Skocz do zawartości

[rama] Czy rama MTB nadaje się do trekkingu?

Peri78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jestem tu bardzo świeży. Jako że idą Święta wymyśliłem sobie prezent dla żony. Mianowicie ma to być rower. Przeznaczenie: jazda po mieście, ścieżkach rowerowych oraz ścieżkach leśnych. Czasami dłuższe wycieczki. Zatem chyba jest to trekkingowy.

W sklepie zaofeorwano mi ramę Biria 17" (RAMA MTB 29" BIRIA HYRDOFORM - 15" kol. Czarny matowy - Rowery - sklep, hurtownia, akcesoria, części, serwis) Patrząc na opis tej ramy widzę, że jest to MTB.

Czy to aby nie jest pomyłka? Czy może geometria ram dla MTB i Trekkingu jest na tyle zbliżona, że nie ma to wiekszego znaczenia.

Może też polecicie inną przyzwoitą ramę w podobnym przedziale cenowym.

Żona ma 164 cm wzrostu. Nie jest to też typ zapalonego rowerzyststy. Dotychczasowe dystanse to 1000 km rocznie. mam jednak nadzięję, że w wyniku zmiany roweru (obecny ma ponad 20 lat) jazda będzie przyjemniejsza, co przełoży się na większą ilość wycieczek.

Napisano

Też właśnie myślałem o ramach tej firmy. Czytając opinie wnioskuję, że ramy Accent są robione w Chinach, jednak w oparciu o projekt polskich inżynierów. Biria natomiast to chyba Chińska masówka dla różnych marek. Czyli ACCENT będzie lepszy?

Napisano

Accent to padaka jakich mało, ramy niskiej jakości (spawy, malowanie, rura podsiodłowa). Natomiast ramy Birii prezentują się dużo lepiej, miałem w ręku ich ramkę 29er i jest naprawdę ok. Niestety musiałem zwrócić bo geometria kompletnie się nie zgadzała z tym co podają w necie. Więc jakbyś kupował to każ ją sobie dokładnie zmierzyć.

Niezbyt sportowa (krótka) rama MTB z otworami pod bagażnik jak najbardziej nadaje się do turystyki. Sam jeżdżę na ramie Cube Aim 29er i jest bardzo wygodna nawet na długich 200-300km trasach.

Napisano

Accent to padaka jakich mało, ramy niskiej jakości (spawy, malowanie, rura podsiodłowa).

Ciekawe co na to ludzie, którzy na ramach Accenta budują swoje maszynki do ścigania i to często na bynajmniej nie budżetowym osprzęcie, a potem katują je w górach i mimo to żyją, baaa nawet są całkiem zadowoleni. Ja akurat nie należę do tych użytkowników, ale chce tylko zaznaczyć, że tak radykalna opinia jak Twoja to zdecydowana mniejszość.

Ramy do rekreacyjnego ATB szumnie i nie do końca trafnie określanego jako MTB mają geometrie zbliżone do geometrii rowerów turystycznych i np. sylwetka nie jest na nich jakoś specjalnie pochylona.

Zerknąłem na geometrię tej Birii i jest to rama raczej długa, a na pewno dłuższa niż damskie crossowe ramy Accenta.

Napisano

@@Peri78, Tak. Rama MTB nadaje się. Przy doborze pozostałych komponentów można ją przystosować do trekingu. Niestety nie należy oczekiwać wygody roweru trekingowego. Niektórzy idą po bandzie... Widziałem kiedyś takiego franken-bike'a... Rama MTB, siodełko kanapa ponad 200mm szerokości i przedłużona kierownica. Wyglądało to tragikomicznie. 

Napisano

Wszystkim dziękuję za odpowiedzi. Chyba rzeczywiście pójdę w ramę typowo trekkingową. Przed chwilką zmierzyłem obecną jej ramę i muszę przyznać, że trochę się zdziwiłem. Ktoś jej kiedyś dobrał - do jej 164 cm wzrostu - ramę o długości rury podsiodełkowej 50 cm i długości górnej rury  56 cm. 

Roweru miejskiego łabędzia szyja nie chcę, bo wiem, że taki by się jej nie spodobał. Rzadko bo rzadko, ale czasami jednak robimy krótkie wypady leśne.

Obecnie biorę po uwagę ramę ACCENT Shannon 18"

Mam nadzieję, że to przyzwoity wybór.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...