deejwid Napisano 22 Września 2015 Napisano 22 Września 2015 Cześć Aktualnie posiadam taką kasetę http://allegro.pl/kaseta-mtb-shimano-acera-alivio-hg-30-11-32-9-rz-i5557100074.html i przymierzam się do zakupu kasety SRAM - http://allegro.pl/kaseta-9-rz-11-34-sram-pg-920-powerglide-w-wa-i5293416955.html Kaseta koniecznie musi być czarna lub ciemna. Mam takie pytanie - Czy będzie ona normalnie pasować na bębenek tak jak ta Acera? Czy ta SRAM będzie w pełni kompatybilna z przerzutką Deore i łańcuchem Shimano Deore CN-HG50. Zastanawia mnie też fakt że aktualnie mam 11-32 a ta SRAM ma 11-34. Będzie jakaś różnica? Bardzo prosiłbym o odpowiedzi na wszystkie 3 pytania, za pomoc się odwdzięczę
tobo Napisano 22 Września 2015 Napisano 22 Września 2015 Kaseta będzie kompatybilna. Będziesz miał jeden bieg trochę lżejszy niż obecnie i inaczej zestopniowana kasete.
deejwid Napisano 22 Września 2015 Autor Napisano 22 Września 2015 Jeden bieg tzn który dokładnie? I o co chodzi z tym zestopniowaniem? :
beskid Napisano 22 Września 2015 Napisano 22 Września 2015 "Bieg górski" że się tak wyrażę. Po prostu dodatkowe 2 zęby na największej koronce kasety czyli lżejszy podjazd. Stopniowanie to inaczej liczba zębów na poszczególnych koronkach kaset czy korb.
deejwid Napisano 22 Września 2015 Autor Napisano 22 Września 2015 A cala reszta koronek bez zmian? Bo najwiekszej koronki praktycznie nie uzywam.
beskid Napisano 22 Września 2015 Napisano 22 Września 2015 Masz w specyfikacji obu kaset taką pozycję jak "stopniowanie zębatek". Jak zestawisz obydwie te kasety to jednak zauważysz drobne różnice. Nie istotna sprawa więc kupuj tą, która Ci się podoba.
seraph Napisano 23 Września 2015 Napisano 23 Września 2015 Jeśli nie używasz największej zębatki to może poszukaj wersji kasety o rozpiętości 11-30 lub nawet 11-28? Po co ma ci największa zębatka wirować bez sensu? Jeśli zostawisz tylko takie biegi, których używasz to napęd będzie się równomiernie zużywał i posłuży dłużej, a tak to duża zębatka nie zużywa się wcale, a mniejsze bardziej...
deejwid Napisano 23 Września 2015 Autor Napisano 23 Września 2015 Popatrze na takie. Sprzedawca mi napisal ze kaseta powinna pasowac tylko trzeba sprawdzic po symbolu przerzutki jaka ma pojemnosc zebow. I nie wiem jak to zrobic czyli jak mialem 11-32 i pasowalo to 11-30 lub 11-28 bedzie pasowalo a 11-34 juz niekoniecznie? Jak to sprawdzic? Mam ten rower z 2014 roku jakby co: http://www.unibike.pl/unibike2014/vipergts.html
seraph Napisano 23 Września 2015 Napisano 23 Września 2015 Im mniej zębów ma największa zębatka tym mniejsza pojemność jest wymagana, czyli jeśli dasz mniejsza to zawsze będzie pasować. W praktyce to 2 zęby pomiędzy 32, a 34 też większej różnicy nie zrobią. Pojemność przerzutki określa jej zdolność do naciągnięcia łańcucha w jego skrajnych położeniach, czyli duże zębatki przód-tył i małe przód-tył. W praktyce znów jeśli ktoś nie używa takich przekosów (większość) to nie korzysta z całej pojemności przerzutki i można bez przeszkód używać takich o mniejszej. Wynika też z tego, że to dość elastyczny parametr i często naciągany - sam mam przerzutkę ze średnim wózkiem (im dłuższy tym większa pojemność), która teoretycznie nie powinna obsługiwać całego mojego napędu. Wniosek - nie przejmuj się Aczkolwiek Twoja przerzutka spełni wymagane parametry pojemności.
Ink Napisano 23 Września 2015 Napisano 23 Września 2015 Jeśli nie używasz największej zębatki to może poszukaj wersji kasety o rozpiętości 11-30 lub nawet 11-28? Po co ma ci największa zębatka wirować bez sensu? Jeśli zostawisz tylko takie biegi, których używasz to napęd będzie się równomiernie zużywał i posłuży dłużej, a tak to duża zębatka nie zużywa się wcale, a mniejsze bardziej... Mądrze prawi. Jeśli nie używasz największych zębatek, to kup 11-30. Jeśli jeździsz głównie po płaskim 11-28 - bardziej szosowe zestopniowanie. Nie będziesz miał takich przeskoków pomiędzy poszczególnymi biegami i napęd dłużej pożyje
deejwid Napisano 23 Września 2015 Autor Napisano 23 Września 2015 W takim razie kupię 11-28 lub 11-30 tylko jeśli znajdę jakąś kasetę w kolorze czarnym. Na allegro nie widzę albo źle patrzę...
Ink Napisano 23 Września 2015 Napisano 23 Września 2015 W takim razie kupię 11-28 lub 11-30 tylko jeśli znajdę jakąś kasetę w kolorze czarnym. Na allegro nie widzę albo źle patrzę... http://allegro.pl/kaseta-shimano-altus-hg31-8rz-czarna-11-30-t-i5668798874.html
deejwid Napisano 23 Września 2015 Autor Napisano 23 Września 2015 @Ink Tylko ja potrzebuję 9 rzędowej
beskid Napisano 23 Września 2015 Napisano 23 Września 2015 Ale w jakim celu kombinujesz?? Masz wymagania co do koloru a to poważnie komplikuje sprawę. Do tego kaset 9rz jest na rynku coraz mniej. Kup sobie tego Sramolca a najlepiej dwie na zapas chyba, że w przyszłości masz zamiar przejść na 10sp to wtedy jedna styknie. I tak największej koronki używał w żadnej pewnie nie będziesz więc nie widzę tematu by 11-34 była zła.
deejwid Napisano 23 Września 2015 Autor Napisano 23 Września 2015 Caly naped mam czarny i mi nie pasuje srebrna kaseta jakos, dziwnie by to wygladalo. Najwyzej kupie tego srama i juz, pewnie bedzie wytrzymalszy niz dotychczasowa acera. Dzieki wszystkim za pomoc
Ink Napisano 23 Września 2015 Napisano 23 Września 2015 HG-200 jest czarna ale nie ma chyba 11-30. Zawsze możesz kupić 8rz. i dołożyć 1 zębatkę jeśli jest dobra z innej kasety, tak żeby zestopniowanie pasowało.
deejwid Napisano 23 Września 2015 Autor Napisano 23 Września 2015 Pomyślę jeszcze nad tym, na razie dziękuje
beskid Napisano 23 Września 2015 Napisano 23 Września 2015 Nie, nie masz nad czym myśleć bo pomysł jest kretyński. Kaseta 8rz ma inny rozstaw koronek więc kup sobie dedykowaną kasetę pod 9rz. Na marginesie to "dziwnie" wyglądają jednak czarne kasety których używa dosłownie promil ludzi
DSMP Napisano 23 Września 2015 Napisano 23 Września 2015 kup srebrną i nie wycieraj łancucha po smarowaniu. Gwarantuje czarny kolor kasety jak i łancucha - bedzie pasować do kasety
Separatysta Napisano 23 Września 2015 Napisano 23 Września 2015 Cześć Aktualnie posiadam taką kasetę http://allegro.pl/kaseta-mtb-shimano-acera-alivio-hg-30-11-32-9-rz-i5557100074.html i przymierzam się do zakupu kasety SRAM - http://allegro.pl/kaseta-9-rz-11-34-sram-pg-920-powerglide-w-wa-i5293416955.html Kaseta koniecznie musi być czarna lub ciemna. Mam takie pytanie - Czy będzie ona normalnie pasować na bębenek tak jak ta Acera? Czy ta SRAM będzie w pełni kompatybilna z przerzutką Deore i łańcuchem Shimano Deore CN-HG50. Zastanawia mnie też fakt że aktualnie mam 11-32 a ta SRAM ma 11-34. Będzie jakaś różnica? Bardzo prosiłbym o odpowiedzi na wszystkie 3 pytania, za pomoc się odwdzięczę Kaseta Hg 30 jest miękka jak dżem ,nie przesadzając to mi kiedyś wolnobieg turneya wiecej wytrzymał niż ta kaseta Po 4 klockach 5,6,i 7 zajechane prawie na szpic,2 rolowane łańcuchy,regularnie oliwione,warunki lekko śrenie głownie jednak szosa. Szajs
deejwid Napisano 24 Września 2015 Autor Napisano 24 Września 2015 Najmniejsze zebatki mam podobno zjedzone chofiaz lancuch jeszcze nie przeskakuje. Ale cos sie zle uklada bo podczas jazdy czuc lekkie drgania na pedalach i po sprawdzeniu drgania powoduje kaseta.
seraph Napisano 24 Września 2015 Napisano 24 Września 2015 Kaseta Hg 30 jest miękka jak dżem ,nie przesadzając to mi kiedyś wolnobieg turneya wiecej wytrzymał niż ta kaseta Byzydura. Po pierwsze dlatego, że praktycznie wszystkie kasety mają taka samą twardość i to od łańcucha zależy jej zużycie. Miałeś kiepskie łańcuchy i jeździłeś siłowo to zeżarło i już. Kupiłeś potem nową kasetę wyższej grupy i z takimi samymi łańcuchami przejechałeś więcej? Nawet z mechanicznego punktu widzenia nierozciągający się łańcuch nie zużywałby zębów w ogóle, bo nigdy by się po nich nie ślizgał tylko je ugniatał. Po drugie to wolnobiegi wcale też nie zużywają się jakoś specjalnie szybko w stosunku do kaset... Miałem jakiś czas 7 rzędową kasetę HG30 z łańcuchem SRAM PC850 i po 3000 km oddałem ją siostrze bez jakichś wielkich śladów zużycia. Powłoka może lekko odpada z zębów i nic więcej. Stal to stal i cudów nie ma - hartowana być musi.
Ink Napisano 24 Września 2015 Napisano 24 Września 2015 Nie, nie masz nad czym myśleć bo pomysł jest kretyński. Kaseta 8rz ma inny rozstaw koronek więc kup sobie dedykowaną kasetę pod 9rz. Rzeczywiście, moja głupota. 9rz ma inny rozstaw.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.