Skocz do zawartości

[korba] korba z miskami wciskanymi - czy pasuje do misek wkręcanych

wujasJedrek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam okazję kupić korbę FSA, która sprzedawana jest wraz z miskami wciskanymi. Czy będę mógł ją zastosować do mufy gwintowanej, jeśli zamiast misek z kompletu użyję misek wkręcanych? Czy jest to zupełnie inny standard?

Pozdrawiam!

Napisano
No to nie wiem, myśl ze też jest to wykonalne ale musisz poczytać specyfikacje danego adaptera.

Nie musi. Długość osi jest taka sama dla każdej szerokości mufy. Wszystko regulujesz podkładkami.  

• Mod Team
Napisano

Nie miałem takowego w rękach wiec nie wiem. Wiem że na taką oś adaptery są, jak sie da wcisnąć do mufy 73 to jeszcze lepiej.

Napisano

Mufa 86 mm to mufa szosowa, a korba jest niby MTB, czy czasami nie jest pod suport 92mm ?

Poza tym ten adapter nie będzie czasami droższy niż w gruncie rzeczy tania (słaba) korba ?

Napisano

Nadal czuję się z korbami i suportami jakbym błądził po omacku w ciemności. Wybaczcie, ale za dużo pojęć na raz uderzyło ze skumulowaną mocą w moje kompetencje rowerowe.

Pytanie zadam więc z całkiem inne strony. A raczej serię pytań. 

Zacznijmy od tego, że składam rower MTB (Eccentric) i założyłem, że:

- korba/suport będzie klasy SLX bądź wyżej (nie koniecznie shimano, a może nawet bym preferował właśnie inne firmy szczególnie przy suporcie)

- dwa blaty 

- mufę mam gwintowaną BSA szerokości 73mm

Nie ogarniam kilku pojęć i proszę o rozjaśnienie mroków tej tajemnej wiedzy i poprawienie mnie jeśli się mylę:

BB-86 - ?? bottom bracket+szerokośc mufy=86?

BB92 - ?? bottom bracket+szerokośc mufy=92?

BSA30 (BSA - wiem że to gwinty angielskie - z prawej strony prawy gwint, lewy z lewej - a co oznacza 30??)

BSA 1,37x24T (gęstość i szerokość gwintowania??)

PS=pressfit - obecnie główna alternatywa w MTB dla BSA - mufa na miski wciskane

Hollowtech II - w zakładanej przeze mnie klasie chyba wszystkie są tego typu

średnica osi=średnica wewnętrzna łożysk - spotkałem się z dwiema: 24mm i 30mm - czy obie występują równie często? i czy występują w jakichś szczególnych okolicznościach? np. 24mm zawsze z osią zintegrowaną?? (przykład z palca)

spotkałem się z rożnymi średnicami otworów łożysk lewe/prawe L: ok. 22 mm, P: ok. 24 mm - to jest standardowe rozwiązanie, czy na to też trzeba mieć baczność? To jest jakby trzeci rodzaj średnic

GXP - system SRAMowy??? - jak z kompatybilnością z Shimano?

Euro BB 19mm - ??? - następna średnica osi/średnica otworów łożysk?

Założę się, że na pewno nie dostanę odpowiedzi na wszystkie pytania!   :036:  :whistling:  Ale jakby ktoś przynajmniej spróbował :D

W miarę jak wypisywałem pytanie, rozjaśniło mi się nieco... ale tylko małe nieco, więc zapraszam do wnikania!

Pozdr!

Napisano

1 - tak

2- tak

3 : oś 30 mm

4 - Srednica gwintu 1,37 cala, 24 zwoje na cal (czyli tzw. gwint angielski).

5 = tak

6 - korba ze zintegrowaną osią i ramionami pustymi w środku

7- zarówno 24 jak 30 występują z osią zintegrowaną

8 = 9 - różne średnice to właśnie suport GXP (Sramowski), nie kompatybilny z Shimano

10 - oś 19 mm, bardzo nietypowy w lichych korbach.

Dodatkowo :

http://roweroweporady.pl/shimano-hollowtech-a-hollowtech-ii/

http://wrower.pl/sprzet/os-suportu,5446.html

http://velonews.pl/posts/620-bsa30-standard-idealny

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...