Skocz do zawartości

[Stery] do Accent Shannon

mbo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam problem z doborem sterow, amrotyzatora i kol do ramy Accent Ahannon 18" :icon_confused: . Nawet w sklepie nie potrafli mi odpowiedziec. Czy taki zestaw bedzie dobrze dzialal? Bardzo prosze o pomoc bo nigdzie nie potrafie znalezc konkretnych odpowiedzi a czesci sa zamawiane wysylkowo i nie chce popelnic bledu. 

Stery: polzintegrowane HSI-SAIR Airplane 1-1/8 cala, srednica 50x44

Rama: Shannon Accent 18"

Widelec: SR Suntour NCX DRL 28" , 1-1/8 cala, Ahead 63mm

Kola: 28"

Napisano

Poproś sprzedawcę o zmierzenie  średnicy gniazda na miski sterów i będziesz wiedział które będą pasować ( podejrzewam że najpopularniejsze ZS44/ZS44) .

Napisano

Tak studiuje skladanie roweru i doszedlem do wniosku ze zmienie widelec na sztywny dlatego ze rower bedzie mi sluzyl do dojazdu do pracy w miescie, okolo 20km.

I teraz pytanie o geometrie, jaki dlugi widelec najlepiej bedzie pasowal do ramy Shannon accent tak zeby przy wzroscie 176cm wygodnie sie jezdzilo. Czy taki zestaw bedzie pasowal?

Rama: Accent Shannon

Mostek: Force S 6.2 regulowany 25,4mm/100mm

Kierownica:  Amoeba Borla HB-M-310-1

Widelec: Widelec accent  trekkingowy 28" /28,6mm (1-1,8 cala)/ 260mm

Kola: Komplet kol Shimano WH-R501

Rama ma 18"

Napisano

Stery. Jak wygląda ten Shannon? Do starej ramy o tej nazwie potrzebne były stery zewnętrzne, do aktualnej pół-zintegrowane.

Mostki regulowane to zło.

Wysokość sztywnych widelców pod koła 28" to 405-420mm. Widelec amortyzowany będzie miał nawet 480mm. Geometria na pewno się zmieni, pytanie na ile Ci to przeszkodzi.

Linki, linki... Wrzucaj odnośniki do przedmiotów, które Cię interesują.

Napisano

stery i widelec juz zamowilem bo zalezy mi na czasie, stery sa dobrze dobrane, a do widelca zobacze, w najgorszym wypadku bedzie do wymiany...czyli 

Widelec: https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/sztywne-widelce-rowerowe/cross-trekking/p,widelec-trekkingowy-28-accent,46806.html

Rama: https://www.centrumrowerowe.pl/ramy-rowerowe/cross-trekking/p,rama-shannon-czarno-pomaranczowa-accent,277472.html

Stery:https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/stery-rowerowe/a-head-1-1-8-cala-28-6-mm/p,accent-stery-polzintegrowane-hsi-sair-airplane-1-1-8-accent,12417.html?_pli=5ccb1a

Kola: https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/kola-rowerowe/szosa-28/p,shimano-komplet-kol-wh-r501czarne-shimano,32252.html?_pli=5ccb1a

Kierownica:https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/kierownice-rowerowe/mtb/p,amoeba-kierownica-borla-hb-m310-1-620x30mm-25-4mm-czarny-mat-amoeba,167861.html?_pli=5ccb1a

Co o tym myslicie? Przy wzroscie 176 cm , noga 78cm.  A mostek to wzialem celowo regulowany dlatego ze na poprzednim rowerze bolalo mnie w krzyzu po dluzszej jezdzie i teraz chce sobie dopasowac odpowiedni dla mnie kat i zmienic na staly. 

Rama 20"

Napisano

Myślę, że jeśli używasz roweru do komunikacji lub rekreacji to obręcze powinny być nieco szersze, tak aby pasowały do opon ok. 1.35 cala. Sugeruję więc szerokość obręczy 17 lub 19mm.

BTW. Raz napisałeś, że rama ma 18 cali a raz, że 20. Urosła?

Napisano

Na poczatku chcialem 18", ale po doczytaniu wyboru ramy wyszlo ze potrzebuje 20"

A co do obreczy, to wielu sobie chwali jazde po miescie na 700x28C a mi chodzi na szybkim przemieszczaniu sie i dlatego sie zdecydowalem. Zobaczymy co pokaze praktyka.

Napisano

O tym wyciagnieciu tez myslalem, ale po tygodniu czytania stwierdzilem ze jak  rama trekkingowa na 176cm  ma byc 20" to taka zamowie, MTB powinienem miec mniejsza, ale nie trekking zobaczymy. Miales taka rame?

Napisano

Mam rame Accenta Nordcapa , ramę Shannona tez ogladałem - podobna geometria. Mam 185 cm wzrostu i rame mam 20 cali i jest idealna, Przy twoim wzroście rower z rama 20 cali będzie miał rure pozioma wyżej lub na równi  przekrok twoich nóg / uwaga na klejnoty/.

Rama jest dopasowana do amortyzatora o skoku 63 mm i widelec sztywny musi być o wysokości 45-47 cm . Gdy zamontujesz widelec niższy prowadzenie roweru będzie nerwowe, pedały bedziesz miał zbyt blisko podłoża/ uwaga przy zakrętach/ i efektem takiej geometrii sa bolace plecy i nadgarstki . Złożyłem już w życiu sporo rowerów i takie są moje rady , ale rób jak chcesz , ja na tym rowerze jeździć nie będę .

Napisano

Nie no nic nie mowie, ja skladam pierwszy i sie liczylem ze cos bedzie nie tak, ale wtopic na ramie to porazka, dziwne ze na trekkinki zalecaja rame 20", a ten widelec jaki jest, bo nie widzialem w opisie a w sklepie zapewnili ze pasuje. Polecisz jakis widelec?

Napisano

Różnica w długości między 20 cali a 18 cali to 2 cm, które można dopasować położeniem siodełka i mostkiem.

Więc nie bardzo rozumiem kategoryczności twierdzenia o tym "rozciągnięciu".

Jednocześnie zmiana wysokości widelca na taki o długości goleni np. 44 cm (zamiast ok 48) da obniżenie główki o 4 cm i suportu o ok. 1.5cm. Nie będzie ani przebierania nogami po ziemi ani widocznej zmiany geometrii.  Więc to pytanie do autora tematu jaka geometria mu podpasuje. Nie jest też dla mnie jasne jaka jest długość widelca u mbo. Myślę, że tu dobre by były  Force czy Mosso o dł. ok. 44cm (są i 47cm).

Ponieważ interesowałem się Accent Nordkapp to zadałem pytanie "prywatne" o rozmiaty ramy ich właścicielom. I tak przy ramie 20 cali jedna odpowiedż była, że właściciel ma 180 cm wzrostu i wolałby ciut większy rower zaś inny właściciel ma 175cm i drugi raz wziąłby mniejszy. W przypadku autora postu pewnie 18 cali byłoby lepsze ale 20 cali też nie będzie wtopą.

Natomiast podtrzymuję, że obręcz jest zbyt wąska.

Napisano

W takim razie zostaje przy ramię 20" wymieniam widelec i koła. Jakie będą odpowiednie? Rower służy do szybkiego dojazdu do pracy w mieście, okolo 20km dziennie

. Mam kilka dość stromych gorek.

Napisano

A czy jesteś w stanie nad taką ramą stanąć? Bo jeśli rura górna wypada zbyt wysoko to jest to jednak problem. Możesz też spytać Velo jaki rozmiar Ci doradzą.

Napisano

A może popatrzysz jeszcze na crosowe (lub SL road) Cube? Na bikediscount jest spory wybór ram w cenach porównywalnych do Accenta. W Cube rozmiar 50cm będzie dla Ciebie dobry (IMHO). W wielu sklepach można też się do roweru przymierzyć.

Napisano

Widelec jest ok, sam mam taki tylko bez piwotów, nadal obstawiaam wielkość ramy dla ciebie 18 max 19 cali . Przy ramie 20 cali  rurę poziomą będziesz miał na równi lub powyżej "klejnotów".  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...