Skocz do zawartości

[korba i kaseta] niezbędne klucze do scott scale 750

Troglodyta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Planuję kilka prac przy moim rowerze ( scott scale 750 ), aby przygotować go do sezonu. 

Potrzebuję wymienić korbę, suport, łańcuch i kasetę. 

Planuję zrobić to sam z uwagi na skromny budżet.

Czy ktoś jest mi jest w stanie powiedzieć jakie będą mi potrzebne do tego klucze - jestem totalnym laikiem w tej dziedzinie a kluczy naprawdę dużo na rynku?

Moja korba to : Shimano FC-M625

mój korbowód: Shimano SM-BB71-41A / shell 41x89.5mm

kaseta : Shimano CS-HG50-10

będę bardzi wdzięczny za wskazanie konkretnych narzędzi 

Pozdrawiam serdecznie wszystkich 

P.S. Z tego co się orientuję wskład suportu jest press fit - czy będę miał jakiś problem aby go zdemontować - czy potrzebuję do tego kolejnego narzędzia ?

Napisano
Napisano

łał - super - bardzo dziękuję - zabieram się za szukanie tańszych zamienników.

mam pytanie dotyczące klucza TL-FC16 który podałeś - czy do niego jest potrzebny jeszcze jakiś inny klucz przytrzymujący - bo to bardziej wygląda jak nakładka ?

Pozdrawiam

Napisano

Jak masz zacięcie techniczne i czas to sam możesz zrobić niektóre narzędzia. Ja tą plastikową nakrętkę wykręcałem już dużym imbusem i pilnikiem płaskim. Na wybijak do suportu, zastanowił bym się czy jest sens wydać tyle kasy, jak będziesz go używał góra raz na rok. Ja taki suport koledze wybiłem kołkiem drewnianym, tylko trzeba równomiernie uderzać w odpowiednich miejscach, a nie napierdzielać ciągle w to samo miejsce. Nowy suport możesz założyć tak, Bierzesz długą śrubę, dwie podkładki tak by opierały się o korpusy, a nie łożyska i nakrętkę. Będziesz miał coś podobnego jak ten klucz do montażu misek. Założenie tak suportu wymaga trochę wprawy i cierpliwości, ale i tak lepszy taki sposób niż wywalać kasę, by założyć suport kluczem, który jest tańszy niż ten klucz. Miski możesz też wstępnie nabić młotkiem gumowym. Klucz do kasety to już wyższa szkoła jazdy i jak nie masz dłutownicy to raczej nie zrobisz tego ręcznie (szkoda czasu). Ja bym jednak poszukał tylko tej nasadki, kosztuje może 15 zł, a kasetę blokował jakimś łańcuchem. Po za tym nie zniechęcaj się jak nie będzie Ci od razu wychodziło, bo z tymi wyspecjalizowanymi narzędziami za $$$ też nie jest to takie łatwe.

Napisano

dzięki za rady made in hand - jednak kupie narzędzia - część z nich już kupiłem , zastanawiam się tylko nad tym kluczem do wybijania - rzeczywiście są one niemiłosiernie drogie - szukam jakiegoś tańszego rozwiązania - lub używanego narzędzia 

Pozdro dla wszystkich

Napisano
rzeczywiście są one niemiłosiernie drogie - szukam jakiegoś tańszego rozwiązania - lub używanego narzędzia 

Znacznie tańsza będzie wymiana suportu w serwisie. Według mnie nie opłaci się kupować takich narzędzi tylko po to żeby raz na rok ich użyć :whistling: Wymiana w serwisie kosztuje pewnie z 20-30zł a narzędzia ponad 200zł :woot:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...