Skocz do zawartości

[łańcuch] XT

empe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy warto zainwestować do crossa w łańcuch XT ?

Głównie zależy mi na jak największej precyzji zmiany przełożeń. W opisie jest napisane ż łańcuch ten jest kierunkowy. Czy to oznacza że rzeczywiście ma na pracę napędu jakiś szczególny wpływ?

No i doczytałem że do łączenia łańcucha jest tam jakiś pin. Obecny łańcuch zapinany mam na spinkę tak że rozpinam bez problemu w ręku. Duża wygoda przy np. czyszczeniu łańcucha. Po co ten pin? Rozumiem że będę potrzebował jakiś przyrząd?

Napisano

Ten pin wygląda tak, jest dwuczęściowy, po "wbiciu" go w łańcuch wyłamuje się jedną część. Chyba wszystkie łańcuchy Shimano mają go w zestawie. Dodają go dlatego, że zwykły krótki pin byłoby bardzo ciężko wkręcić. Jedyny potrzebny przyrząd to zwykły skuwacz. Możesz też użyć pasującej spinki.

Napisano

Łańcuch ma marginalny wpływ na precyzję przełożeń - nie wiem jak trzeba by jeździć żeby to wyczuć. Jeśli chodzi o trwałość to istnieją lepsze łańcuchy np. Campagnolo.

Pin służy do zakucia łańcucha i potrzebny jest do tego skuwacz, ale można go spokojnie nie użyć i założyć spinkę.

Napisano

To nic nie daje.

Jak ktoś wyżej wspomniał nie warto kupować łańcucha Shimano, lepiej np KMC, czy od Campy, jak masz z tyłu 9 przełożeń to Campa Record C9 masz za 100zł, a to bardzo dobry łańcuch.
I najlepiej używać spinkę dedykowana do konkretnego łańcucha.
Sama wymiana łańcucha jak masz zużytą kasetę/blaty korby nic nie da.

Napisano

Przynajmniej dla mnie nie w sposob wyczuwalny.

Shimano wrocilo do lancuchow niekierunkowych, np szosowe 11tki, wiec chyba nie ma to wiekszego znaczenia.

Lancuch kierunkowy zalozony w zla strone moze uposledzac prace napedu.

Napisano

Dziękuję, łańcuch mam praktycznie nowy i chyba jakiś nie najgorszy, więc na razie odpuszczam skoro niczego nie mogę tutaj poprawić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...