Skocz do zawartości

[napęd] wymiana napędu

felt100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co prawda sezon rowerowy jeszcze trwa, ale zakończeniu go będę zmuszony zmienić napęd w swoim rowerze crossowym. Obecnie pracuje w nim korba Shimano LX, kaseta Sram PG 950 i łańcuch SRAM PC-951. Na tym osprzęcie przejechałem jakieś 9 tys km. Nie wiem ile zrobił poprzedni właściciel. Do wymiany największa zębatka w korbie, oraz kaseta i łańcuch.

- czy warto inwestować przy jeździe w 95% po asfaltach w coś więcej (np: kaseta Deore XT plus łańcuch  Campa C9) czy pozostać przy tym zestawie Srama (950 +951) ?

• Mod Team
Napisano

Jeżeli chodzi o precyzje to xt, i to bardziej manetki i przerzutki niz kaseta, choć kaseta XT jest nieporównywalnie lepiej wykonana niż alivio. No ale i ceny sa adekwatne.

Można policzyć, kaseta xt dajmy 200zł, + c9 ok 100zł daje 300. Na tym łańcuchu żeby wykorzystać kasetę przejedziesz ok 800km, i należy kolejny c9 kupić by to miało sens. wiec 400zł. I ten set powinien 5000-10000km przejechać, w zależności ile ważysz, jak jeździsz i gdzie jeździsz, oraz jak bardzo dbasz o napęd.

Policz ile kupisz za to komponentów do napędu na obecnych częściach i ile mniej wiecej na tym przejedziesz.

Napisano

Jeżeli na zestawie XT + C9 mam zrobić góra 10 tys km to chyba faktycznie zostanę przy Sramie na którym jak pisałem na te chwilę mam 9 tys km i to bez jazdy na 2 łańcuchy, tym bardziej że taki zestaw kosztuje jakieś 130 - 140  zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...