Skocz do zawartości

[suport] czy może być problem?

przemq8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Obecnie oś suportu ma około 135mm długości na pojedynczą zębatkę i jest "w miarę" dobrze, czy jeśli zastosuje krótszą oś, zalecaną do danej korby, to czy istnieje ryzyko że będą zawadzać o widełki ramy?

Czy to już uwzględnione w konstrukcji korby?

Napisano

Zmiana osi na krótszą zawsze wiąże się z takim ryzykiem

Co to za rama i korba?

Z moich "badań" wychodzi że jest francuska rama (rozmiar mufy suportowej + napisy na ramie) , korba na klin, choć wydaje mi się że to nie jest oryginał a jakiś polski przeróbka.

Napisano

Czegoś tu nie rozumiem, dlaczego tego nie zmierzysz?

Napisano

Sorry, ale to pytanie jest niedorzeczne. MYŚL! Masz ramę, korbę i wkład. Tak ciężko zmierzyć ile masz luzu do ramy żeby określić o ile krótszy wkład można założyć? Co my, wróżki jesteśmy żeby wiedzieć jaka rama, jaki wkład, jaka korba?!!!

I jeszcze to pytanie na końcu... ja nie jestem przesadnie wrażliwy, ale tu prawie mnie poniosło. Co zmierzyć...

Napisano

Tak ciężko zmierzyć ile masz luzu do ramy żeby określić o ile krótszy wkład można założyć?

W przybliżeniu 1cm, przy czym są to korby "proste", niektóre na kwadrat i nie tylko są lekko wyprofilowane . Przy zmianie na kwadrat odłegłość korby będzie inna nawet przy tej samej długości osi  (w przypadku klina, oś kończy się równo z końcem korbą) . 

Stąd moje pytanie.

Napisano

To dlaczego nie napisałeś tego w pierwszym poście? Według mnie z Twojego opisu jasno wynika że chcesz wsadzić krótszy suport a nie zmieniać suport i korbę.

Do korby zawsze jest "przypisany" suport który zapewni optymalną linię łańcucha. Nikt Ci nie wywróży, musisz kombinować.

A co według Ciebie oznacza "w miarę dobrze"? O co właściwie chodzi?

Napisano

A co według Ciebie oznacza "w miarę dobrze"? O co właściwie chodzi?

To znaczy że korby (obie) czasami lubią się przesuwać do środka osi suportowej , ale jak im "pogrożę" impulsatorem, to na jakiś czas jest pokój, poza tym zauważyłem ostatnio że zębatka na korbie nie chodzi prosto. 

Takie "w miarę"  :whistling:

To dlaczego nie napisałeś tego w pierwszym poście?

Chodziło mi tylko o to czy mogą być problemy gdy zastosuje krótszy suport, reszta jakoś tak wyszła.

Napisano

Za chiny nic nie rozumiem ale niech Ci będzie.

A jaką korbę planujesz kupić? Masz jakiś link?

Napisano

Ja bym kupił korbę i dopiero wtedy mierzył. Weźmiesz sobie kawałek rurki, wsadzisz w korbę, następnie w mufę suportu i pomierzysz ile Ci potrzeba. Inaczej tego nie widzę. A właściwie skąd wniosek że jest Ci potrzebny krótszy suport?

EDIT: Długość ramienia nie ma nic do długości suportu

Napisano

A właściwie skąd wniosek że jest Ci potrzebny krótszy suport?

Nie znalazłem na alle tak długich wkładów suportowych ( nie mówię że niema). 

Inaczej tego nie widzę.

Można jeszcze wybebeszyć cały suport i zawieść do serwisu, niech coś doradzą.

Napisano

Właśnie, a co to za rama? Jesteś pewny że masz tam gwint BSA i szerokość mufy 68mm? Nie jest to przypadkiem jakiś stary "dziadkowy" rower? Odnoszę dziwne wrażenie że nie do końca ogarniasz co i jak.

Napisano

Właśnie, a co to za rama? Jesteś pewny że masz tam gwint BSA i szerokość mufy 68mm? Nie jest to przypadkiem jakiś stary "dziadkowy" rower? Odnoszę dziwne wrażenie że nie do końca ogarniasz co i jak.

Szerokości mufy jest pewien, co do gwintu już mniej bo dość dawno go rozbierałem i nie zwróciłem uwagi jaki jest.

Tutaj masz zdjęcia, teraz wygląda kapkę lepiej http://www.forumrowerowe.org/topic/195412-wolnobieg-jaki-wybrac-i-czy-wymieniac-lancuch/page-2?do=findComment&comment=1780600

Napisano

Niestety nie znam się na starych rowerach. Zanim coś kupisz upewnij się że mufa ma standardowy gwint i wymiary.

Napisano

Po pierwsze, to nie sugeruj się zupełnie długością starej osi suportu na klin jeśli chcesz założyć os na kwadrat. Os na klin jest zawsze dużo dłuższa, to wynika z jej konstrukcji. Os na kwadrat nie może wystawać poza korbę (bo jej nie zaciśniesz) a os na klin wystaje lub jest na równo z korbą.

Długość suportu dobierasz do korby. Czyli najpierw kup korbę. Ale.... Jeśli ta rama jest faktycznie francuska, to może mieć francuskie gwinty. I wtedy ręka w nocniku. Z dokupieniem suportu będzie duuuuży kłopot. Wyjściem by było gwintowanie na włoski (włoski jest minimalnie większy i tez ma prawy gwint z prawej strony) albo zostawienie oryginalnych misek i dokupienie samej osi na kwadrat. Ale jak znam Francuzów, to zmienili nie tylko średnice gwintów ale i parę innych wymiarów, wiec prawdopodobnie kombinacja starych misek z nowa osia nie pożyje zbyt długo.

Dlatego jako pierwszą rzecz zanim coś kupisz sprawdź jaki masz gwint w suporcie. W którą strone odkręca sie prawa miska (francuz w lewo, angielski w prawo), jak jest średnica i skok gwintu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...