MarcinXTR Napisano 19 Września 2015 Napisano 19 Września 2015 Witam Czy macie jakieś pomysły na dobre światło mocowane na środku widelca przedniego amortyzatora. Chodzi mi o świecenie a nie sygnalizację, drugie światło oprócz tego na kierownicy. Im jaśniej tym lepiej. Te światełka po kilkanaście zł z alledrogo są nieporozumieniem. Może jest jakiś sposób na mocowanie małej latarki np. convoy S2. Jakiś uchwyt? A może można jakoś przerobić którąś udaną niedrogą azjatycką "czołówkę" na LED-ach. Fajnie by było aby to rozwiązanie dawało dodatkowe min. 300-400 lumenów, bardziej rozproszone niż skupione.
zekker Napisano 19 Września 2015 Napisano 19 Września 2015 Jeżeli masz otwór w podkowie widelca i jesteś chętny do lekkiego kombinowania, to można pomyśleć o typowych lampkach pod dynamo. Lampki w okolicach 260zł, do tego trzeba dorobić pakiet z akumulatorami, żeby na wyjściu były okolice 6-7V.
MarcinXTR Napisano 19 Września 2015 Autor Napisano 19 Września 2015 Dzięki, kombinować mogę, otwór w podkowie widelca jest, tylko, że 260 zł jak na "widelec" to sporo, Za 70 zł można już spokojnie kupić bardzo przyzwoitą chińską czołówkę na CREE z bankiem aku i jasnością "5600 lumenów" ;-) Niech ma 1/4 tej jasności to i tak nieźle. Można coś takiego przerobić, może jakiś patent na zamocowanie ktoś ma? Albo zamocowanie małej latareczki? Nieco poza tematem, taki "patent" ale na super mocne światło tylne jest np. tutaj:
zekker Napisano 20 Września 2015 Napisano 20 Września 2015 Kwestia co komu potrzeba. Za te 260zł masz w tej chwili w zasadzie topowe rozwiązania (z tych popularnych). Kulturą pracy pewnie bije kilkukrotnie te latarki. Za 100zł masz B&M Avy, ale to trochę ciemno i wąsko: http://www.bumm.de/uploads/tx_bummprodukte/30_Lux_600_px.jpg Za 200zł B&M Eyc, jaśniej ale nadal wąsko: http://www.bumm.de/uploads/tx_bummprodukte/50_Lux.jpg Za 260zł B&M Cyo Premium: http://www.bumm.de/uploads/tx_bummprodukte/80_Lux_600_px.jpg (jasność na pewno przekłamana, bo to materiały producenta) Pewnie jakby dobrze poszukać, to można by trafić taniej. Jeżeli chodzi o patent na mocowanie, to jeżeli są dwuczęściowe uchwyty na kierownicę, to: -kątownik przykręcasz do podkowy (plus ewentualne dodatkowe zabezpieczenie zipami przed przekręcaniem się) -górną połowę uchwytu przykręcasz do kątownika Albo nie bawisz się w Słodowego i kupujesz gotowe rozwiązania: http://www.szumgum.com/uchwyt-do-lamp-przednich-bbb-unimount.html Ten patent na mocną tylną, to idiotyzm. Po co oślepiać innych?
MarcinXTR Napisano 20 Września 2015 Autor Napisano 20 Września 2015 Dzięki za propozycje, poczytam o tych opcjach i pomyślę... Jeśli chodzi o "patent" z tylnym światłem z filmiku to wcale nie musi oślepiać jak skieruje się trochę w dół a widoczność dla kierowców będzie super...
modelarz Napisano 20 Września 2015 Napisano 20 Września 2015 Tyle że z tyłu duża jasność nie jest aż tak bardzo potrzebna bo ważniejszą rzeczą jest by była spora powierzchnia świecenia i szeroki kąt. Dlatego użycie takiej lampki sprawi że jedynie bezpośrednio za lampką będzie się dobrze widocznym, jednocześnie oślepiając innych. A już trochę pod kątem widoczność będzie znacznie gorsza, tak samo ustawienie lampki w dół również sprawi że widoczność wcale nie będzie taka dobra. Więc jak dla mnie nie ma to większego sensu i chyba lepiej wybrać zwykłą tylną lampkę, szczególnie że można kupić gotową, mocną lampkę.
Fenthin Napisano 20 Września 2015 Napisano 20 Września 2015 Patent na tył ma jeszcze jedną, zasadniczą, wadę. Nijak nie jest to kolor zbliżony do czerwonego.
MarcinXTR Napisano 20 Września 2015 Autor Napisano 20 Września 2015 może macie rację, ja w każdym razie nie promuję tego rozwiązania - sam kupiłem sobie Walle BPM-2SL - rozwiązanie na tył proste i efektywne, chodziło mi jedynie o zaprezentowanie pewnego rodzaju "kreatywności", którą być może warto by skierować na ... widelec ;-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.