Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana korby z 3x na 2x, pytanie (?)

cinek1987cinek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Generalnie MTB będzie w teren i zawody. Młynek 24 jak dla mnie git, nawet na trudne podjazdy. Ale nie wiem jak na 38 będzie się cisnęło po trasach mtb. Czy nie lepiej by było wziąć 36. W tym momencie kręcę na 32.

Napisano

Jakbym kupował cały nowy napęd to dla mnie kusząco wygląda nowe XT 34/24T :) Jakby zeszło to do SLXa z odpowiednio niższą ceną...

To może zostaw sobie tylko te 32T z przodu? ;)

Sam pewnie już widzisz, że na tym głównie jeździsz i reszta korby leży odłogiem, a mimo to zastanawiasz się czy aby 36 czy 38 to nie za mało :P

Napisano

To jak do 2x11 to i kaseta 11/40, obecnie innej nie ma. W takiej opcji 34 i 24 na korbie są idealne, a więc nowa XT 2rz się kłania. Jak 2x10 to nie zastanawiaj się nad 38 nawet, wystarczy 36/22 i najwyżej kasetę dasz 11/32 lub 11/34.

Napisano

Przyjedziesz w Sudety będziesz szczęśliwy że masz z przodu 22 :D. Natomiast z przodu 36 z tyłu 11 przy kadencji 90 w 29er to ~43km/h. Weź kalkulator i sobie policz :)

Jak dla mnie idealnym rozwiązaniem jest 36-22 i kasata 11-36
Sam planuję taka zmianę tylko muszę się pozbyć obecnej korby.

Będzie Pan zadowolony.

Pozdrawiam

Napisano

Więc ten blat 36 przy tej kasecie będzie dobry żeby dobrze przyspieszać? I nie chodzi mi o nadrabianie kadencją 120

Koło 29", obwód 2,34m. Przy kadencji 100ob przełożenie 36:11 prędkość 46,0km/h, przy kadencji 110=>50,6km/h, 120=>55,2km/h. Gdzie w lesie chcesz się tak rozpędzać? A jak już się nawet rozpędzisz, to na jak długo, 10s, 20s?

Pamiętaj, wchodząc w nową korbę 36/22 i przerzutkę M618 zawsze masz możliwość podmiany blatów na 38/24 bez konieczności zmiany przerzutki. Jak ci nie spasuje bo masz moc konia, to sobie zmienisz.

Napisano

tylna Deore XT RD-M786 całkowita pojemność:

• 35T GS
  • 43T SGS

(36-22)+(36-11)= 39
Wygląda na to że powinien być wózek SGS.

ps. korba 36/22 jest lżejsza od 38/34, a to element który wprawiasz w ruch ;)

Edit:
Pewnie pytasz o przednią .

to całkowita pojemność przedniej: 14T

36-22=14 :)
Mi się wydaje że powinno chodzić, ale niech to ktoś jeszcze potwierdzi.

Napisano

Ważna jest wielkość blatu i największej koronki w kasecie, a nie młynka. Skoro teraz masz trzy tarcze, to na pewno przydało by się skrócić, bo już nie będziesz miał takiej patelni pod nogą ;)

Napisano

Są różne metody na dobór długości łańcucha. Czemu Cię tak martwi to skrócenie? Planujesz powrót do starej korby jakby dwie tarcze nie podpasowały?

Napisano

Prawie na pewno będziesz musiał, ponieważ stary już się rozciągnął i skończyło by się na przeskakiwaniu lub zaciąganiu ...

Napisano

Koledzy... tak mnie nurtuje jedna rzecz...

blaty w korbie sram x9 to 39/26. Jako iż obecny blat 39T 120bcd dobiega końca chciałbym go wymienić. Niestety są one dosyć drogie ok 250zł za 39T (mam na myśli oryginały truvativa).

Mam możliwość zakupu blatu 38T 120bcd marki stronglight koszt samej zębatki to ok 150zł. Czy w wyniku tej zmiany nie trzeba będzie opuszczać przedniej przerzutki? Mocowanie jej to direct mount i jest już w skrajnym najniższym położeniu...

czy wymiana na powyższy blat ma sens jakościowy oraz czy nie będzie zaciągać łańcucha?

Czy pójść na całość czyli zakupić pająk korby do zębatek 36/22 104bcd wraz z nowymi zębatkami i zastosować adapter przerzutki direct mount typu http://allegro.pl/obejma-przerzutki-direct-mount-31-8-do-34-9-akc29-i5335938233.html koszt całości przesiadki na poziomie ok 250zł...

z pewnością po przesiadce zacznę częściej używać najniższych przełożeń na kasecie

co sądzicie?

Napisano

Obniżać nie będzie trzeba, 1 ząbek to bardzo mała różnica w średnicy, jednak inny blat może mieć wpływ na jakość zmiany przełożeń.

Napisano

Obniżać nie będzie trzeba, 1 ząbek to bardzo mała różnica w średnicy, jednak inny blat może mieć wpływ na jakość zmiany przełożeń.

czyli istnieje taka możliwość że nie będzie to w 100% kompatybilne ze sramem mimo iż specjalnie pod niego jest robiona ta zębatka? Nie ukrywam, że nie za bardzo lubię eksperymentować z różnymi grupami i markami, stąd u mnie jest kompletna grupa X9. Wzorowałem się na napędzie zastosowanym w mbike barracuda gdzie właśnie było tak to poskładane czyli 39/26, kaseta 11-36 oraz sgs2 ze średnim wózkiem. Bardzo dobrze sie to zgrało choć przełożenia 39przód wraz z 11tył mogę użyć tylko na asfalcie...
Napisano

Niestety nie ma pewności, że połączenie różnych zębatek nie będzie skutkowało zaciąganiem łańcucha, lub bardzo opóźnioną zmianą przełożeń.

Napisano

Niestety nie ma pewności, że połączenie różnych zębatek nie będzie skutkowało zaciąganiem łańcucha, lub bardzo opóźnioną zmianą przełożeń.

Zaciąganie łańcucha to efekt zakleszczania się go pomiędzy zębami, w tym przypadku blatu przy zmianie 38=>26. Opóźniona zmiana 26=>38 to ewentualny efekt małej ilości pinów podnoszących. Zębatki stronglight musiały by być bardzo mizernej jakości, by tak się działo czyli mieć i mało pinów i nieprofilowane zęby. Czy tak jest?

Schwinn0, poczytaj forum o doświadczeniach użytkowników tych zębatek, nie koniecznie rozmiaru 38, mogą być inne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...