ponuryrybak Napisano 14 Lipca 2015 Napisano 14 Lipca 2015 Czesc, chce uniknac recznych robotek i hektolitrow nitro do szejkowania i szorowania lanuchow i kaset. Czy znacie jakies metody na takie hurtowe akcje? Nie wiem, moze jakis kwas albo fizycznie: myjka w. cisnieniowa? Oczekiwania sa takie: 1) przynajmniej usuniecie z grubsza "smaroblota" z zakamarkow - to juz bardzo duzo! 2) jesli bedzie dobrze to ugranie czegos od strony wizualnej Pozdrawiam
Garlock Napisano 14 Lipca 2015 Napisano 14 Lipca 2015 Może myjka ultradźwiękowa, ale nie wiem, czy nie jest to przerost formy nad treścią.
Tofi Napisano 14 Lipca 2015 Napisano 14 Lipca 2015 Myjka ciśnieniowa i zaraz po tym smar penetrujący aby wypchnąć wodę. Pamiętaj tylko że nie każdy penetrujący jest smarem do połączeń ruhomych, więc jak użyjesz wd-40 czekasz, aż odparuje i nakładasz właściwy. Jedyna wada, to do suportu, w piastę i w pedały musisz napakować smar morski. W sumie najgorzej dostają pedały, chyba że mają port do smarowania i możesz po każdym myciu dobić smaru. Na wyspach jest GT-85. Działanie ma jak wd-40, tj konserwuje, plus dodatkowo ma smar na bazie PTFE, więc po szybkim myciu myjką mogę spsikac nie tylko łańcuch i wszystkie ważne miejsca ale także wózek przerzutki. Jest to o tyle ważne, że najwięcej syfu gromadzi się na jockeyach i z nich, nawet jak wypucujesz łańcuch do srebrzanki, smar z krzemionką jest rozprowadzany na czysty łańcuch. Myjka ciśnieniowa szybko i łatwo czyści jockeye. Myjka ultradźwiękowa to już wyższa szkoła jazdy bo trzeba poświęcić jedną myjkę tylko na rozpuszczalnik. Kiedyś coś myłem w alkoholu a godzinę później wszystkie plastiki były matowe, więc jeżeli myjka do rozpuszczalników a nie do wody z płynem, to musi być nierdzewka, najlepiej z podgrzewaczem, wtedy po wylaniu rozpuszczalnika ładujesz gęsty smar, a temperatura go roztopi, natomiast ultradźwięki wepchną do środka łańcucha.
Mod Team Puklus Napisano 14 Lipca 2015 Mod Team Napisano 14 Lipca 2015 Może myjka ultradźwiękowa, ale nie wiem, czy nie jest to przerost formy nad treścią. Zakup tego na pewno będzie drogie a czyszczenie w zakładzie nie opłacalne. Polecam skombinować jakąś stara kankę albo puchę z zamknięciem i zrobić szejk w innej skali
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.