Skocz do zawartości

[Kaseta] Którą kupić?

deejwid

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć :)

Aktualnie posiadam taką kasetę http://allegro.pl/kaseta-mtb-shimano-acera-alivio-hg-30-11-32-9-rz-i5557100074.html i przymierzam się do zakupu kasety SRAM - http://allegro.pl/kaseta-9-rz-11-34-sram-pg-920-powerglide-w-wa-i5293416955.html

Kaseta koniecznie musi być czarna lub ciemna.

Mam takie pytanie - Czy będzie ona normalnie pasować na bębenek tak jak ta Acera? Czy ta SRAM będzie w pełni kompatybilna z przerzutką Deore i łańcuchem Shimano Deore CN-HG50. Zastanawia mnie też fakt że aktualnie mam 11-32 a ta SRAM ma 11-34. Będzie jakaś różnica?

Bardzo prosiłbym o odpowiedzi na wszystkie 3 pytania, za pomoc się odwdzięczę :033::thanks:

Napisano

"Bieg górski" że się tak wyrażę. Po prostu dodatkowe 2 zęby na największej koronce kasety czyli lżejszy podjazd. 

Stopniowanie to inaczej liczba zębów na poszczególnych koronkach kaset czy korb. 

Napisano

Masz w specyfikacji obu kaset taką pozycję jak "stopniowanie zębatek". Jak zestawisz obydwie te kasety to jednak zauważysz drobne różnice. Nie istotna sprawa więc kupuj tą, która Ci się podoba. 

Napisano

Jeśli nie używasz największej zębatki to może poszukaj wersji kasety o rozpiętości 11-30 lub nawet 11-28? Po co ma ci największa zębatka wirować bez sensu?

Jeśli zostawisz tylko takie biegi, których używasz to napęd będzie się równomiernie zużywał i posłuży dłużej, a tak to duża zębatka nie zużywa się wcale, a mniejsze bardziej...

Napisano

Im mniej zębów ma największa zębatka tym mniejsza pojemność jest wymagana, czyli jeśli dasz mniejsza to zawsze będzie pasować. W praktyce to 2 zęby pomiędzy 32, a 34 też większej różnicy nie zrobią.

Pojemność przerzutki określa jej zdolność do naciągnięcia łańcucha w jego skrajnych położeniach, czyli duże zębatki przód-tył i małe przód-tył. W praktyce znów jeśli ktoś nie używa takich przekosów (większość) to nie korzysta z całej pojemności przerzutki i można bez przeszkód używać takich o mniejszej. Wynika też z tego, że to dość elastyczny parametr i często naciągany - sam mam przerzutkę ze średnim wózkiem (im dłuższy tym większa pojemność), która teoretycznie nie powinna obsługiwać całego mojego napędu.

Wniosek - nie przejmuj się :teehee: Aczkolwiek Twoja przerzutka spełni wymagane parametry pojemności.

Napisano

Jeśli nie używasz największej zębatki to może poszukaj wersji kasety o rozpiętości 11-30 lub nawet 11-28? Po co ma ci największa zębatka wirować bez sensu? Jeśli zostawisz tylko takie biegi, których używasz to napęd będzie się równomiernie zużywał i posłuży dłużej, a tak to duża zębatka nie zużywa się wcale, a mniejsze bardziej...

Mądrze prawi. Jeśli nie używasz największych zębatek, to kup 11-30. Jeśli jeździsz głównie po płaskim  11-28 - bardziej szosowe zestopniowanie. Nie będziesz miał takich przeskoków pomiędzy poszczególnymi biegami i napęd dłużej pożyje

Napisano

Ale w jakim celu kombinujesz?? Masz wymagania co do koloru a to poważnie komplikuje sprawę. Do tego kaset 9rz jest na rynku coraz mniej. Kup sobie tego Sramolca a najlepiej dwie na zapas chyba, że w przyszłości masz zamiar przejść na 10sp to wtedy jedna styknie. I tak największej koronki używał w żadnej pewnie nie będziesz więc nie widzę tematu by 11-34 była zła. 

Napisano

Caly naped mam czarny i mi nie pasuje srebrna kaseta jakos, dziwnie by to wygladalo. Najwyzej kupie tego srama i juz, pewnie bedzie wytrzymalszy niz dotychczasowa acera. Dzieki wszystkim za pomoc :)

Napisano

HG-200 jest czarna ale nie ma chyba 11-30. Zawsze możesz kupić 8rz. i dołożyć 1 zębatkę jeśli jest dobra z innej kasety, tak żeby zestopniowanie pasowało.

Napisano

Nie, nie masz nad czym myśleć bo pomysł jest kretyński. Kaseta 8rz ma inny rozstaw koronek więc kup sobie dedykowaną kasetę pod 9rz. 

Na marginesie to "dziwnie" wyglądają jednak czarne kasety których używa dosłownie promil ludzi ;)

Napisano

Cześć :)

Aktualnie posiadam taką kasetę http://allegro.pl/kaseta-mtb-shimano-acera-alivio-hg-30-11-32-9-rz-i5557100074.html i przymierzam się do zakupu kasety SRAM - http://allegro.pl/kaseta-9-rz-11-34-sram-pg-920-powerglide-w-wa-i5293416955.html

Kaseta koniecznie musi być czarna lub ciemna.

Mam takie pytanie - Czy będzie ona normalnie pasować na bębenek tak jak ta Acera? Czy ta SRAM będzie w pełni kompatybilna z przerzutką Deore i łańcuchem Shimano Deore CN-HG50. Zastanawia mnie też fakt że aktualnie mam 11-32 a ta SRAM ma 11-34. Będzie jakaś różnica?

Bardzo prosiłbym o odpowiedzi na wszystkie 3 pytania, za pomoc się odwdzięczę :033::thanks:

Kaseta Hg 30 jest miękka jak dżem ,nie przesadzając to mi kiedyś wolnobieg turneya wiecej wytrzymał niż ta kaseta

Po 4 klockach 5,6,i 7 zajechane prawie na szpic,2 rolowane łańcuchy,regularnie oliwione,warunki lekko śrenie głownie jednak szosa. Szajs

Napisano

Najmniejsze zebatki mam podobno zjedzone chofiaz lancuch jeszcze nie przeskakuje. Ale cos sie zle uklada bo podczas jazdy czuc lekkie drgania na pedalach i po sprawdzeniu drgania powoduje kaseta.

Napisano
Kaseta Hg 30 jest miękka jak dżem ,nie przesadzając to mi kiedyś wolnobieg turneya wiecej wytrzymał niż ta kaseta

Byzydura.

Po pierwsze dlatego, że praktycznie wszystkie kasety mają taka samą twardość i to od łańcucha zależy jej zużycie. Miałeś kiepskie łańcuchy i jeździłeś siłowo to zeżarło i już. Kupiłeś potem nową kasetę wyższej grupy i z takimi samymi łańcuchami przejechałeś więcej? Nawet z mechanicznego punktu widzenia nierozciągający się łańcuch nie zużywałby zębów w ogóle, bo nigdy by się po nich nie ślizgał tylko je ugniatał.

Po drugie to wolnobiegi wcale też nie zużywają się jakoś specjalnie szybko w stosunku do kaset...

Miałem jakiś czas 7 rzędową kasetę HG30 z łańcuchem SRAM PC850 i po 3000 km oddałem ją siostrze bez jakichś wielkich śladów zużycia. Powłoka może lekko odpada z zębów i nic więcej. Stal to stal i cudów nie ma - hartowana być musi.

Napisano

Nie, nie masz nad czym myśleć bo pomysł jest kretyński. Kaseta 8rz ma inny rozstaw koronek więc kup sobie dedykowaną kasetę pod 9rz.

Rzeczywiście, moja głupota. 9rz ma inny rozstaw. :blush:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...