krzysztef Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 Witam, Niedawno przeszedłem na napęd 1x9 (kaseta alivio 11-34, blat dartmoor N/W 32T, łańcuch deore, przerzutka Acera, manetka deore 9s). Problem polega na tym ze Acera ma slabiutki naciąg wózka i przez to łańcuch telepie się niemiłosiernie o ramę i spada z przedniego blatu. Czy istnieją jakieś przerzutki ze sprzęgłem na 9s lub cokolwiek innego co można by było połączyć z zębatką narrow wide. Podobno przerzutka 10s nie za bardzo będzie chciała współpracować z 9 rzedową manetką i kasetą. Proszę o pomoc.
MokryxD Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 Przerzutka Shimano 10s z SH+ i manetka Srama 9s.
krzysztef Napisano 27 Lipca 2015 Autor Napisano 27 Lipca 2015 Jakiś konkretny model i system manetki srama? No i czy będzie to w 100% działało. Słyszałem ze shimano sora niektórzy stosują w rowerach DH ale czy bez sprzęgła ma to sens ?
jasinski21444 Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 Sorę stosuja bo jest tania i ma krótki wózek. Co do manetki - wystarczy X5 9s , do tego przerzutka SLX GS 10s ze sprzęgłem lub zee FR 10s i będzie ok
Rulez Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 Niestety przy połączeniu Sramowskiej manetki 9s z Shimanowską przerzutką 10 s nie ma pewności, że będzie działało szybko i precyzyjnie, a nawet jest spora szansa, że nie będzie ... i wtedy pretensje do kogo ?
krzysztef Napisano 27 Lipca 2015 Autor Napisano 27 Lipca 2015 Tutaj pojawia się problem Niektórzy mówią ze będzie działać a inni, że niekoniecznie. A istnieje coś na 9s z "super mocną" sprężyną ?
Rulez Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 Istnieją Rockringi na korbę, zrobiłem żonie taki napęd już daaawno temu, i nic nie spada ... na przerzutce tylnej Sram 7. Co do napędu manetka Sram 9 rzędów przerzutka tył Shimano 10 to u mnie np. wyszła qupa ...
jasinski21444 Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 Niestety przy połączeniu Sramowskiej manetki 9s z Shimanowską przerzutką 10 s nie ma pewności, że będzie działało szybko i precyzyjnie, a nawet jest spora szansa, że nie będzie ... i wtedy pretensje do kogo ? Rulez proszę cię nie siej fermentu . Działa mi taki układ , działa także kilkunastu innym osobą z innego forum . Czemu miałoby nie działać ? Ja testowałem taki układ w czterech różnych rowerach na czterech różnych egzemplarzach manetek i przerzutek - zawsze działało .
krzysztef Napisano 27 Lipca 2015 Autor Napisano 27 Lipca 2015 Czyli mieszanie na własne ryzyko. Zrobiłem napinacz ale mimo wszystko wolałbym sprzęgło.
Rulez Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 Rulez proszę cię nie siej fermentu . Działa mi taki układ , działa także kilkunastu innym osobą z innego forum . Czemu miałoby nie działać ? Ja testowałem taki układ w czterech różnych rowerach na czterech różnych egzemplarzach manetek i przerzutek - zawsze działało . Proszę cię, nie sadź takimi pewnikami, bo konsekwencje qupowatej pracy napędu nie ty poniesiesz ... może potrafisz zrozumieć co napisałem - manetka X0 + przerzutka XTR nie działały tak jak powinny . Tylko mi nie wstawiaj, że nie umiem tego połączyć ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.