Skocz do zawartości

[Kaseta] Luz w kasecie.

sova

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzisiaj wymieniałem dętke w tylnym kole i zauważyłem dziwny luz kasety. Gdy koło stoi pionowo to kaseta rusza się w górę i na boki o jakiś 1mm a dwie najmniejsze zębatki są praktycznie nieruchome.Gdy przytrzyman kasetę ręką to dwie najmniejsze zębatki mogę obrócić o ok. 1mm. Rower to GIANT TALON 27.5 0 LTD, przebieg 1110km w 90% po lesie.

Czy to jest normalne? Jakieś sugestie? 

Trochę zależy mi na czasie, bo w sobotę mam RnO w Damnicy, a nie chciałbym jakiejś niespodzianki.

Napisano

Odkręć kasetę (sprawdź czy jest odpowiednio dokręcona) i zobacz czy to nie wina orzecha piasty.
Wywal plastikową, przezrpczystą osłonkę i zobacz czy bez niej jest dalej taki luz na kasecie.
Zobacz czy na orzechu nie ma wrzerów od koronek kasety (często w rowerach stosuje się nieodpowiednie kasety do modeli piast - orzechów w nich zamontowanych)

Napisano

Faktycznie, odkręć kasetę , obejrzyj wszystko dokładnie i jeśli wygląda dobrzę dokręć ją z powrotem. Sprawdź czy bębenek kasety nie ma luzu.

lukeps co to konkretnie oznacza : (często w rowerach stosuje się nieodpowiednie kasety do modeli piast - orzechów w nich zamontowanych).  ?

Napisano

Nie wydaje mi się żeby jakikolwiek luz w jakimkolwiek elemencie był dopuszczalny ( no dobra, jest luz w amorach ale taka ich konstrukcja) więc nie, taki luz nie jest dopuszczalny.

Napisano

Wizyta w serwisie, kaseta dokręcona, luzu brak. Ale tak czy inaczej luz ten nie powinien był powstać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...