Anubis76 Napisano 27 Września 2015 Napisano 27 Września 2015 Hej Kilka miesięcy miałem temu miałem wymianę korby, kasety i łańcucha. Nie dawno zaczęły się problemy, łańcuch przy większej prędkości podnosi się i blokuję pomiędzy korbą a ramą trzeba wycofać do tyłu i się odblokowuje, byłem w serwisie i powiedzieli że przy wymianie korby należy wymieniać też suport bo są różne długości czy to prawda ? łańcuch nie jest zużyty.
Marcin9 Napisano 27 Września 2015 Napisano 27 Września 2015 korby należy wymieniać też suport bo są różne długości czy to prawda Tak to prawda. Jaką korbę miałeś zamontowaną i na jaką wymieniłeś?
Anubis76 Napisano 27 Września 2015 Autor Napisano 27 Września 2015 W serwisie wymienili na shimano hyperdrive wcześniej miałem tej samej firmy ale jakiś tańszy model koloru czarnego. Źle to świadczy o serwisie skoro tego nie zrobili a jest to renomowany sklep Giant w Warszawie, czeka mnie chyba spory wydatek, możliwe że korba ma wygięte zęby.
Mod Team Puklus Napisano 27 Września 2015 Mod Team Napisano 27 Września 2015 Łatwiej będzie jak powiesz co miałeś a co masz teraz
cervandes Napisano 27 Września 2015 Napisano 27 Września 2015 Określenie "shimano hyperdrive" nie mówi nam kompletnie NIC. Symbol korby, FC-M... Znajdziesz naklejki albo wybite oznaczenia. Googlasz PDFa danej korby i tam znajdujesz info jaki jest jej zalecany wkład suportu (długość). Ja miałem kiedyś korbę FC-M191 z dedykowanym wkładem 124,5mm a obecnie mam korbę FC-M171 której dedykowany jest 122,5mm. Na wszystko znajdziesz kwity w internetach a jeśli nie wiesz jak szukać to napisz, pomożemy.
Mod Team Puklus Napisano 27 Września 2015 Mod Team Napisano 27 Września 2015 Do do 191 także jest 122.5
Anubis76 Napisano 27 Września 2015 Autor Napisano 27 Września 2015 Określenie "shimano hyperdrive" nie mówi nam kompletnie NIC. Symbol korby, FC-M... Znajdziesz naklejki albo wybite oznaczenia. Googlasz PDFa danej korby i tam znajdujesz info jaki jest jej zalecany wkład suportu (długość). Ja miałem kiedyś korbę FC-M191 z dedykowanym wkładem 124,5mm a obecnie mam korbę FC-M171 której dedykowany jest 122,5mm. Na wszystko znajdziesz kwity w internetach a jeśli nie wiesz jak szukać to napisz, pomożemy. Oznaczenia 175 FC-M361 więc to Shimano Acer. Chyba widać spore zużycie zębatek co jest dziwne bo od chwili wymiany przejechałem ok 1500 km. Supotr wymieniony był w zeszłym sezonie i korba jakiś podstawowy model Shimano ( czarny) w tym sezonie parę razy odpadł mi pedał z tą częścią która kręci, przykręcenie pomagało na ok 60 km, wymieniono mi korbę ale nie wymieniono suportu może to dla tego są problemy.
cervandes Napisano 27 Września 2015 Napisano 27 Września 2015 Do do 191 także jest 122.5 mm Ale beka. Zakładałem, że Giant fabrycznie założył to co trzeba, a tu niespodzianka - z FC-M191 miałem (i w sumie mam nadal) suport 124,5. W drodze jest już 122,5 na szczęście.
Mod Team Puklus Napisano 27 Września 2015 Mod Team Napisano 27 Września 2015 No zazwyczaj można się przejechać na tym co producent zakładał
Anubis76 Napisano 8 Października 2015 Autor Napisano 8 Października 2015 Poszedłem do innego serwisu, wymienili suport bo niby za krótki, po 50 km problem znów powrócił tym razem poszedłem do zupełnie innego serwisu i okazało się że zwyczajnie łańcuch był za luźny kazałem wymienić na nowy i od pukać 100 km przejechane bez żadnych problemów. Coś tylko mnie martwi skrzypienie z okolic korby..
BikerLight Napisano 8 Października 2015 Napisano 8 Października 2015 Ale beka. Zakładałem, że Giant fabrycznie założył to co trzeba, a tu niespodzianka - z FC-M191 miałem (i w sumie mam nadal) suport 124,5. W drodze jest już 122,5 na szczęście. Szczęście albo i nie jeśli Giant kombinował z linią łańcucha i jest bliżej 50mm niż 47,5 (a suport 122,5mm jest pod linię 47,5mm) Wtedy 124,5mm będzie bliżej ideału A tak w ogóle jest tu ktoś kto ma idealny chainline?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.