Skocz do zawartości

[napęd]usunięcie łożysk

popio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

czy ktos mi moze powiedzieć czego mam użyć aby zdemontowac te łożyska (przy jezdzie szumią i trzeszczą)nieuszkadzając roweru bo juz nie ogarniam .oto foto.

odkrecic , wypukac ?

6dbsyk2if07y_t.jpg

Napisano

ok ,dzieki tylko czy to nie sluzy do wybiania lozysk ze sterow?

i czy te lozysko nie jest przypadkiem wkrecone ,nie chce popsuc ramy.na pewno jest wbite??

aha tam na okolo jest taka blaszka z dwoma kółeczkami na ktorej owo łożysko sie ''opiera'' cos sie z tym robi?

sorry za infantylne pytania ale pierwszy raz cos takiego robie.

Napisano

Ta blaszka z dwoma kółeczkami to jest pierścień osadczy,segera,i w tym przypadku ustala miejsce w którym ma zatrzymać się łożysko.

Napisano

ok ,dzieki ,rozumiem , a czy ta blaszka z koleczkami jest na stale ''przymocowana do roweru? jest w jakims rowku? wyglada to tak

61gzgymp57s2_t.jpg

Napisano

Takimi szczypcami, lub czymś o podobnym działaniu, musisz ścisnąć do siebie te dwa otworki w pierścieniu - wtedy się on zmniejszy i wyjdzie. Jak to wyjmiesz to łożysko zwyczajnie wybij - łożysk się nie gwintuje :)

4_2142-2146.jpg

Napisano

Raczej nie wyciągnie tego z mufy puki nie wybije łożyska,troche partacko,ale możesz wybić te łożyska starym śrubokrętem płąskim i młotkiem,pukasz po obwodzie na przemian i masz łożysko na stole^^

Montując nowe,a właściwie nabijając(chyba że zrobisz sobie "praskę" z prętu gwintowanego,2 nakrętek i 2 płąskowników)używasz starego łożyska jako "podkładki" w którą uderzasz,nie niszcząc nowego łożyska.

Warto przed całą operacją łożyska wrzucić na kilkanaście godzin do zamrażalki,a same gniazdo nagrzać suszarką;

Napisano

dzieki wam sliczne . djzatorze uspokoiles mnie bo pukalem srubokretem i mlotkiem w lozysko i ani drgnie ... i tak se pomyslalem no to z######ałes gwint bo to nakręcone.heh.

pokombinuje z tymi szczypcami ,czy jezeli bede pukal dosyc konkretnie to nie popsuje ramy ?...szkoda mi amelinium

marcinBB dobre patenty :)

wlasciwie jedno lozysko musze wymienic bo drugie nie szumi.

Napisano

Musisz oprzeć ramę o coś nieruchomego i użyć cięższej czujki kinetycznej. Jak będziesz klepać trzymając ramę ręką lub między nogami to tylko pokaleczysz główkę/łożysko bo wszystko sprężynuje i cała energia psu w d....

Trzeba pieprznąć raz za celnie najlepiej takim wybijakiem do misek co pokazał djzatorze

Napisano

Szczypcami najlepiej bo pogniesz.

Ja ostatnio wybijałem miski sterów domowym sposobem. Oprzyj ramę żeby się nie ruszała ( to akurat nie problem w przypadku suportu). Weź jakąś rurkę, oprzyj porządnie, puknij młotkiem. Poobijaj dookoła a potem ######...j porządnie najlepiej w dolną część ( wtedy Ci się nie wyślizgnie rurka). Nowe miski nabijałem przez drewnianą klepkę. Nakładasz smar, nakładasz łożysko delikatnie żeby się minimalnie trzymało, przez drewienko ( ma być równe!) deliketnie nabijasz, jak wejdzie trochę to walnij mocniej, jak nie będzie wchodziło równo to pukasz w wystającą stronę. Jak już wejdzie całe to wtedy przykładasz jeszcze raz drewienko i walisz idealnie w środek dla pewności. Nic straszniego a satysfakcja gwarantowana! :thumbsup:

PS: Miedziana rurka to się zgniecie, stal musi być

Napisano

Sorka,moge być nie w temacie;ale te segery są tylko od wewnątrz,a łożyska wybijamy na zewnątrz,wieć w niczym nam one nie przeskadzają,zajechane łożysko,można bić po bieżni wewnętrznej(to ta mniejsza).

Mała uwaga do autora,bijąc po segerze jest niewielka możliwość,ze uszkodzisz wycięcie na pierścień osadczy/rozprężny/segera

Napisano

Można bić po bieżni wewnętrznej, tylko wtedy sprężynuje na kulkach i gorzej przenosi uderzenie, więc może po prostu nie wyjść, lub bieżnia wewnętrzna zostanie wybita z łożyska. Bicie w pierścień to idiotyzm. Pierścień można ścisnąć i przesunąć w stronę przeciwną do łożyska. Rura użyta do wybijanie powinna być jak najtwardsza, wtedy dobrze przenosi energię z młotka na łożysko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...