Skocz do zawartości

[napój] woda z bombelkami czy bez?

zido

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Myślę, że pytanie jest jasno przedstawione w temacie dodam tylko taką krótką historyjkę:

na chemi gadaliśmy coś o wodzie, ze gasi pragnienie itp. no i niepamiętam dokładnie, ale cała klasa mówiła ze lepasza po wysiłku jest niegazowana a babka z chemi twierdziła że gazowana, bo jest szybciej wchłaniana czy zawiera coś tam jeszcze....

A wy co o tym sądzicie??? co stosujecie w praktyce??? :glare:

Napisano

Ja tylko niegazowana polecam. Gazowana powoduje jednak odbijanie się (co podczas wysilku może przeszkadzac) a dodatkowo u wielu jest przyczyną zgagi. Pozatym już w wielu opracowaniach czytalem, że napoje gazowane wzmagają apetyt, a to nie zawsze jest dobre na i po treningu.

Napisano

gazowana woda jest nie zdrowa.....

bzdura

"Woda gazowana nie tylko bardziej orzeźwia, ale jest także pewniejsza pod względem bakteriologicznym, bo dwutlenek węgla zmniejsza ryzyko jej skażenia".

jednakże:

"Przed i w trakcie wysiłku przeciwwskazane są napoje gazowane. Uwalniany dwutlenek węgla zwiększa objętość żołądka, a za razem ciśnienie w jamie brzusznej uciskając przeponę i pogarszając wentylację ustroju. Poza tym może być przyczyną „kolki”. Wzrost objętości żołądka może hamować na zasadzie odruchu uczucie pragnienia i zwiększać wydzielanie moczu. Ponadto woda gazowana ma kwaśny odczyn i zwiększa stopień zakwaszenia organizmu. Natomiast po zakończeniu treningu napoje gazowane mogą być korzystne, ponieważ zwiększają diurezę (proces wydzielania i wydalania moczu zachodzący w nerce, dokonujący się w określonej jednostce czasu), a tym samym wpływają na przyspieszenie wypłukiwania

z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, nagromadzonych w trakcie wysiłku".

Napisano

Mi najbardziej odpowiada niegazowana ponieważ :

- nie "rozdyma" żołądka

- nie rozsadza mi bidonów tak jak gazowana

- nie wywołuje zgagi ;) co jest u mnie dość częstym zjawiskiem

Napisano

woda gazowana też troche zakwasza organizm wiec nie jest to dobry pomysl pić taką wode przed/w trakcie/po wysiłku

najlepsza jest niegazowana gdyz nie spwoduje skutków ubocznych :)

Napisano

gazowana strasznie zle sie czuje w bidonie.Kilka krotnie takowa wlałem i powiem szczerze ze po kilku km bidon zachowywal sie jak butelka szampana.Korek sam strzelał.Juz zaprzestałem takich praktyk.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...