empe Napisano 4 Października 2015 Napisano 4 Października 2015 Terkocze mi napęd i w żaden sposób nie mogę dojść co jest tego przyczyną. Terkotanie wyraźnie słychać podczas jazdy, nie tylko na stojaku. Biegi wchodzą bezproblemowo. Na korbie na pewno nic nie ociera. Podmieniłem łańcuch, ale niczego to nie zmieniło. Kaseta, przerzutka nowe. Łańcuch nasmarowany. Najlepsze jest to że ten sam napęd na poprzedniej ramie Cube chodził idealnie cicho. W czasie jeazdy słychać było tylko szum opon, błogą ciszę.Problem zaczął się po zmianie ramy na karbonową Authora. Zamieściłem film na którym słychać ten terkot: https://youtu.be/L_5XNF3i1EM
Eazy Napisano 4 Października 2015 Napisano 4 Października 2015 Próbowałeś regulacji baryłką przy manetce? Może wózek nie jest idealnie w lini. Tym bardziej, że na małej koronce jest cisza i dopiero, jak idziesz biegami na większe koronki to zaczyna terkotać. Ja bym spróbował najpierw regulacji i zobaczył, czy jak wózek delikatnie się przesunie w jedną lub drugą stronę to nie zrobi się ciszej.
marpok Napisano 4 Października 2015 Napisano 4 Października 2015 Nie wiem ale u mnie tak naped slychac jak sie smar konczy czyli zbliza sie szejkowanie Moze zmieniales olej do lancucha i ten jest jakis lipny, skoro wczesniej problem nie istanial, a teraz tak jest???
empe Napisano 4 Października 2015 Autor Napisano 4 Października 2015 Kręcenie baryłką przy manetce nic nie daje. Łańcuch podmieniłem na nowy z fabrycznym smarem, ale jest to samo.
Eazy Napisano 4 Października 2015 Napisano 4 Października 2015 Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to sprawdzenie, czy hak jest prosty. Napęd przekładałeś z poprzedniego roweru, czy są jakieś nowe elementy?
empe Napisano 4 Października 2015 Autor Napisano 4 Października 2015 Nic nowego nie ma. Wszystko to samo co było na poprzedniej ramie. Mówisz że może hak krzywy? Hmm, ale w nowej ramie?
DSMP Napisano 4 Października 2015 Napisano 4 Października 2015 u mnie również terkocze. Ogólnie po wyczyszczeniu kóleczek przerzutki spowodowało u mnie, że napęd jest jeszcze cichszy
Eazy Napisano 4 Października 2015 Napisano 4 Października 2015 Hmm, ale w nowej ramie? Też się zdarza. Sprawdzić nie zaszkodzi jeżeli nic innego nie przyjdzie Ci do głowy.
Qugar Napisano 4 Października 2015 Napisano 4 Października 2015 Sprawdz czy łńcuch masz dobrze przełożony przez wózek tylnej przerzutki , mi się ostatnio udało źle założyć
empe Napisano 4 Października 2015 Autor Napisano 4 Października 2015 Faktycznie wygląda na to że to te kółeczka przerzutki tak terkoczą. To na razie tylko takie przypuszczenie. Kiedy nieco luzuję palcem naprężenie wózka od razu cichnie. Ułożenie łańcucha to już sprawdzałem z 5 razy
topol Napisano 4 Października 2015 Napisano 4 Października 2015 Przerzutka i kaseta nowa. A czy ten łańcuch podmieniony,jest nowy? Czy to napęd na 10 ? Sprawdz jesli to 10 ,kierunkowość łańcucha.
Shmitt Napisano 4 Października 2015 Napisano 4 Października 2015 Łańcuch na kółeczkach przerzutki nie wchodzi idealnie w zęby, w wyżłobienia takowego - jakby było przesunięcie miejsca między ogniwami łańcucha w stosunku to zęba kółeczka. Przyczyną pewnie może być wydłużony łańcuch. W moim rowerze "do wszystkiego" to normalne zjawisko i w końcu nie przejmuję się tym jak przerzutka działa. W końcu kółeczka przerzutki, łańcuch, kaseta czy koronki korby to części eksploatacyjne - mają prawo zużywać się.
empe Napisano 4 Października 2015 Autor Napisano 4 Października 2015 @topol, tak napęd na 10. Łańcuch który podmieniłem na próbę to nóweczka sztuka jeszcze z fabrycznym smarem. Na kierunkowość oczywiście zwróciłem uwagę, ale poprawy żadnej nie było. @Shmitt, sugerujesz że to łańcuch może być przy długi? Oba mają po 114 ogniw i taki był oryginalnie przy tej ramie. Jedynie model przerzutki był inny, ale to chyba niczego nie zmienia?
empe Napisano 5 Października 2015 Autor Napisano 5 Października 2015 Jednak nie. Przełożyłem z powrotem napęd do ramy Cube i tak samo terkocze a na pewno wcześniej tak nie było. Na 100% ciszej to pracowało. Wygląda to tak jakby z przerzutką nagle się coś stało.
Shmitt Napisano 5 Października 2015 Napisano 5 Października 2015 Nie wiem czy za długi łańcuch (w tym przypadku rozciągnięcie a nie liczba ogniw), czy wyrobione kółeczka,a może słabsza sprężyna w przerzutce niż wcześniej - pewnie wszystkiego po trochu. Na podstawie tego co mam u siebie oraz podobnego dźwięku wydobywającego się z przerzutki za przyczynę owego zjawiska obstawiam układ : łańcuch - kółeczka. Jak tak już okropnie pytającego drażni dźwięk to nasmarować łańcuch gęstszym olejem.Jedyny przypadek gdy było u mnie cicho - nowy łańcuch z fabrycznym smarowaniem bez żadnych luzów na swożniach,baryłkach w ogniwach, później w miarę zużycia dźwięk narastał - aż tak to drażniące dla mnie nie jest, bo i tak przecież szum wiatru jest głośniejszy podczas jazdy.
empe Napisano 5 Października 2015 Autor Napisano 5 Października 2015 O rozciągnięciu łańcucha nie może być mowy bo pisałem wcześniej że zakładałem nówkę z fabrycznym smarem i nic to nie zmieniało. Rozciągniętej sprężyny też nie ma bo przerzutka jest nowa. Poza tym jak wspomniałem terkotanie cichnie kiedy naciąg wózka palcem luzuję a nie jeszcze bardziej naciągam. I najważniejsze to że u mnie terkotanie w czasie jazdy jest głośniejsze od szumu wiatru w uszach - dla tego widzę tu problem
marpok Napisano 5 Października 2015 Napisano 5 Października 2015 A teraz lancuch ma tyle samo ogniw co ten ktory nie terkotal? Nie wiem jaki tam masz wozek ale 114 ogniw to raczej za duzo
empe Napisano 5 Października 2015 Autor Napisano 5 Października 2015 Oba łańcuchy mają tyle samo ogniw. Czemu uważasz że 114 to za dużo? To jest Cross i taki łańcuch był fabrycznie. Wózek sgs.
Ink Napisano 5 Października 2015 Napisano 5 Października 2015 Oba łańcuchy mają tyle samo ogniw. Czemu uważasz że 114 to za dużo? To jest Cross i taki łańcuch był fabrycznie. Wózek sgs. Też obstawiam za długi łańcuch. U mnie to 110 ogniw, prawie we wszystkich rowerach: http://roweroweporady.pl/jak-dobrac-dlugosc-lancucha-rowerowego/
marpok Napisano 5 Października 2015 Napisano 5 Października 2015 A nie skoro to cross to sorry, myslalem ze mtb, u mnie mam 108 ogniw stad zamysl ze 114 to za duzo nawet jesli naped to 3x10 . Szukaj w takim razie przyczyny w naciagu wozka.
empe Napisano 5 Października 2015 Autor Napisano 5 Października 2015 Więc z metody matematycznej wyszedł mi wynik: 112,29"Otrzymany wynik zaokrąglij w górę, a jeżeli otrzymasz liczbę nieparzystą, dodaj jeszcze cyfrę jeden"Zaokrągliłem mój wynik w górę (113), a że wyszła liczba nieparzysta – dodałem 1. Wyszło 114 i dokładnie tyle ogniw ma łańcuch
Qugar Napisano 5 Października 2015 Napisano 5 Października 2015 Sprawdź czy dobrze się masz przełożony łańcuch przez wózek, jest tam taka jakby poprzeczka,(ja mam) sprawdź czy łańcuch o nią nie obciera
empe Napisano 5 Października 2015 Autor Napisano 5 Października 2015 @Qugar, było już o tym Sprawdz czy łńcuch masz dobrze przełożony przez wózek tylnej przerzutki , mi się ostatnio udało źle założyć Ułożenie łańcucha to już sprawdzałem z 5 razy
DSMP Napisano 5 Października 2015 Napisano 5 Października 2015 Jezeli wszystko jest nowe, to przejedź pare set kilometrów. Może łancuch musi sie dograc z kasetą i kółeczkami. Mi terkocze tak jak tobie, ale podczas jazdy za bardzo tego nie moge usłyszeć zwłaszcza ze uzywam metody na 2 łancuchy. Co oznacza ze co zmiane łancuch musi sie dopasować. Ty masz wszystko nowe i sugeruje zebyś poprostu jeździł.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.