Skocz do zawartości

[suport] Suport Hollowtech II po taniości

paul997

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jaki polecicie najtańszy suport do HTII? Korba już do mnie jedzie, muszę jeszcze dokupić suport.

Na allegro znalazłem Neco BB401, z wysyłką 65 zł. Wszystkie tematy na jego temat kończyły się "kupię i coś napiszę". Nie udało się nikomu nic więcej napisać. Pytanie - używacie, serwisujecie? Wymiana łożysk tak samo bezproblemowa jak w Accencie? Jakie łożyska pasują?

Czy może coś jeszcze polecicie taniego i sprawdzonego?

Napisano

Sorki, piszę jak potłuczony - chodzi o inny niż Shimano. Bo Shimano BB51/BB52 faktycznie nawet za 50 zł z wysyłką będzie. Tylko ludzie dużo na niego narzekają.

Może jednak warto zaryzykować, karchera nie używam, w wodzie po ośki nie jeżdżę. W sumie przez przypadek poddałeś mi dobry pomysł :).

Napisano

Ja mam shimano właśnie taki i nic nie mam do zarzucenia. Co prawda jak na razie przejechane około 2000 km, więc długoterminowej diagnozy nie podam, ale nic się z nim nie dzieje.

A jak chcesz tani, to ten taki jest.

Napisano

Jak ma być "po taniości" długofalowo to nie Shimano ... bo Shimano ma niestandardowe łożyska i nie da sie ich wymienić bez zbędnych kombinacji.

Każdy suport do, którego pasuje standardowe łożysko 6805 2RS nawet jak go teraz kupisz drożej to finalnie wyjdzie taniej :).

Jak padną łożyska to idziesz do sklepu z łożyskami gdzie oferty zaczynają się od kilku zł za sztukę ... 

Jak akurat latam w "zimówce" na suporcie od Accenta robię na nim chyba czwarty komplet (tanich) łożysk, w sumie ma jakieś 18 tys km.

Nie mam nic do Shimano bo w jednym z rowerów zrobiłem na tym suporcie coś około 6 tys km i działał dalej ale w "zimówce" bym go nie założył.

Pozdrawiam

Napisano

Miałem suport accent z wymiennymi łożskami i te tanie MTM potrafiły padać po 300-500km a droższe (NTN, PFI) po 1000k. Wymieniłem w nim łącznie 4 komplety łożysk + te co były w suporcie. Może nie miałem szczęścia do łożysk. ale nie mam czasu i ochoty na takie zabawy, szczególnie, że wcale nie wychodzi taniej. Kupuję za 56zł suport ultegra i mam spokój. Jeżdżę na szosie w suchych warunkach - raz na rok ulewa mnie złapie. 

Napisano

@Lobson Może źle splanowana mufa?

Nie wiem, ja już się nauczyłem nie kupować podzespołów z Tajwanu. Może i lżejsze, czasem ładniejsze ale moim priorytetem jest niezawodność.

Ciężko też dostać tą plastikową osłonę którą się zakłada na łożysko po wymianie, a potrafi pękać :) 

Napisano

@@lobson

Pech ?

Nie wiem, ja już się nauczyłem nie kupować podzespołów z Tajwanu.

NIe wiem co masz za rower ale oczywiście masz pewność że rama mostek, kiera, sztyca... twojej szosy jest polepiona z włókna / pospawana w kraju innym niż Tajwan ? :) 

:)

Ja do suportu Accenta nigdy nie kupiłem łożyska droższego niż 8 zł szt ... a ile na nim przejechałem włącznie z warunkami zimowymi patrz mój poprzedni post :)

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...