Skocz do zawartości

[czyszczenie] hurtowe lancuchow i kaset

ponuryrybak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc,

chce uniknac recznych robotek i hektolitrow nitro do szejkowania i szorowania lanuchow i kaset.

Czy znacie jakies metody na takie hurtowe akcje? Nie wiem, moze jakis kwas albo fizycznie: myjka w. cisnieniowa?

Oczekiwania sa takie:

1) przynajmniej usuniecie z grubsza "smaroblota" z zakamarkow - to juz bardzo duzo!

2) jesli bedzie dobrze to ugranie czegos od strony wizualnej

Pozdrawiam

Napisano

Myjka ciśnieniowa i zaraz po tym smar penetrujący aby wypchnąć wodę. Pamiętaj tylko że nie każdy penetrujący jest smarem do połączeń ruhomych, więc jak użyjesz wd-40 czekasz, aż odparuje i nakładasz właściwy. Jedyna wada, to do suportu, w piastę i w pedały musisz napakować smar morski. W sumie najgorzej dostają pedały, chyba że mają port do smarowania i możesz po każdym myciu dobić smaru. Na wyspach jest GT-85. Działanie ma jak wd-40, tj konserwuje, plus dodatkowo ma smar na bazie PTFE, więc po szybkim myciu myjką mogę spsikac nie tylko łańcuch i wszystkie ważne miejsca ale także wózek przerzutki. Jest to o tyle ważne, że najwięcej syfu gromadzi się na jockeyach i z nich, nawet jak wypucujesz łańcuch do srebrzanki, smar z krzemionką jest rozprowadzany na czysty łańcuch. Myjka ciśnieniowa szybko i łatwo czyści jockeye.

Myjka ultradźwiękowa to już wyższa szkoła jazdy bo trzeba poświęcić jedną myjkę tylko na rozpuszczalnik. Kiedyś coś myłem w alkoholu a godzinę później wszystkie plastiki były matowe, więc jeżeli myjka do rozpuszczalników a nie do wody z płynem, to musi być nierdzewka, najlepiej z podgrzewaczem, wtedy po wylaniu rozpuszczalnika ładujesz gęsty smar, a temperatura go roztopi, natomiast ultradźwięki wepchną do środka łańcucha.

• Mod Team
Napisano

Może myjka ultradźwiękowa, ale nie wiem, czy nie jest to przerost formy nad treścią.

Zakup tego na pewno będzie drogie a czyszczenie w zakładzie nie opłacalne. Polecam skombinować jakąś stara kankę albo puchę z zamknięciem i zrobić szejk w innej skali :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...