G4m3r3k Napisano 20 Lipca 2015 Napisano 20 Lipca 2015 Witam. Posiadam rower Kross Hexagon x1 2013. Teraz mam problem. Ostatnimi czasy po przejechaniu około 1 kilometra zaczyna mi skrzypieć korba/suport. Od razu mówię, że pedały wymieniałem lecz w tedy było minimalnie ciszej. Jak pedałuję to hałas jest bardzo głośny a jak nie to jest on cichszy. Skrzypienie występuje tylko podczas siedzenia na rowerze.
Marcin9 Napisano 20 Lipca 2015 Napisano 20 Lipca 2015 Sprawdź zacisk siodełka i czy siodełko jest dobrze przykręcone do sztycy. Sprawdź też dokręcenie korby do suportu.
Ziemko Napisano 20 Lipca 2015 Napisano 20 Lipca 2015 Jak wyżej. Najpewniej skrzypi na połączeniu sztyca-siodełko lub samo siodełko ale połączenia sztyca-rama też ie wykluczam.
G4m3r3k Napisano 20 Lipca 2015 Autor Napisano 20 Lipca 2015 Sorry, źle to sprecyzowałem. Jak jadę na rowerze to skrzypi a jak rower stoi na siodelku i kręcę pedałami w miejscu to nic nie skrzypi. Przy okazji podczas jazdy na stojąco też skrzypi więc sztyca odpada.
Ziemko Napisano 20 Lipca 2015 Napisano 20 Lipca 2015 A takim razie będzie suport. Musisz go rozkręcić, wyczyścić gwint ze starego smaru, nałożyć nowy i skręcić na nowo. Operacja wymaga, ściągacza do korb, klucza do wkładu suportu i oczywiście smaru. Poleca się użycie smaru miedzianego lub molibdenowego ale zwykły ŁT-43 też styka. IMHO dobrze sprawdzić czy usługa w serwisie nie wyjdzie taniej. Z drugiej strony narzędzia pewnie się nie raz przydadzą.
G4m3r3k Napisano 29 Lipca 2015 Autor Napisano 29 Lipca 2015 Dobra suport wymieniony pedaky tez a skrzypienie zistalo. Co robic?
Czeczen Napisano 30 Lipca 2015 Napisano 30 Lipca 2015 Może być też wolnobieg. Jak ja u siebie usłyszałem dziwne dźwięki spod tyłka też myślałem, że suport, a był wymieniony dwa dni wcześniej. Po odkręceniu wolnobiegu chrobotania nie było, bo łożyska nasmarowane, a po jego założeniu chrobotało, pomimo braku założonego łańcucha (więc wolnobieg kręcił się razem z kołem).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.