sova Napisano 23 Lipca 2015 Napisano 23 Lipca 2015 Dzisiaj wymieniałem dętke w tylnym kole i zauważyłem dziwny luz kasety. Gdy koło stoi pionowo to kaseta rusza się w górę i na boki o jakiś 1mm a dwie najmniejsze zębatki są praktycznie nieruchome.Gdy przytrzyman kasetę ręką to dwie najmniejsze zębatki mogę obrócić o ok. 1mm. Rower to GIANT TALON 27.5 0 LTD, przebieg 1110km w 90% po lesie. Czy to jest normalne? Jakieś sugestie? Trochę zależy mi na czasie, bo w sobotę mam RnO w Damnicy, a nie chciałbym jakiejś niespodzianki.
lukeps Napisano 23 Lipca 2015 Napisano 23 Lipca 2015 Odkręć kasetę (sprawdź czy jest odpowiednio dokręcona) i zobacz czy to nie wina orzecha piasty.Wywal plastikową, przezrpczystą osłonkę i zobacz czy bez niej jest dalej taki luz na kasecie.Zobacz czy na orzechu nie ma wrzerów od koronek kasety (często w rowerach stosuje się nieodpowiednie kasety do modeli piast - orzechów w nich zamontowanych)
czarnypszczelarz Napisano 23 Lipca 2015 Napisano 23 Lipca 2015 Faktycznie, odkręć kasetę , obejrzyj wszystko dokładnie i jeśli wygląda dobrzę dokręć ją z powrotem. Sprawdź czy bębenek kasety nie ma luzu. lukeps co to konkretnie oznacza : (często w rowerach stosuje się nieodpowiednie kasety do modeli piast - orzechów w nich zamontowanych). ?
sova Napisano 23 Lipca 2015 Autor Napisano 23 Lipca 2015 Klucza do kaset nie posiadam, więc serwis. Czyli takie luzy są niedopuszczalne?
Gość Napisano 23 Lipca 2015 Napisano 23 Lipca 2015 Nie wydaje mi się żeby jakikolwiek luz w jakimkolwiek elemencie był dopuszczalny ( no dobra, jest luz w amorach ale taka ich konstrukcja) więc nie, taki luz nie jest dopuszczalny.
czarnypszczelarz Napisano 23 Lipca 2015 Napisano 23 Lipca 2015 Minimalny tzn. prawie niewyczuwalny luz bębenka kasety jest do przyjęcia. Większy jest niedopuszczalny przy tak małym przebiegu. Możesz to spokojnie reklamować w sklepie gdzie kupiłeś rower.
jasinski21444 Napisano 24 Lipca 2015 Napisano 24 Lipca 2015 To normalne , w swoich kasetach także miałem taki minimalny luz
sova Napisano 24 Lipca 2015 Autor Napisano 24 Lipca 2015 Wizyta w serwisie, kaseta dokręcona, luzu brak. Ale tak czy inaczej luz ten nie powinien był powstać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.