się pomiędzy zębami zębatki. Ty masz zębatkę i łańcuch prawidłowo dobrane więc problemu nie będzie. Zmyliłeś tą fotką wszystkich bo ona jest obrócona. Teraz wszystko jasne:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.