P_olo86 Napisano 25 Listopada 2015 Napisano 25 Listopada 2015 Witam. Jak w temacie jaki licznik z podświetleniem tarczy możecie polecić. Chodzi mi o licznik przewodowy z podstawowymi funkcjami: dystans dzienny/całkowity prędkość aktualna/średnia/maksymalna zegar.
siemalysy Napisano 25 Listopada 2015 Napisano 25 Listopada 2015 Siema. Ja używam Sigmy 14.12 przewodowej. Ale podświetlenie jest beznadziejne. Nie mam porównania z innymi Sigmami.
skimir Napisano 25 Listopada 2015 Napisano 25 Listopada 2015 Co to znaczy beznadziejne? Dosyć mocne podświetlenie jest w liczniku z biedronki :-) Niestety bateria szybko znika. Mam VDO MC 2.0 i tam też podświetlenie jest takie, że musi być ciemno aby było je widać, świeci ładnie ale słabo. Zaletą jest fakt, że można je całkowicie wyłączyć.
siemalysy Napisano 25 Listopada 2015 Napisano 25 Listopada 2015 Beznadziejne, bo trzeba bardzo dobrze sie przypatrzeć żeby coś zobaczyć, co podczas jazdy jest mało bezpieczne. Podświetlenie też można wyłączyć. Nie mam pojęcia jak to wygląda w innych Sigmach.
Blondas01 Napisano 25 Listopada 2015 Napisano 25 Listopada 2015 W sigmie 16.12 podejrzewam, że jest podobne podświetlenie, ale nie narzekam na czytelność, może to kwestia oczekiwań. Jednak przed każdą jazdą trzeba podświetlenie ponownie włączyć. Mogła by być jakaś pamięć ustawienia.
detonator Napisano 25 Listopada 2015 Napisano 25 Listopada 2015 Zmienicie kontrast w ustawieniach i powinno pomóc. Ja tam chwalę sobie podświetlanie Sigmy. Mam w 12.14 i 1609.
mamrower Napisano 25 Listopada 2015 Napisano 25 Listopada 2015 Nie wiem jak u Was, ale moja sigma 16.12 STS Cad świeci tylko jak się coś nadusi, nie tak sama z siebie. Totalna beznadzieja i widać również tak sobie.
Blondas01 Napisano 25 Listopada 2015 Napisano 25 Listopada 2015 Gdyby świeciła cały czas, to baterię szlag by szybko trafił, to tak z premedytacją. Zastanawiam się nad delikatną lampką wpiętą w ubranie, która delikatnie oświetlała by licznik i pulsometr.
dr_dave Napisano 25 Listopada 2015 Napisano 25 Listopada 2015 Ja mam 3 podświetlane. To tak zwane iluminatory. Czyli nie ma żarówki ani diody tylko całe tło świeci. Taki raczej standard. Różnice to działanie. Cecha wspólna to zapalasz przyciskiem na czas ok 2-3 s przygasa kontrast (co ma związek z poborem prądu. Licznik z lidla przedłuża czas świecenia za każdym przyciśnięciem przycisku. Może nie jasno napisałem ale chodzi o to że dasz rade przeczytać wszystkie pozycje. Inne gasną i znowu trzeba je włączać. Marzy mi się taki licznik co by samoczynnie migał podświetleniem żeby było wiadomo bez użycia ręki. Są na Aliex... taki podświetlane z diodami LED. Może one dają rade.
skimir Napisano 25 Listopada 2015 Napisano 25 Listopada 2015 Myślę, że jak trafisz na licznik który ma mocne podświetlenie to szybko tego pożałujesz bo baterie będziesz co chwilę wymieniać... No chyba, że jakiś wynalazek na akumulatroku AA :-) Z drugiej strony, to co Ci tak zależy na tym świetle. Jedziesz nocą i chcesz się gapić w licznik? :-)
P_olo86 Napisano 25 Listopada 2015 Autor Napisano 25 Listopada 2015 Wyjeżdżam do pracy bardzo wcześnie rano gdy jest jeszcze ciemno. Dojeżdżam do pociągu jakieś 15 km głównie przez las więc ciemnica. I chciałbym wiedzieć ile mam jeszcze czasu do odjazdu pociągu jakie tempo narzucić. . Nie potrzebuję żeby świeciło non stop tylko po naciśnięciu przycisku na chwilę żeby sprawdzić która godzina.
stilon Napisano 27 Listopada 2015 Napisano 27 Listopada 2015 Nie rozumiem dlaczego tak narzekacie na podświetlanie liczników. Posiadam Sigmę 16.12 STS i uważam, że podświetlanie jest idealne. Po jego włączeniu każde naciśnięcie przycisku wyzwala podświetlanie na ok 3sek ze świetnym odczytem tego co licznik pokazuje. Po kiego grzyba mi ciągła iluminacja i expresowe niknięcie baterii ? O beznadziejnej iluminacji możemy mówić przy pulsometrze Sigma 25.10 (posiadam). Tutaj żeby coś zobaczyć dopiero trzeba wytężyć wzrok (o kombinacji przycisków potrzebnych do włączenia podświetlenia nie wspomnę).
lucass3 Napisano 27 Listopada 2015 Napisano 27 Listopada 2015 Tez mam 16.12 ale podświetlenie jest słabe, słaby jest kontrast i żeby odczytać trzeba bardzo dokładnie się przyglądać :/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.