Skocz do zawartości

[suport] konieczna wymiana przy zmianie korby?

Anubis76

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

Kilka miesięcy miałem temu miałem wymianę korby, kasety i łańcucha. Nie dawno zaczęły się problemy, łańcuch przy większej prędkości podnosi się i blokuję pomiędzy korbą a ramą trzeba wycofać do tyłu i się odblokowuje, byłem w serwisie i powiedzieli że przy wymianie korby należy wymieniać też suport bo są różne długości czy to prawda ? łańcuch nie jest zużyty.

Napisano

korby należy wymieniać też suport bo są różne długości czy to prawda
 Tak to prawda. Jaką korbę miałeś zamontowaną i na jaką wymieniłeś?
Napisano

W serwisie wymienili na shimano hyperdrive wcześniej miałem tej samej firmy ale jakiś tańszy model koloru czarnego.

Źle to świadczy o serwisie skoro tego nie zrobili a jest to renomowany sklep Giant w Warszawie, czeka mnie chyba spory wydatek, możliwe że korba ma wygięte zęby.

Napisano

Określenie "shimano hyperdrive" nie mówi nam kompletnie NIC. Symbol korby, FC-M... Znajdziesz naklejki albo wybite oznaczenia.

Googlasz PDFa danej korby i tam znajdujesz info jaki jest jej zalecany wkład suportu (długość). Ja miałem kiedyś korbę FC-M191 z dedykowanym wkładem 124,5mm a obecnie mam korbę FC-M171 której dedykowany jest 122,5mm. Na wszystko znajdziesz kwity w internetach a jeśli nie wiesz jak szukać to napisz, pomożemy.

Napisano

Określenie "shimano hyperdrive" nie mówi nam kompletnie NIC. Symbol korby, FC-M... Znajdziesz naklejki albo wybite oznaczenia.

Googlasz PDFa danej korby i tam znajdujesz info jaki jest jej zalecany wkład suportu (długość). Ja miałem kiedyś korbę FC-M191 z dedykowanym wkładem 124,5mm a obecnie mam korbę FC-M171 której dedykowany jest 122,5mm. Na wszystko znajdziesz kwity w internetach a jeśli nie wiesz jak szukać to napisz, pomożemy.

Oznaczenia 175 FC-M361 więc to Shimano Acer.

Chyba widać spore zużycie zębatek co jest dziwne bo od chwili wymiany przejechałem ok 1500 km.

Supotr wymieniony był w zeszłym sezonie i korba jakiś podstawowy model Shimano ( czarny) w tym sezonie parę razy odpadł mi pedał z tą częścią która kręci, przykręcenie pomagało na ok 60 km, wymieniono mi korbę ale nie wymieniono suportu może to dla tego są problemy.

post-175322-0-27231700-1443376582_thumb.jpg

Napisano

Do do 191 także jest 122.5 mm

Ale beka. Zakładałem, że Giant fabrycznie założył to co trzeba, a tu niespodzianka - z FC-M191 miałem (i w sumie mam nadal) suport 124,5. W drodze jest już 122,5 na szczęście.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Poszedłem do innego serwisu, wymienili suport bo niby za krótki, po 50 km problem znów powrócił tym razem poszedłem do zupełnie innego serwisu i okazało się że zwyczajnie łańcuch był za luźny :) kazałem wymienić na nowy i od pukać 100 km przejechane bez żadnych problemów. Coś tylko mnie martwi skrzypienie z okolic korby..

Napisano

Ale beka. Zakładałem, że Giant fabrycznie założył to co trzeba, a tu niespodzianka - z FC-M191 miałem (i w sumie mam nadal) suport 124,5. W drodze jest już 122,5 na szczęście.

Szczęście albo i nie jeśli Giant kombinował z linią łańcucha i jest bliżej 50mm niż 47,5 (a suport 122,5mm jest pod linię 47,5mm) Wtedy 124,5mm będzie bliżej ideału ;)

A tak w ogóle jest tu ktoś kto ma idealny chainline? :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...