Skocz do zawartości

[suport] SM-BB94-41a zamienniki

skimir

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam w rowerze zamontowany suport pressfit SM-BB94-41a. Z tego co widzę to jest zamontowana podkładka od strony korby czyli szerokość mufy 89,5mm

Coś ostatnio zaczął cykać pod większym obciążeniem (nie jestem pewny czy to na 100% suport) - wyjąłem korby, łożyska pracują płynnie. Zobaczymy jak się sprawa rozwinie.

W każdym razie chciałbym zasięgnąć opinii jakim innym suportem dobrej klasy można zastąpić ten o którym mowa?

Napisano

Z pressfit mam nikłe doświadczenie ale brał bym coś na łożyskach maszynowych w czym da się dobrać i zmienić łożyska i potem zmieniał same łożyska.

Jeśli łożyska kręcą się płynnie to cykania szukał bym gdzie indziej. Może cyka miska w mufie? Rama alu? Takie ciasno pasowane połączenia w alu lubią cykać. Moim skromnym zdaniem jeśli łożyska kręcą się płynnie to nie ma co go jeszcze zmieniać.

Napisano

Nie chciałem wybijać suportu bo z racji na sposób montażu to można go uszkodzić przy wybijaniu a pewnie ponowne osadzenie będzie mniej pewne.

Miski osadzane na smarze (raczej)...

W każdym razie, mniej mi w tym wątku chodziło o szukanie przyczyny cykania bo już sporo w tym temacie na forum napisano.

Po prostu zastanawiałem się czym można zamienić wspomniany suport w razie wymiany.

Osadzenie to 41mm - tutaj wiadomo, nic do kombinowania.

Co z szerokością?

Miska od strony korby ma podkładkę 2,5mm czyli jest odsunięta od ramy. Czy ma to jakieś znaczenie jeśli by założyć miskę bez tej podkładki?

Są jakieś fajne suporty na porządnych, szczelnych łożyskach "maszynowych"?

Poczytałem trochę o małej wytrzymałości tych suportów więc myślę nad tematem.

Napisano

Myśle że to nie korba, ani suport. Sprawdziłbym pedały, sztyce (tu raczej strzelanie, a nie cykanie). Przesmaruj pedały.

Suporty press fit proponuje demontować jak najrzadziej, gdyż łatwo pękają plastiki na obwodzie w miejscu bezpośredniego styku z korbą od strony tarcz przy wybijaniu (nie za każdym razem ale lubią).

Napisano

No wlaśnie nie chcę go bez powodu demontować, jak już to do wymiany. Pedały rozebrałem i przesmarowałem (jeszcze nie przetestowałem). Sztyca nie "cyka" bo to cykanie jest dosyć dobrze związane z położeniem korby.

Zastanawiałem się nad dorobieniem suportu z aluminium. Jakby wytoczyć takie miski na zewnątrz posowanie 41mm a wewnątrz pod jakieś sensowne łożyska, wtłoczyć aluminiowe miski na stale w mufę a jak trzeba, to wymieniać tylko łożyska.

Podejżewam, że cenowo wyszłoby to porównywalnie z suportem shimano.

Pytanie tylko o pasowanie mufy, jaką dokładnie średnicę powinny mieć miski dorabianego suportu aby je poprawnie wtłoczyć w mufę.

Napisano

Tylko mufa musi być kompatybilna z suportami bb30.

Jesli w jakis cudowny sposób wcisnąłbyś tu ten adapter a potem wkręcił w niego miski to nie starczy Ci wielowypustu zeby założyć lewe ramie.

Napisano

Kusi mnie dorobienie misek do jakiś sensownych łożysk - musiałbym popatrzeć do katalogów FAG, Nachi lub innych i coś dobrać pod rodzaj obciążenia. Wydaje mi się, że tutaj wystarczą standardowe kulkowe, raczej jakiś obciążeń wzdłuż osi nie ma...

Tylko mam kilka pytań. Wiem, że po rozebraniu i pomierzeniu wszystkiego bym znał odpowiedzi ale puki nie rozbiorę to może coś wstępnie teoretycznie zaprojektuję.

1. Właśnie o pasowanie do mufy. Chciałbym aby było ciasne, tak aby solidnie wtłoczyć miski a luźniej same łożyska. Wtedy wybijanie łożysk nie powodowałoby wybicia misek. Oczywiście pasowanie 41mm nie może spowodować pęknięcia mufy.

2. Co z szerokością kołnierza od strony zębatek korby. U mnie jest podkładka ta z kompletu shimanowskiego suportu 2,5mm. Podkładka reguluje położenie zębatek korby w stosunku do kasety. Czy takie przesunięcie coś wnosi do pracy napędu. Reasumując - czy prawą miskę koniecznie trzeba zrobić tak aby była możliwość regulacji jej odsunięcia od mufy.

3. Jakie jest nominalna średnica osi korby - tutaj pasowanie powinno być luźne aby dało się korbę wyjąć bez wybijania.

4. Czy mufy są wewnętrznie toczone na 41mm przez całą szerokość czy tylko na szerokości misek suportowych a środek to już poza tolerancją.

Napisano

Tylko mufa musi być kompatybilna z suportami bb30.

Jesli w jakis cudowny sposób wcisnąłbyś tu ten adapter a potem wkręcił w niego miski to nie starczy Ci wielowypustu zeby założyć lewe ramie.

No tak, tego nie wziąłem pod uwagę. Tak jak pisałem z tym systemem mam nikłe doświadczenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...