Skocz do zawartości

[buty] pierwsze spd mtb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie chciałam odświeżać tematu za 2010 roku, więc pozwoliłam sobie utworzyć nowy. Jeżeli źle zrobiłam - proszę o przeniesienie.

Myślę nad zakupem swoich pierwszych butów SPD z pedałami. Wybór padł ma Shimano M520, bo można je kupić już za <100zł.

Tylko jakie buty do tego? Czy najtańsze Shimano SHM065 będą dobre na początek, czy lepiej kupić jakieś B-Twin z deca lub Louis Garneu?

Napisano

Jakie buty? Najlepiej wygodne.

Przejdź się do sklepu przymierz, zobacz jakie Ci pasują. Jeżeli się ścigasz to celuj w takie ze sztywną podeszwą. Jeżeli do turystyki to sztywna podeszwa schodzi na dalszy plan.

Napisano

Czy jest szansa, że zamknę się w 350-400zł z pedałami?

O przekazywaniu mocy wiem, bo wtedy też "ciągniemy" cały obrót, a nie tylko naciskamy. Chciałam też kupić spd z tego względu, że ostatnio nogi spadały mi z pedałów na kilku małych hopkach pod rząd.

Ed. Shimano 089 - mają klamrę - czy ktoś je miał, poleca?

Widzę, że na alledrogo można je dostać już za 305zł.

Napisano

z przejściem się do sklepu i przymiarką może mieć problem, bo zwykle sklepy nie posiadają damskiej rozmiarówki  :teehee:  :sick: chyba, że ma męski rozmiar stopy  :whistling: Jedynie właśnie w deca są - ale i tak badziewne modele mają dla kobiet zwykle, także ten ;) Pozostaje przymierzyć jakieś badziewie i ewentualnie zamówić w necie - z tym, że każdy model, każdej firmy może inaczej leżeć.

jest szansa na zamknięcie się w tej kwocie ale dobrze, żebyś te buty przymierzyła, jak nie możesz i musisz kupować w ciemno, to kup byle co na początek, byle w cm wkładka się zgadzała, wątpię aby jakikolwiek but spowodował zniechęcenie do spd,  ale wiadomo, czym lepsze i czym sztywniejsza podeszwa tym lepiej, tym bardziej, że te buty jak są dobre to się szybko nie psują, więc można zainwestować.

Napisano

No właśnie to jest najgorsze - taka dyskryminacja kobiet.

W Deca moja znajoma kupiła całkiem niezłe buty, swoje pierwsze spd - ale ona je ma do szosy.

Faktycznie z rozmiarówką jest różnie(z resztą w "normalnych" butach też). Czy w przypadk SPD też sprawdza się zasada "wkładka o 0,5cm dłuższa od zmierzonej stopy"?

Napisano

Tak, wkładka ma być dłuższa o 5mm od stopy. Mimo to nalezy buty przymierzyć, bo różne są, szerokie, wąskie.. etc. Czasem może się okazać, że trzeba kupić buty o rozmiar większe niż to przewiduje rozmiarówka, bo w tym niby dopasowanym coś może uciskać. Nie jest łatwo. M089 to dobre buty. W podobnych okolicach cenowych popatrz tez na buty Nothwave. Przeważnie są lepie wykonane niż Shimano.

Napisano

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

W czasie weekendu postaram się "połazić" na shopping i sprawdzić, czy którykolwiek ze sklepów będzie miał mój rozmiar ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...