moby1655 Napisano 9 Września 2015 Napisano 9 Września 2015 Witam Mam dziwny problem. Otóż próbuje zmontować napęd 3x9. Przerzutka przód : deore FC m590, korba lx. Mufe suportowa mam 68 mm wiec dałem 2 podkładki z prawej, jedna z lewej. I teraz próbując wyregulować przerzutke przednia nie mogę wrzucić na największą zębatke mimo że prowadnica jest maksymalnie wychylona na zewnątrz. Tak jakby ta jedna podkładka była za dużo. Dlatego was chciałem się poradzić co z tym zrobić. Proszę o pomocne odpowiedzi.
moby1655 Napisano 10 Września 2015 Autor Napisano 10 Września 2015 Tak. Śrubka ustawiona na maxa. Dalej już nie pójdzie.
Boxx Napisano 10 Września 2015 Napisano 10 Września 2015 @@moby1655, sprawdzałeś czy jeśli łańcuch jest na najmniejszej koronce to czy linka jest naprężona odpowiednio ?
moby1655 Napisano 10 Września 2015 Autor Napisano 10 Września 2015 Jest dobrze naciagnieta. Próbowałem ja bardziej naciągnąć, luzowac ale rezultat ten sam. Śrubki na maxa. Dalej nie pójdzie.
Mod Team michuuu Napisano 10 Września 2015 Mod Team Napisano 10 Września 2015 dałem 2 podkładki z prawej, jedna z lewej. To nie jest dogmat. W moim poprzednim rowerze miałem fabrycznie 1 z prawej, na forum był temat i nie jest to sztywno ustalone, że dwie z prawej. Daj 1 z prawej, 2 z lewej, sprawdź działanie przerzutki i linię łańcucha.
Mod Team Puklus Napisano 10 Września 2015 Mod Team Napisano 10 Września 2015 Podsumujmy. Korby w systemie HT2, można między nimi postawić znak = ,co za tym idzie mają taką samą linię przy tych samych ustawianiach. Z kolei za tym idzie, że każda przerzutka deore, która jest standardowym modelem, MUSI pasować i musi działać. Jeżeli tak nie jest, coś jest źle, trzeba się doszukać co. Chyba że ... chyba że, CHYBA ŻE .... to nie LX 580 Ale z opisu tak wynika
rzezniol Napisano 10 Września 2015 Napisano 10 Września 2015 Chyba nikt tutaj nie wspomniał o jednej rzeczy, która mogła sie trafic ... Błąd montażowy ... Błąd polegajacy na niewystarczajacym dobiciu korby do łożyska. Słowem nie siedzi na swoim miejscu. Stuknąc gumowym młotkiem w oś aby dobic korbę do suporu . Pozdro
Mod Team michuuu Napisano 10 Września 2015 Mod Team Napisano 10 Września 2015 Chyba że ... chyba że, CHYBA ŻE .... to nie LX 580 Przy tej korbie miałem jedną podkładkę z prawej strony.
Mod Team Puklus Napisano 10 Września 2015 Mod Team Napisano 10 Września 2015 Generalnie miałem odczynienia z ta korba, nie zauważyłem problemów. Jednak nie jestem w stanie powiedzieć ile było podkładek. w pdfie wyraźnie jest zaznaczone 5mm podkładek. Tak. Śrubka ustawiona na maxa. Dalej już nie pójdzie. Wykręć ją całkiem i spróbuj jeszcze raz.
Wodzu Napisano 10 Września 2015 Napisano 10 Września 2015 Zwróć uwagę na właściwe poprowadzenie i umocowanie linki od przerzutki. Np. odwrotne poprowadzenie linki wokół śruby mocującej upośledza działanie przerzutki, tj. ogranicza jej zakres działania.
moby1655 Napisano 18 Września 2015 Autor Napisano 18 Września 2015 Zamieniłem podkładki, tj. dałem z lewej dwie a z prawej jedna, odwrotnie niż mówi instrukcja. Dla mnie niecodzienne, bo wiele razy wymieniałem korbę i nie zdarzył mi się taki psikus, ale jak to się mówi, człowiek uczy się całe życie. Dziękuję za pomoc. Temat rozwiązany.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.