Bogi_Abi Napisano 21 Stycznia 2016 Napisano 21 Stycznia 2016 Mam problem z moją korba, otoz zjechala mi sie lewa czesc korby, gdy przykrece z calej sily os nadal sie rusza, co prawda nie jest az do momentu ze moge zdjac przez srubke, ale z kwadratu zrobilo sie "czterokatne kolo". Na prostych sa zaokraglenia, nie wiem jak to nazwac.Przedstawie wam maly schemat jak wyglada ten gwint u mnie:Moge to jakos zablokowac, aby sie nie ruszalo?Nie chce zmieniac korby, bo kupilem ja z miesiac temu. Slyszalem,ze podkladka sprezynowa cos daje, ale u mnie juz nie daje nic. Moze jakos to pilnikiem w kwadrat zrobic, powiekszyc ten gwint osi jakas blaszka i wtedy dokrecic?
Gachowski Napisano 21 Stycznia 2016 Napisano 21 Stycznia 2016 nie dokręciłeś dobrze korby i tak się stało, niestety to złom juz
seraph Napisano 21 Stycznia 2016 Napisano 21 Stycznia 2016 Dotnij blaszki z puszki po piwie i podłóż przy zakładaniu korby - najlepiej lekko posmaruj to się przykleją. Jak to nie pomoże to złom
Bogi_Abi Napisano 21 Stycznia 2016 Autor Napisano 21 Stycznia 2016 Dotnij blaszki z puszki po piwie i podłóż przy zakładaniu korby - najlepiej lekko posmaruj to się przykleją. Jak to nie pomoże to złom O taka podpowiedz mi chodzilo, dzieki
Garlock Napisano 22 Stycznia 2016 Napisano 22 Stycznia 2016 Nie wiem, czy warto bawić się w podkładkowanie czy nawet regenerację żywicami typu "ciekły metal". Bo nowa korba "no-name" to koszt ok 20 zł http://www.######.pl/product-pol-6477-Korba-lewa-A-5-aluminiowa-170mm-srebrna.html http://www.######.pl/product-pol-6600-Korba-lewa-A-9-aluminiowa-170mm-srebrna.html a używki zaczynają się od 5 zł: http://allegro.pl/czesci-mechanizmy-korbowe-i-czesci-251527?id=251527&order=p&string=korba%20lewa&bmatch=s0-spo-1-4-0118&buyUsed=1 I będzie to zdecydowanie mocniejsze i pewniejsze mocowanie niż "regenerowany" kwadrat. P.S. Gwint w osi pod śrubę trzymającą korbę też masz uszkodzony/zerwany?
Mod Team Pixon Napisano 22 Stycznia 2016 Mod Team Napisano 22 Stycznia 2016 Jeżeli ktoś jest detalistą, to takie rozwiązanie mu nie będzie odpowiadało jak jazda z dwoma różnymi korbami. Ja bym na swój rower nie mógł patrzeć. To już lepiej spróbować z tymi podkładkami z puszki, ale to rozwiązanie raczej na krótką metę. Chyba najlepiej jest kupić drugą taką samą korbę, a z tej co masz jeżeli jest taka możliwość to odkręcić blaty, żeby mieć na przekładkę.
Bogi_Abi Napisano 22 Stycznia 2016 Autor Napisano 22 Stycznia 2016 Jeżeli ktoś jest detalistą, to takie rozwiązanie mu nie będzie odpowiadało jak jazda z dwoma różnymi korbami. Ja bym na swój rower nie mógł patrzeć. To już lepiej spróbować z tymi podkładkami z puszki, ale to rozwiązanie raczej na krótką metę. Chyba najlepiej jest kupić drugą taką samą korbę, a z tej co masz jeżeli jest taka możliwość to odkręcić blaty, żeby mieć na przekładkę. Sposob z puszka i troche tasmy dziala jak najbardziej, a co do tych lewych korb, to jak kolega wyzej wspomnial nie chcialbym tak jezdzic, juz wole dozbierac sobie te 60zl i kupic nowa korbe niz jezdzic na dwoch innych ;d P.S. Gwint w osi pod śrubę trzymającą korbę też masz uszkodzony/zerwany? Nie, tutaj dziala wszystko dobrze
Bogi_Abi Napisano 27 Stycznia 2016 Autor Napisano 27 Stycznia 2016 Odswiezam post, tamto trzymanie z blaszki puszcza.Chyba po prostu zostaje dospawanie, a przy nastepnej wymianie najwyzej odetne gwint suportu i wymienie suport i korbe Chyba ze sa jakies inne sposoby?Jestem zwolennikiem naprawiania, wiec raczej nie bede kupywal nowej korby ani ramiona
Mod Team Pixon Napisano 28 Stycznia 2016 Mod Team Napisano 28 Stycznia 2016 No to sobie przyspawaj, nie ma innego sposobu na to, jeśli nie chcesz wymienić.
woojj Napisano 28 Stycznia 2016 Napisano 28 Stycznia 2016 Jestem zwolennikiem naprawiania, wiec raczej nie bede kupywal nowej korby ani ramiona bezsensu--- to prowizora. Kup lewe ramię za 15 złoty i będzie porządnie zrobione.
Bogi_Abi Napisano 28 Stycznia 2016 Autor Napisano 28 Stycznia 2016 Jak mam kupic ramie jak nie ma takiego samego na internecie Korba to http://allegro.pl/promocja-korba-shimano-tourney-fc-m131-48-38-28-i4902280177.htmlPrzyspawac tez nie moge bo aluminium, ale mam juz pomysl co zrobic ;d A dwoch innych nie kupie, bo jak to wyglada.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.