Insynuator Napisano 18 Stycznia 2016 Napisano 18 Stycznia 2016 Witam, Rozważam zakup roweru mtb 27,5 cali - główne przeznaczenie to trasy górskie + okazjonalne starty w zawodach MTb badź też cross triathlonowych Znalazłem 3 rozsądne porpozycje w podanym przedziale cenowym - bardzo proszę o ewentualna sugestie co do wyboru, jestem otwarty również na inne propozycje w podanym przedziale cenowym. 1 Giant Talon 27.5 2 Ltd 2015 2 Kross level B6 2015 3 UNIBIKE EVO 2015 27.5" Z góry dzięki - za wszelkiego rodzaju sugestie Pozdrawiam
beskid Napisano 18 Stycznia 2016 Napisano 18 Stycznia 2016 Kross to 29er więc raczej odpada. Zresztą to straszna padaczka jest. Tak szczerze to Unibike ale model wyżej. Rowery poszły w górę więc zrobiło się jeszcze gorzej w tej kwocie. Do tego głównie górskie trasy dodatkowo komplikują sprawę.
phoe Napisano 18 Stycznia 2016 Napisano 18 Stycznia 2016 Masz w temacie obok dość dobra propozycję, tj: http://allegro.pl/rower-27-5-megamo-natural-xt-hyd-taper-manitou-air-i5920668520.html Firma jakaś mega znana nie jest, ale marka Europejska + ileś tam lat już na rynku działa i ma nawet rowery na karbonie + topowym osprzęcie, wiec jakieś tam doświadczenie mieć muszą.
beskid Napisano 18 Stycznia 2016 Napisano 18 Stycznia 2016 W takim budżecie nie ma właściwie tematu "mega znanej marki". Produkt z pod takiego logo wypada jeszcze gorzej. Bierze się to co najkorzystniej wypada osprzętowo.
beskid Napisano 18 Stycznia 2016 Napisano 18 Stycznia 2016 Nic to nie zmienia. Z Krossa to co nadaje się do Twojego wykorzystania to tegoroczny R7. Jeszcze dość ciekawa oferta z Deca http://www.decathlon.pl/rockrider-580-id_8336093.html
phoe Napisano 18 Stycznia 2016 Napisano 18 Stycznia 2016 @beskid Mi chodziło o to, że marka może i mało znana ale jakieś tam doświadczenie ma, nie powinno być wtopy, typu pękające ramy itp, wiadomo zdarza się, ale dużo mniejsza szansa. Kross miał być oczywiście R6 Nie ma znaczenia, ten Kross jak i inne rowery, które sam zaproponowałeś mają z przodu atrapę amortyzatora, ten z Deca ma dopiero nazwijmy to w miarę sensowny amortyzator, ale dalej daleko za tym który masz w tym rowerze Megamo, nie dość że wideł półka wyżej(grubsze golenie, ponad pół kilo lżejszy), to do tego masz sztywną oś + taper. Do tego masz łańcuch KMC ze spinka czy pompkę do amortyzatora gratis, pierdoły ale zawsze coś, a nie jak w przypadku Krossa czy Unibike gumka HG54.
lurtz88 Napisano 19 Stycznia 2016 Napisano 19 Stycznia 2016 A poza amorem kross jest wart swojej ceny?
phoe Napisano 19 Stycznia 2016 Napisano 19 Stycznia 2016 Ale w tym budżecie amor to podstawa, bo jest warty tak 1/3 wartości roweru. Mowa o tym w rowerze Megamo, a ten Manitou pod każdym względem zjada widelce tych rowerów co tutaj padły. Resztę to każdy rower ma powiedzmy porównywalną, kiepskie hamulce + wymieszane Deore z SLX, czasami z tyłu świecący się XT(prawie zawsze bez sprzęgła ). Masz w nim jeszcze napęd 2x10, jedyny słuszny w MTB za 3000zł na chwile obecną.
woojj Napisano 19 Stycznia 2016 Napisano 19 Stycznia 2016 a jaki wzrost??? Mam na sklepie przecenionego http://katalog.bikeboard.pl/produkt,2014,rowery,13905 za 3 tys.
maczet190399 Napisano 19 Stycznia 2016 Napisano 19 Stycznia 2016 z unibike to celuj przynajmniej w Flite a najlepiej Expert. Amortyzator Suntour XCR nie jest wypasem, ale przynajmniej powietrzny. Dodatkowo ogłówka tapperowa przyda Ci się kiedyś jak będziesz chciał zmodyfikować rower. Szukaj promocji na ostatnią sztukę. Tutaj jeden forumowicz kupił Experta właśnie za 3000 PLN. Inna propozycja to ten Megamo co polecali wyżej
MarcinGoluch Napisano 19 Stycznia 2016 Napisano 19 Stycznia 2016 @beskid Mi chodziło o to, że marka może i mało znana ale jakieś tam doświadczenie ma, nie powinno być wtopy, typu pękające ramy itp, wiadomo zdarza się, ale dużo mniejsza szansa. Do tego masz łańcuch KMC ze spinka czy pompkę do amortyzatora gratis, pierdoły ale zawsze coś, a nie jak w przypadku Krossa czy Unibike gumka HG54. No to żeś pojechał z radą "jakieś tam ma doświadczenie i nie powinno być". Jakieś tam to ma Józek spawacz. I co jest nie tak z łańcuchami Shimano HG54? Masz jeszcze jakieś złote rady? O Megamo wiemy tyle, że jest z Hiszpanii, a najbliższy dystrybutor jest na Łotwie (według strony Megamo.com). Może nam chociaż podstaw jakiś test Megamo bo osobiście nic nie znalazłem.
phoe Napisano 20 Stycznia 2016 Napisano 20 Stycznia 2016 No jak nie wiesz co nie tak z HG54, to ci powiem że po 3k km miernik do łańcucha w niego "wpada". I to nie trzeba mieć mega nogi, z najtańszym KMC X10 takich akcji nie ma. Bo to że się robi rudy od jazdy w deszczu, czy spłukaniu roweru woda, to tam można jeszcze pominąć. A ramę Józek spawał, no trudno, ale to co Unibike nagle lepsze? Wątpię, taniej i tak na upartego wyjdzie wymiana ramy jak strzeli(o ile strzeli), niż widelca na jakiś z wyższej pułki... Może coś zasugerujesz konkurencyjnego?
MarcinGoluch Napisano 20 Stycznia 2016 Napisano 20 Stycznia 2016 3k km rozumiemy tak samo jako 3000km? Zostaje Twoim fanem . Xt W tym Megamo z tyłu przypomina mi czasy kiedy do byle marketu były montowane XT 751 kij, że manetki najwiekszy chłam. Na upartego to można latać na rowerzez marketu. A coś konkurencyjnego autor wątku dostanie pw.
phoe Napisano 20 Stycznia 2016 Napisano 20 Stycznia 2016 Jeżeli mówimy o Talon 27.5 1 LTD, to faktycznie XCR "jest konkurencyjny" w porównaniu do Marvel na sztywnej osi + taper. Ty moim też zostajesz, bo jeszcze rok temu jak trzeba było sprzedać droższego Talona, to mówiłeś że ten widelec jest bardzo słaby.
MarcinGoluch Napisano 20 Stycznia 2016 Napisano 20 Stycznia 2016 A kto mówi czy pisze o XCR czy o Talonie? Ale dumaj dalej może coś z tego wyjdzie. Ojoj a do czego to porowywaliśmy xcr, że mówiłem o jego słabości? A tak do Reby.
maciej83 Napisano 20 Stycznia 2016 Napisano 20 Stycznia 2016 W ostatnim Bike boardzie było porównanie rowerów za 3,5k zl. Warto sie zapoznać z listą modeli, które tam przedstawiono bo całkiem sporo ich tam bylo.
Insynuator Napisano 21 Lutego 2016 Autor Napisano 21 Lutego 2016 Podsunowując wszystkie za oraz przeciw finalnie waham się jeszcze pomiędzy dwoma rowerami: UNIBIKE ELITE: http://www.unibike.pl/flite.php oraz Giant Talon 27,5 LTD 2016 http://www.rowerowy.biz/rowery/rowery-gorskie/mtb-27-5-650b/rower-giant-talon-27-5-2-ltd-2016#!prettyPhoto
maczet190399 Napisano 21 Lutego 2016 Napisano 21 Lutego 2016 Dla Flite na + lepsze hamulce i korba (ale minimalnie) od Talona. Dla Talona na + przerzutka tylnia XT (W praktyce nie zauważysz różnicy w działaniu z SLX w Unibike) i dożywotnia gwarancja na ramę(W Unibike na 5 lat) .Generalnie porównywalne rowery. Bierz tego, który CI się podoba wizualnie :-). Osobiście posiadam Flite i z czystym sumieniem mogę polecić. Jest to najlepszy wybór jeśli chodzi o wyposażenie w stosunku do ceny.
Alsew Napisano 21 Lutego 2016 Napisano 21 Lutego 2016 Ten Unibike ma chociaż jakieś normalne piasty w porównaniu do tego Gianta.
MarcinGoluch Napisano 22 Lutego 2016 Napisano 22 Lutego 2016 Moim zdaniem zamiast LTD weź pod uwagę zwykłego Talona 2. Epixon w tym wypadku zrobi różnicę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.