Skocz do zawartości

[rama] roznice miedzy 21 a 23 cale

popio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Stoje przed kupnem ramy mtb ,rama to cube ltd i jest problem bo wystepuje ona w rozmiarze 23 cale .

mierzyłem sie do ramy 21 i jest idealna .

czy jest duża różnica w wielkosci miedzy 21 a 23 ,bo nie mialem okazji przymierzenia takowej.

Rama 23 cale jest w dobrej cenie stąd pytanie.

nadmienie ze lubie wieksze rowery

mam 186 wzrostu i dlugie rece.

Napisano

Zobacz sobie geometrię na stronie producenta i porównaj wymiary. Oczywiście przymiarki to nie zastąpi, ale da pojęcie o ile większe są konkretne wymiary.

Nie dziwi mnie że ktoś chce opchnąć coś co zalega, 23” to chyba pod chłopa 2m...

Skoro 21” jest wg Ciebie idealna, to 23” taka nie bedzie i tyle. Nikt tu Cię nie pogłaszcze po główce za chęć kupna większej ramy bo taniej :)

Napisano

wew . dlugosc nogi 90cm.

z tym ze ta rama 21 do ktorej sie przymierzalem miala prawie na maxa sztyce siodla wyciagnieta i przesuniete siodelko do tylu prawie na max wiec stad moje pytanie.

zastanawiam sie czy nie zaryzykowac bo rama o polowe przeceniona .

Napisano

Patrząc po samym wzroście i jeśli to ma być w teren, to IMHO nawet te 21” to może być dużo.

Niemniej to Ty masz się na tym dobrze czuć. Nazwa „Cube ltd” nic mi w sumie nie mówi, to MTB, cross, jeszcze coś innego? Jak i gdzie będzie wykorzystywana?

Ryzykujesz na własną odpowiedzialność i tyle, tu nie ma co forumowiczów męczyć.

Napisano

empe , ja  mam wlasnie rame cube cross 54 cm- zasugerowalem sie tym ze to odpowiednik 21 cali no i stąd moje poszukiwanie ramy wiekszej . moge kupic cube ltd 23 inna geometria niz w crossie ale jazda na ramie cube aim 21 (taka jak LTD)poprostu luksus. chyba ze znajde rame crossa 58 albo moze tak jak piszesz 62.

empe ile masz wzrostu ?

modrzew rama cube ltd to typowa rama mtb . ja jezdze glownie po sciezkach lesnych ,zadnego ekstremum nie uprawiam .

Napisano

ja juz bylem taki wsciekly na rower ze wystawilem crossa do sprzedazy , ale ochlonelem i musze kupic wieksza rame . poszukiwania trwaja.

empe duzo mi rozjasniles dzieki,wlasciwie potwierzdziles moje watpliwosci.

Napisano

Rama, ramie nie równa.

Jedna 23 będzie ok a druga może być już za duża.

Kupowałem Treka z ramą 23 trochę na czuja bo wysyłkowo. Ponieważ wcześniej miałem ramę 21 i była zbyt niska i zbyt krotka to zaryzykowałem.

Przy wzroście 192cm ta rama 23 jest na styk w przekroku. Inne ramy mogły by być inne, wszystko zależy od pozostałych parametrów.

A jeśli chodzi o różnicę to jest bardzo duża i pomijam, że wcześniej była na kołach 26 a teraz na 29 bo w 29 masz obniżony suport co w efekcie powinno dawać tą samą odległość od ziemi do kominka sztycy w ramach o takim samym rozmiarze bez względu na to czy są pod koła 26 czy 29. Więc jeśli dla Ciebie rama 21 jest OK to rozmiaru 23 bym nie brał.

Napisano

Ja mam 189cm i długość nogi 93. Kupiłem w ciemno 23" i rower okazał się niewygodną "kobyłą"

Od dłuższego czasu jeżdżę tylko na 21/L i jest idealnie.

Sprawdź sobie geometrię tych ram.

Napisano

Prawdopodobny scenariusz jeżeli kupisz 23""

1. wymiana mostka

2. wymiana kierownicy

3. wymiana sztycy

4. nadal coś nie teges

5. wymiana ramy na mniejszą 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...