Skocz do zawartości

[Międzyzdroje]

bixs

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jade do międzyzdrojów na krótki urlop, i chciabym sie Was zapytać:

czy warto tam zabrać rower,

czy jest tam gdzie jeżdzić - jeśli tak to gdzie?

jade co prawda samochodem ale mam tam ponad 550km i z rowerem trzeba jechac wolniej i dlatego nie wiem czy warto go zabierac

pozdrawiam

Napisano

Bo ja wiem..rower warto wszedzie zabrac, ale miedzyzdroje same w sobie to raczej jak masz 100% XTR i lubisz poszpanowac ;p ...a powaznie jezdze tam od 20 lat i nigdy nie mialem roweru ze soba ale do okola multum lasow, nowa trasa do Wolina wiec mozna sie wybrac szosa.

-Powiem tak- wez i powiedz mi jak bylo!

Pozdrawiam!

Napisano

dzki za rade

nie znam kompletnie tamtych okolic

ze szpanowania czymkolwiek juz wyrosłem

np w sopocie czy gdansku jest gdzie jezdzic i niekoniecznie 100% XTR

skoro jest tam tyle lasów to chyba rzeczywiście wezme rower

pozdrawiam

Napisano

Powiem tak - a byłem tam tydzień nie tak całkiem dawno. Roweru sam bym nie zabrał bo jest może jedno lub dwa miejsca gdzie można pojeździć przez dłużej niż 15 minut (czyli 20). Ogólnie Międzyzdroje są akolarskie. Najlepiej porwać się na jakiś dłuższy wypad poza granicami miejscowości. Nejlepiej zaopatrz się w jakąś mapę.

Pozdrawiam.

Napisano

nie znam kompletnie tamtych okolic

Hmmm..... to zalezy jak chcesz jezdzic. Same Miedzyzdroje to Kawcza Gora (chyba tak sie nazywa), na ktora ciezko wejsc na piechote (chetnie bym tam sprobowal wjechac) i tereny, ktore po prostu nie nadaja sie zbytnio do dluzszych wypadow (za duzo masakrycznych podjazdow, a z buta to nie przyjemnosc chodzic). Po miejscowosci za szybko nie pojezdzisz, bo latem przebywa tam polowa Szczecina i jest koszmarnie tloczno, dodatkowo jak bylem w maju to polowa ulic byla rozkopana. Jesli chcesz pojezdzic to nastaw sie raczej na okolicze szlaki rowerowe (zobacz w necie, bo nigdy mnie tamte okolice nie interesowaly) lub szose. Na szosach ruch powinien juz byc umierkowany, wiec mozna robic fajne wypady po okolicznych miejscowosciach. Ja bym bral rower, chociaz nie nastawiaj sie na czysty teren, bo on jest masakryczny :)

p.s

samochodem z rowerami na dachu spokojnie mozna leciec caly czas 120 - 130, wiec ten argument do mnie nie trafia :D Po zakretach tez mozna smialo pocinac, o ile na dachu jest mniej niz <25 kg.

Napisano

jade tam sam, i chcialem sobie pojezdzic bez celu - podobno sa tam piekne lasy, a samochcodu mam az za duzo przez caly rok

- co do 120-130km jezdze duzo i prawo jazdy mam bardzo dlugo, auto tez ma troche PSow,

ale tyle z rowerem nie jezdze - ostatnio prawie go zgubilem, na szczescie pedal sie zaczepil o wysiegnik i nie spadl, ale to mnie wyleczylo z szybkiej jazdy z rowerem

pozdrawiam

Napisano

jade tam sam, i chcialem sobie pojezdzic bez celu - podobno sa tam piekne lasy

Tereny sa bardzo ladne, w koncu to Park Krajobrazowy (a moze i Narodowy). Tylko, ze jest cholernie stromo (mimo malych wysokosci bezwglednych). Poza terenem zabudowanym juz nie pamietam co tam jest, bo generalnie jezdzilem do M ladnych pare lat temu.

- co do 120-130km jezdze duzo i prawo jazdy mam bardzo dlugo, auto tez ma troche PSow,

ale tyle z rowerem nie jezdze - ostatnio prawie go zgubilem, na szczescie pedal sie zaczepil o wysiegnik i nie spadl, ale to mnie wyleczylo z szybkiej jazdy z rowerem

Zainwestuj w dobry bagaznik :) Thule daje spokojnie daje rade, rowery tez zyja, a TDi malo pali :D

Napisano

@ Xsystoff - pierwsze slysze o czyms takim jak "Kawcza Gora" :/

Po drugie nie pol Szczecina tylko pol poznania :P

Cos mi sie wydaje, ze moze byles w Miedzywodziu albo czyms takim bo opisywany przez Ciebie teren jakos mija sie z prawda...

A teraz do rzeczy:

...wyjezdzajac z miedzyzdrojow na trase do swinoujscia wystarczy skrecic w lewo (na Wolin) a po 100m odbic w prawo na Jezioro turkusowe i juz conajmnije 1-2 dni z glowy ( w terenie ofcoz)...potem jedziesz w tym samym kierunku tylko skrecasz troche dalej w prawo (jest multum zjazdow do lasu) i jedyne czego potrzeba to troszke fantazji - w koncu to park narodowy wiec na pewno ma czym zachwycic!

Pozdrawiam!

Napisano

Byłem na maratonie w Międzyzdrojach więcj coś tam wiem o tym terenach :P.

Tutaj jest mapka okolic http://www.ks.uznam.pl/maratonmtb/gfx/mapa2.jpg

Rowerem na pewno będzie gdzie jeździć, Start to okolica zagrody żubrów, pierwszy odcinek trasy ok 15km aż do Karnocic jest w większości płaski, fajna trasa i można śmiało jechać.

Następnie odcinek wzdłuż zalewu, bardzo fajne widoki, wąskie leśne ściżki, piach, trochę podjazdów ale można spokojnie jechać. Dopiero od Lubina w kierunku mety są same góry na które trzeba wprowadzać rower, jest ich ok 5-6 na tej trasie.

Na trasie maratonu przecinaliśmy często szersze leśne drogi którymi można spokojnie jeździć, więc chyba warto.

Gość BikerFG
Napisano

Po drugie nie pol Szczecina tylko pol poznania :P

Cos mi sie wydaje, ze moze byles w Miedzywodziu albo czyms takim bo opisywany przez Ciebie teren jakos mija sie z prawda...

A teraz do rzeczy:

...wyjezdzajac z miedzyzdrojow na trase do swinoujscia wystarczy skrecic w lewo (na Wolin) a po 100m odbic w prawo na Jezioro turkusowe i juz conajmnije 1-2 dni z glowy ( w terenie ofcoz)...potem jedziesz w tym samym kierunku tylko skrecasz troche dalej w prawo (jest multum zjazdow do lasu) i jedyne czego potrzeba to troszke fantazji - w koncu to park narodowy wiec na pewno ma czym zachwycic!

Pozdrawiam!

heh, pol Szczecina, Poznania... to ja dodam, ze i pol Gorzowa tez tam jest :D

a, ze o "Kawczej Gorze" nie slyszales to jestem w szoku (warto tam tez sie wybrac rowerkiem)...

rower tam kilka razy mialem i dobrze sie bawilem :) tereny kolo jeziorka turkusowego naprawdę sa bardzo ciekawe, jakies pozostalosci bunkrowe tez tam sa (zreszta podobnie i na Kawczej..).

Napisano

A szkoda, bo gorka zacna :D Bylem tam kilkadziesiat razy, wiec wiem jak wyglada okolica.

p.s

Poznan jezdzi do Mielna...

Gość BikerFG
Napisano

p.s

Poznan jezdzi do Mielna...

zgadza sie, moja matka to poznaniara i to samo mi powiedziala :] wiec Poznan jezdzi do Mielna juz od ladnych kilkudziesieciu lat na pewno :)

.....ale Miedzyzdroje tez sa odwiedzane licznie przez Pyrlandczykow, przynajmniej obecnie.

Napisano

Wytlumaczcie mi gdzie jest ta "Kwacza gora"...trzeba wyjechac dalej na kolobrzeg jak sie przez miedzyzdroje jedzie?

Zachecam jeszcze do Wolina - szosa to ok 15km - a jak powszechnie wiadomo (?) to miasteczko wikingow.

jest troszke rzeczy do zobaczenia typu katedra z chyba 13 wieku, wzgorze wisielcow i inne '######ety'...Goraco polecam!

Napisano

Na urlop bez roweru ??? - Bez sensu!! :)

A już szczególnie tam. Rower to najlepszy sposób żeby wyrwać się z tego szpanerskiego tłumu w kurortach. Byłem w tamtej okolicy (Wisełka) w lipcu i rok temu (Dziwnów). Zacznij od tej traski o której pisze mewes. Okolice jeziorka turkusowego są super. Niedaleko "działa V3" zaliczyłem taką glebę że kolano lecze do dziś a to już było miesiąc temu...

Jak ci się znudzi zmaganie z terenem jest też dużo szlaków na szosie - płaskich i nie tylko.

Jedna uwaga: Park Narodowy - na szczęście można się poruszać rowerem po wszystkich szlakach - równiez po pieszych :P Niestety tych szlaków jest niezbyt wiele...

Napisano

Wytlumaczcie mi gdzie jest ta "Kwacza gora"...trzeba wyjechac dalej na kolobrzeg jak sie przez miedzyzdroje jedzie?

Idziesz glowna ulica wzdluz morza (tą przy ktorej jest Amber Baltic) w kierunku wschodnim, koncza sie zabudowania i jest taka sciezka wijaca sie mocno pod gore. Cos tam tez pisze o jakims punkcie widokowym. Idziesz ta sciezka do gory i wchodzisz na Kawczą. Calkiem wysoko jest i piekny widok na morze.

Gość BikerFG
Napisano

tak, albo jak bys byl na promenadzie to jedziesz caly czas w strone Ambera...

zreszta z plazy tez ja widac.., tylko pewnie od strony morza sie nie podejdzie pod nia :)

Napisano

To taki klif jakby - przynajmnien od strony morza tak wyglada?

Tak.

Mielno mnie odraza tym, ze jest jedna glowna ulica i po niej non stop jezdza samochody wydajace z siebie UMC UMC i ryszace wiejskim wydechem wielkosci wiadra, za kierownica mlody zelus, a rejstracja to PO. W Miedzyzdrojach jest zreszta podobnie (zmieniaja sie rejstracje na ZS i wszystkie okoliczne), tylko ulic jest wiecej i calosc rozklada sie na wieksza powierzchnie, co tak strasznie nie razi jak w Mielnie.

Napisano

dziękuje wszystkim za rady, wezme rower na 100%

nidgy tam nie bylem bo mieszkajac w sopocie , nikt nie jezdzi nad morze do miedzyzdrojow

teraz tam jade na turniej brydzowy i w ramach relaksu wezme rower

jescze raz dzieki

pozdrawiam

Napisano

Na wyspie Wolin jest full miejsc do odwiedzenia rowerkiem. Duzo gorek, duzo pozostalosci historycznych, duzo ciekawostek przyrodniczych.

Tylko uwazaj, duza czesc to Park Narodowy, czesciowo z calkowitym zakazem wstepu. Jesli tylko bedziesz szanowal zasady PN to okolica pieknie rowerowa.

Same Miedzyzdroje to nie miejsce dla rowerow, zreszta pieszo z konca do konca jest moze kwadrans, wiec rower w miasteczku nie potrzebny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...