darekguma Napisano 3 Września 2015 Napisano 3 Września 2015 Witam, z pomiaru łańcucha wynika, że zużycie jego to 75%, zestaw ma przejechane 2600 km, kaseta HG50-9, łańcuch HG53,raczej teren miejski, ścieżki leśne, chcę spróbować na początek wymienić sam łańcuch. Czy kupić taki sam model, a może coś troszkę lepszego np. Shimano hg-93?. I jeszcze jedno pytanko, stary łańcuch ma 111 ogniw+spinka, nowy w opisie ma 114, czy muszę go skracać?. Dzięki za odp.
bbc Napisano 3 Września 2015 Napisano 3 Września 2015 A moze hg73? Uzywam i mam wrazenie, ze jest lepszy od hg50 a cena nie duzo wyzsza. Tylko zimą ruda sie lubi przykleic. A co do dlugosci to jesli nie masz obecnie problemu z napedem to nowy radzilbym skrocic do tej samej dlugosci.
Mod Team Puklus Napisano 3 Września 2015 Mod Team Napisano 3 Września 2015 Teoria jest bez zmian, łańcuch oplata sie ciasno na 2 największych zębatkach, przód i tył i dodaje jedno ogniwo.
darekguma Napisano 3 Września 2015 Autor Napisano 3 Września 2015 Dzięki Koledzy za podpowiedzi, zdecyduję się na hg71 i zobaczę czy się zgra z lekko wyeksploatowaną kasetą. Edit: W opisie hg71 jest napisne 6/7/8 rzędowy a ja mam kasetę 9-rzędów, pytanie czy spasuje?. O.K trochę namieszałem, pisząć hg71,91 miałem na myśli HG73,93, teraz wszystko się zgadza.
Mod Team Puklus Napisano 3 Września 2015 Mod Team Napisano 3 Września 2015 Widzę że jesteś świadom że gh71 to 8 rzędowy łańcuch a gh73 jest 9 rzędowy Oczywiście można jeździć na 8 rzędowym. Problem może sie pojawić z ocieraniem przedniej przerzutki z racji ze łańcuch jest szerszy.
darekguma Napisano 3 Września 2015 Autor Napisano 3 Września 2015 Puklus już wiem, sam namieszałem. Sorki.
darekguma Napisano 9 Września 2015 Autor Napisano 9 Września 2015 Witam, Tak jak pisałem wcześniej, padło na łańcuch HG93, założyłem trochę pojeździłem i wydaje mi się, że kaseta zakończyła swoje życie i będę musiał ją również wymienić, szkoda nowego łańcucha. Kaseta Shimano HG50-9 11-32T, wytrzymała 2600km, trochę mało, ale to może wina nie zmienionego wcześniej łańcucha. Co polecicie do kompletu, trzymać się takiej samej kasety czy iść półkę wyżej?. Wiem, że temat o łańcuchu ale chcę utrzymać spójność tematu. Dzięki za odp.
grande1970 Napisano 9 Września 2015 Napisano 9 Września 2015 eee cos mi to nie pasi że kaseta padła po takim przebiegu. Moja hg 30-9 ma więcej bo prawie 3 tys. i dogadała się z nowym PC-951 bez problemu może daj jej jeszcze szanse, wyreguluj przerzutkę
darekguma Napisano 9 Września 2015 Autor Napisano 9 Września 2015 Mogę dać jej jeszcze szanse, byle tylko nie skończyło się to zniszczeniem łańcucha. Problem w tym, że 80 procent jazdy korzystam z jednej zębatki kasety, jakoś mi najlepiej pasuje, i to ona jest najbardziej zużyta a nie da się jej wymienić osobno (czwarta licząc od najmniejszej).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.