Skocz do zawartości

[do 6000 zł] HT MTB/Maraton 29"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

W tym roku chcę kupić nowy rower 29". Mieszkam w Olsztynie (Warmińsko-Mazurskie), teren w jakim będę używał będzie różny. Asfalt, leśne ścieżki, szutry, trasy xc. Mam 174 cm wzrostu i 69 kg wagi. Obecnie jeżdżę na rowerze z kołami 26", więc fajnie jakby nowy rower był też zwrotny.

Moje wymagania:

Rama: aluminium, kolor połysk. (lubię sportową pozycję)

Koła 29", łożyska maszynowe, sztywne osie (przynajmniej z przodu)

Amortyzator powietrzny (w tej cenie Reba lub Fox).

Osprzęt warty ceny roweru.

Moje typy rowerów:

Trek Superfly 6 2016

Scott Scale 950 2016

Trek ma wszystko co bym chciał, lakier połysk, dobry amortyzator, koła na łożyskach maszynowych, sztywna oś z przodu, z tyłu możliwość konwersji na 12x142. Mało wiem o osprzęcie SRAM GX. Jaka grupa Shimano jest odpowiednikiem ? Tego Treka mogę kupić za 5700 zł (w cenie możliwość przejścia na system bezdętkowy). Opłaca się ?

Co sądzicie o Scocie ? On ma chyba matowy lakier ? Jak wygląda w porównaniu do Treka ? Cena według producenta 6399 zł, więc myślę, że w sklepie dostanę poniżej 6000 zł.

Ewentualnie może jest coś na rynku godnego polecenia w tej cenie i dostępnego w sklepach (koniecznie muszę przymierzyć).

• Mod Team
Napisano

Witam.

W tym roku chcę kupić nowy rower 29". Mieszkam w Olsztynie (Warmińsko-Mazurskie), teren w jakim będę używał będzie różny. Asfalt, leśne ścieżki, szutry, trasy xc. Mam 174 cm wzrostu i 69 kg wagi. Obecnie jeżdżę na rowerze z kołami 26", więc fajnie jakby nowy rower był też zwrotny.

Skoro śmigasz na kołach 26 " i chcesz mieć zwrotny rower, to dlaczego ma być 29 ", które jest mniej zwrotne od 27,5 " :icon_question:

Poza tym nie jesteś wysoki, więc według mnie 27,5 " byłoby bardziej optymalne także w kwestii dopasowania.

Bo co kupisz do ostrzejszej jazdy na kole 29 " - ramę 16 lub max. 17 "  :icon_question:

Napisano

#KrissDeValnor

Według mnie zmiana koła z 26" na 27,5 nie ma sensu i tyle. Jak mam kupować nowy rower to od razu na 29". Mierzyłem Trek na ramie 17,5 i Scotta w rozmiarze M i były ok, więc przy moim wzroście też można kupić 29er.

Napiszcie co sądzicie o tych rowerach, które podałem. Zastanawiam się bardzo nad Trekiem, tylko czy cena jest dobra za ten rower ?

Napisano

Wyznawana jest tu pewnie teza jakoby 27,5" to to samo co 26er i dlatego taka decyzja. Mniejsza z tym. Z tej dwójki oczywiście Trek. Cena bardzo dobra jak na to co oferuje marka Trek. Gwarancje też masz rewelacyjną. 

O sprzęt GX to takie dla mnie Deore u Shimano. 

Napisano

Jako użytkownik Superflaya 7 napiszę że nowy Trek to nie jest dobry wybór. Co innego używka w dobrej cenie. Za 6 tyś można mieć coś więcej niż osprzęt klasy GX/Deore i hamulce M445. Canyon byłby opcja, no ale pisze że musisz przymierzyć.

W tej samej kasie starczyło mi na niespełna roczną używkę SF7 z gwarancję + upgrade osprzętu

Napisano

Zawsze jest taniej kupić z drugiej ręki, tylko mało jest ich na sprzedaż....

#HarveyDent

Możesz napisać coś o swoim Treku ? Zamieniłbyś go na coś innego ? :)

A co z tym Scottem ? Nikt nic o nim nie pisze. Nie brać go w ogóle pod uwagę ?

Napisano

Co do Scotta to nie ma osi sztywnej z tyłu i możliwości konwersji. Zmieniarka tylna bez sprzęgła czyli będzie się bardziej telepotać niż GX. Preferencja czy wolisz RS'a czy jednak Fox'a. Co tu więcej pisać?? 

Napisano

Sam stałem przed podobnym wyborem trek -scott jednak zdecydowałem się na 6.Byłem wczoraj żeby zamówić ale brak czarnego na hurtowni ,jutro mają mi szukać i może ściągną z innego sklepu.

z tyłu możliwość konwersji na 12x142.

co daje ta konwersja ?

Napisano

#HarveyDent Możesz napisać coś o swoim Treku ? Zamieniłbyś go na coś innego ?

Nie zamienił bym :woot:  Ma świetną geometrię która mi leży i dożywotnią gwarancje na ramę.

Planuje jeszcze wymienić klockowate stockowe koła (prawie 2,2 kg) i beznadziejne opony jak tylko je zedre

Napisano

Fakt, geometria jest genialna. też jestem zachwycony moim sf8.;) GX działa naprawdę bardzo przywoicie, powiedziałbym, że lepiej chciażby od slx'a.
Opony są okey, ale tylko na sucho. Koła do zmiany, ale sezon można objeździć bez żadnego problemu ;) hamulce troszkę słabe, ale dadzą rade bez problemu. :)

Napisano

@Jarek516

Dzięki za opinie na temat Sram GX. Skoro GX działa tak samo (albo i lepiej) jak Shimano SLX, to nie ma nad czym się zastanawiać. Kupię tego Treka i na pewno będę zadowolony. Jeszcze tylko jazda próbna, żeby zobaczyć czy geometria mi pasuje.

Powiedzcie mi jeszcze do mojego wzrostu (174cm) jaka rama 17,5 czy 18,5 (virtual) ? W sklepie mają tylko 21,5", więc nawet nie przymierzałem :)  Obecny rower to Kross Hexagon v8 2011 w rozmiarze 17" i mostek 110 mm.

Napisano

Według strony Treka 17,5" (virtual) dla wzrostu 165-175, 18,5" (virtual) dla wzrostu 173-180. Dla mnie to się akurat zgadza, bo przy swoich 177cm na 18,5 czuję się idealnie, W teorii jesteś więc dokładnie pomiędzy. Ze względu na dość długą ramę zacząłbym przymiarkę od 17,5".

Napisano
Dla zainteresowanych - Trek Superfly 6 2014 w rozmiarze 17,5 "

Dzwoniłem ale jak dla mnie za mała ,powoli tracę cierpliwość żeby czekać do końca marca.Dzisiaj byłem w innym sklepie gdzie dali mi spróbować  http://dobresklepyrowerowe.pl/rowery/gorskie-sztywne/cross-country-29/author/vision-29                Zastanawiałem się też nad tym       http://www.scott.pl/produkt/214/1272/Rower-Scale-940/            ale budżet a na chwilę obecną nie pozwala .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...