Skocz do zawartości

[sztyca] Nietypowa średnica sztycy

Baczek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! 

Mam do was pytanie odnośnie doboru średnicy sztycy. W moim Giant'cie OCR 3.0 napis na ramie głosi że średnica otworu na sztycę to 31,7 mm, ale mam tam wsadzoną od nowości sztycę 27,2mm z adapterem. Taki dowcip Gianta. Chciałbym wymienić sztycę i teraz nasuwa się pytanie czy mogę kupić sztycę 31,6mm czy kontynuować tradycje i zostać przy 27,2mm? Czy zastosowanie sztycy 31,6mm nie będzie powodowało zbyt dużego luzu, skrzypień itp... ?

Napisano

Miałem w jednym Giancie taki sam problem :/ Jeździłem z tak mocno dociśniętym zaciskiem że nie szło go ręcznie odpinać a i tak raz na tydzień musiałem podnśić sztycę bo jednak sie minimalnie opuszczła :/ Jeżeli chodzi o dźwięki to nic nie skrzeczało itp. Giant lubi tak namieszać :P

Napisano

A sztyca 31,8 mm nie wejdzie? Można "poprawić" rurę podsiodłową w środku delikatnie i może nie będzie problemu o te 0,1 mm? Przynajmniej byłaby gwarancja, że będzie siedzieć mocno.

Napisano

Nie nie, chodzi o średnicę wewnętrzną. Wolał bym nie szorować ramy w środku na sztycę 31,8 bo to także nietypowy rozmiar.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...