lisster Napisano 11 Października 2015 Napisano 11 Października 2015 Witam, Przy wrzucaniu z przedostatniego biegu na najwyższy z tyłu, łańcuch czasami jakby ślizga mi się po zębatce zanim wskoczy na swoje miejsce. W korbach czuję wtedy takie dziwne terkotanie, efekt jakby łańcuch tarł o oponę. Dzieje się to mniej więcej raz na 4 razy. Jaka może być tego przyczyna? Kaseta Shimano Deore 10 Przerzutka tył: Shimano Deore XT RD-M781 Shadow 10speed
Eazy Napisano 11 Października 2015 Napisano 11 Października 2015 Sprawdź, czy śruba regulacyjna od górnego zakresu nie jest za mocno wkręcona. Na manetce, jak wrzucasz bieg to po 'kliku' masz jeszcze minimum luzu, czy robi się od razu 'sztywno'?
lisster Napisano 11 Października 2015 Autor Napisano 11 Października 2015 Sprawdziłem, przy odkręconej śrubie na tyle, że naciskając ręką na przerzutkę łańcuch wpada za kasetę, problem nadal występuje. Po kliku mam jeszcze bardzo mały luz.
TomiRes Napisano 11 Października 2015 Napisano 11 Października 2015 Pierwsze to nasmaruj łańcuch. Na lince masz śrubę baryłkową więc spróbuj wykręcić ją bardziej z przerzutki. Sprawdź czy działa. Odkręć linkę , ustaw max wychylenie przerzutki ograniczając zasięg tą śrubą. Zakładasz linke tak aby była min. naciągnięta i ma działać .
lisster Napisano 11 Października 2015 Autor Napisano 11 Października 2015 Przy przerzutce nie mam śruby baryłkowej.
seraph Napisano 11 Października 2015 Napisano 11 Października 2015 Masz za blisko górne kółko wózka przerzutki przy największej zębatce z tyłu. Wkręć lekko śrubę żeby się odsunęło i sprawdź jak działa. To ta trzecia śruba regulacyjna,
lisster Napisano 11 Października 2015 Autor Napisano 11 Października 2015 Masz za blisko górne kółko wózka przerzutki przy największej zębatce z tyłu. Wkręć lekko śrubę żeby się odsunęło i sprawdź jak działa. To ta trzecia śruba regulacyjna, Strzał w 10-tkę. Dzięki wielkie!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.