Baczek Napisano 7 Października 2015 Napisano 7 Października 2015 Witam! Mam do was pytanie odnośnie doboru średnicy sztycy. W moim Giant'cie OCR 3.0 napis na ramie głosi że średnica otworu na sztycę to 31,7 mm, ale mam tam wsadzoną od nowości sztycę 27,2mm z adapterem. Taki dowcip Gianta. Chciałbym wymienić sztycę i teraz nasuwa się pytanie czy mogę kupić sztycę 31,6mm czy kontynuować tradycje i zostać przy 27,2mm? Czy zastosowanie sztycy 31,6mm nie będzie powodowało zbyt dużego luzu, skrzypień itp... ?
kinder85 Napisano 8 Października 2015 Napisano 8 Października 2015 Miałem w jednym Giancie taki sam problem :/ Jeździłem z tak mocno dociśniętym zaciskiem że nie szło go ręcznie odpinać a i tak raz na tydzień musiałem podnśić sztycę bo jednak sie minimalnie opuszczła :/ Jeżeli chodzi o dźwięki to nic nie skrzeczało itp. Giant lubi tak namieszać
seraph Napisano 8 Października 2015 Napisano 8 Października 2015 A sztyca 31,8 mm nie wejdzie? Można "poprawić" rurę podsiodłową w środku delikatnie i może nie będzie problemu o te 0,1 mm? Przynajmniej byłaby gwarancja, że będzie siedzieć mocno.
krism4a1 Napisano 8 Października 2015 Napisano 8 Października 2015 Ten napis pewnie dotyczy średnicy zacisku sztycy, czyli zewnętrznej średnicy rury.
Baczek Napisano 8 Października 2015 Autor Napisano 8 Października 2015 Nie nie, chodzi o średnicę wewnętrzną. Wolał bym nie szorować ramy w środku na sztycę 31,8 bo to także nietypowy rozmiar.
siimon Napisano 8 Października 2015 Napisano 8 Października 2015 Ja chyba mam taką starą sztyce mogę Ci podesłać to sobie sprawdzisz czy wlezie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.