Skocz do zawartości

[Napęd]Strzelanie łancucha na kasecie

podroznik123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Otoz ostatnio  wymienilem stary rozciagniety lancuch , ktory "przepuszczal " na kazdych juz ustawieniach zebatki i kasety

Z nowym łancuchem początkowo ten problem był tylko na przelozeniach 4,5,6 . Jednak rozkul ostatnio mi sie łancuch , zakuwalem go ponownie i teraz na wszystkich juz przepuszcza  .

Jest to dosc takie regularne strzelanie

Prosze o pomoc

Napisano

Jak miałeś mocno rozciągnięty łańcuch, to możliwe że kaseta nie toleruje nowego łańcucha, zbyt wytarte zęby, co skutkuje m.in przeskakiwaniem

Napisano

Poprostu wymienić kasetę na razie tylko ?

Powiem tak wymienic wszystko od A do Z to nie sztuka bo poprostu troche szkoda zmieniac cos co moze nie jest winne

Napisano

Miałem podobnie po wymianie łańcucha i blatu w korbie na nowe.

Wydawało się ok. Na "sucho" po podniesieniu koła wszystko chodziło gładko.

Problem pojawiał się podczas jazdy (przy obciążeniu roweru osobą). A ciężko wtedy było samemu spojrzeć czy to kaseta. 

I okazało się, że jednak kaseta mimo względnego wyglądu nie dogadała się z nowym łańcuchem. Skakało na każdym praktycznie przełożeniu.

Po wymianie kasety problem znikł.

Pozdrawiam

Napisano

"Zasada" jest taka że na co druga wymianę kasety+łańcuch (komplet raczej zalecany ;) ) wymienia się też korbę, bądź same jej blaty

Napisano

Moim amatorskim okiem zębatka wygląda ciekawie jeszcze. Mega zużyta jeszcze nie jest, miewałem gorsze :P .A łańcuchem możesz przód-tył czy na boki, w prawo-lewo??

Napisano

Przełożenie 1, ząb najbardziej na środku, tylko takie wrażenie czy on jakby lekko za krótki był?

I to nawet nie jest chyba kaseta, tylko wolnobieg, kosztujący około 30zł na allegro, to nie jest jakiś mega wydatek, a to jest rzecz która się po prostu zużywa podczas jazdy.

Tym bardziej jak jeździłeś na rozciągniętym łańcuchu to uszkodziłeś nim resztę napędu.

Napisano

Jak cały czas jeździłeś na tych biegach 4-5-6 na starym łańcuchu, to pewnie są zużyte tam zęby. Na zdjęciach widać zębatki wyższe, więc nie do końca idzie ocenić o co chodzi 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...