Skocz do zawartości

[problem] Skrzypienie w okolicach suportu/korby

G4m3r3k

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Posiadam rower Kross Hexagon x1 2013. Teraz mam problem. Ostatnimi czasy po przejechaniu około 1 kilometra zaczyna mi skrzypieć korba/suport. Od razu mówię, że pedały wymieniałem lecz w tedy było minimalnie ciszej. Jak pedałuję to hałas jest bardzo głośny a jak nie to jest on cichszy. Skrzypienie występuje tylko podczas siedzenia na rowerze.

Napisano

Sorry, źle to sprecyzowałem. Jak jadę na rowerze to skrzypi a jak rower stoi na siodelku i kręcę pedałami w miejscu to nic nie skrzypi. Przy okazji podczas jazdy na stojąco też skrzypi więc sztyca odpada.

Napisano

A takim razie będzie suport. Musisz go rozkręcić, wyczyścić gwint ze starego smaru, nałożyć nowy i skręcić na nowo. Operacja wymaga, ściągacza do korb, klucza do wkładu suportu i oczywiście smaru. Poleca się użycie smaru miedzianego lub molibdenowego ale zwykły ŁT-43 też styka.

IMHO dobrze sprawdzić czy usługa w serwisie nie wyjdzie taniej. Z drugiej strony narzędzia pewnie się nie raz przydadzą.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Może być też wolnobieg. Jak ja u siebie usłyszałem dziwne dźwięki spod tyłka też myślałem, że suport, a był wymieniony dwa dni wcześniej. Po odkręceniu wolnobiegu chrobotania nie było, bo łożyska nasmarowane, a po jego założeniu chrobotało, pomimo braku założonego łańcucha (więc wolnobieg kręcił się razem z kołem).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...