Skocz do zawartości

[do 6500zł] MTB na Sram GX 2x11

olos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poszukuję roweru MTB (preferowane 27,5) na osprzęcie Sram GX 2x11. Jak dotąd napotkałem na:

​- Grand Canyon CF SL 7.9

​- Bergamont Roxtar 8.0 (2x10 ale zgaduję, że da radę przerobić na 2x11).

​Cena nie zachęca i szukam nadal, pomożecie? :)

Napisano

Ciężko cokolwiek wymyślić skoro tak trochę "obijasz się jak od ściany do ściany". Jeden na karbonie a drugi nie, jeden ma Sid'a drugi Rebę czyli zupełnie inna charakterystyka pracy. Różnica w masie też spora. Nie wiem może Kross R10. Tak czy inaczej wiadomo, że cena-jakość nikt nie przebije Canyona. 

Napisano

Jeżeli bardzo chcesz 2x11 to na pewno nie Bergamont. Tak jak powiedziałeś, rower ma napęd2x10. Do wymiany poszłaby kaseta, manetki oraz bębenek gdyż sram ma swoje XD, a w konfiguracji 10 rzędowej bębenek jest zwykły, taki jak do shimano. Więc jeżeli chciałbyś całą grupę od srama tak aby mieć kasetę 10-42 zamiast 11-42 przy XT to musisz liczyć się z wydatkiem dodatkowego tysiąca prawie.

Napisano

A nie myślałeś o nowym XT M8000?

Shimanowskie 11 rzędów pakujesz na standardowy bębenek 10rzędowy. Kaseta XT jest praktycznie o połowę tańsza.

Moją propozycją będzie Giant Talon RC lub bliżej Canyona również na węglu Giant XTC Advanced 1.5 na pełnym M8000.

Po cenę zapraszam na pw.

Napisano

Ciężko cokolwiek wymyślić skoro tak trochę "obijasz się jak od ściany do ściany". Jeden na karbonie a drugi nie, jeden ma Sid'a drugi Rebę czyli zupełnie inna charakterystyka pracy. Różnica w masie też spora. Nie wiem może Kross R10. Tak czy inaczej wiadomo, że cena-jakość nikt nie przebije Canyona. 

Pewnie zabrzmi to dziwnie, ale amortyzator, materiał ramy, jest dla mnie drugorzędną kwestią (fajnie gdyby amor był powietrzny ale o różnicach w charakterystyce pracy nic nie wiem). Bardziej zależy mi na geometrii - niskim środku ciężkości, ogólnym komforcie jazdy i napędzie 2x11 Sram, bo ten udostępnia gripshifty (a to właśnie clou sprawy). GX wyglądają interesująco pod kątem cena/możliwości. Czy Canyon oferuje możliwość przetestowania swoich modeli w Polsce, czy pozostaje test tylko w siedzibie?

Jeżeli bardzo chcesz 2x11 to na pewno nie Bergamont. Tak jak powiedziałeś, rower ma napęd2x10. Do wymiany poszłaby kaseta, manetki oraz bębenek gdyż sram ma swoje XD, a w konfiguracji 10 rzędowej bębenek jest zwykły, taki jak do shimano. Więc jeżeli chciałbyś całą grupę od srama tak aby mieć kasetę 10-42 zamiast 11-42 przy XT to musisz liczyć się z wydatkiem dodatkowego tysiąca prawie.

No 2x11 raczej chcę bardzo, a myśl o 2x10 pozostawiam jako czarny scenariusz.

Napisano

Skoro tak stawiasz sprawę to raczej tylko zostaje Ci ten Canyon. Jego koszt to jak widzę 9,5K a biorąc pod uwagę materiał ramy, Sid'a i 2x11 GX'a nie będziesz w stanie znależć mu konkurenta. Napęd Srama jest absurdalnie drogi, niekompatybilny więc z automatu ma mniejsze 'branie" niż Shimano. 

Nie ma opcji by testować tą markę u nas i nie wiem też w jakim celu. Dobież rozmiar i tyle. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...