blakbery Napisano 13 Lipca 2015 Napisano 13 Lipca 2015 Witam, czy ktoś wie jaka może być przyczyna bólu pleców w dolnej części? Zawsze po około godzinie zaczynają mnie boleć. Szukam jakiś sprawdzonych i zaufanych sposobów - najlepiej domowych, aby poprawnie ustawić siodełko. Chyba, że jest to wina czegoś innego to mogę podać wymiary swoje i roweru.
ArtGD Napisano 13 Lipca 2015 Napisano 13 Lipca 2015 Mi bardzo pomaga krótka rozgrzewka przed jazdą, tj. skłony w przód, w bok, krążenia tułowia.
Sansei6 Napisano 13 Lipca 2015 Napisano 13 Lipca 2015 Moze warto od czasu do czasu stanąc na pedałach i dać poprawić krążenie w 4 literach
blakbery Napisano 13 Lipca 2015 Autor Napisano 13 Lipca 2015 Oczywiście później zatrzymuję się co pół godziny bo nie daję rady - coś jest nie tak.
RafalxM Napisano 16 Lipca 2015 Napisano 16 Lipca 2015 ja bym upatrywał powodu w zbyt wyciągniętej pozycji, może za długa rama? jak masz możliwość skrócić mostek to warto sprawdzić
blakbery Napisano 16 Lipca 2015 Autor Napisano 16 Lipca 2015 Noga 93cm, 196cm wzrostu rama 63 klasyczna - szosa.
swimfan Napisano 16 Lipca 2015 Napisano 16 Lipca 2015 Dopoki chodziłęm na basen to mnie nie bolalo, teraz jak jezdze tylko to tak samo boli jak autora postu.
blakbery Napisano 16 Lipca 2015 Autor Napisano 16 Lipca 2015 Też miałem w mieście basen ale zamknęli, a od zawsze miałem problemy z kręgosłupem bo jestem wysoki. Trafiłem na internecie jakiś sposób na ustawienie siodełka z pomocą długości nogi, więc zobaczę czy poskutkuje.
swimfan Napisano 17 Lipca 2015 Napisano 17 Lipca 2015 Na pewno bardzo dobra sprawa skorzystanie z tzw. wzoru (ja jeszcze dorzucam 1 cm).
RafalxM Napisano 17 Lipca 2015 Napisano 17 Lipca 2015 a ten wzór to jakiś supertajny, czy go nam zdradzisz ?
blakbery Napisano 17 Lipca 2015 Autor Napisano 17 Lipca 2015 Chyba żaden tajny wręcz przeciwnie po prostu znalazłem na jakimś blogu poradnik odnośnie siodełka. Poświęciłem trochę czasu, ustawiłem wszystko tak jak trzeba i wkrotce poznam efekty.
0radek0 Napisano 18 Lipca 2015 Napisano 18 Lipca 2015 blakbery może byś się podzielił info, albo przynajmniej link podał? Innych też boli, a niektórzy np. ja nie mają pojęcia o ustawianiu siodełka. Może jeszcze komuś pomożesz...
blakbery Napisano 18 Lipca 2015 Autor Napisano 18 Lipca 2015 Siodełko ustawiłem wg tego poradnika http://na-rower.com/jak-ustawic-siodelko-w-rowerze/ ale nie pomogło mi to za bardzo, plecy cały czas bolą. Być może jeszcze trzeba w poziomie coś więcej pokombinować lub plecy muszą się przyzwyczaić do nowej pozycji.
0radek0 Napisano 18 Lipca 2015 Napisano 18 Lipca 2015 Wychodzi na to że mam ustawione optymalnie, choć nie znałem żadnej z opisanych tam metod. Ani tych złych ani tych /być może/ dobrych i choć język i sposób w jaki autor komunikuje się z wszechświatem nie przemawia "za" tym co pisze to dzięki za link P.s. Zamiast goniometru można użyć dwóch kartek papieru i kątomierza
RafalxM Napisano 18 Lipca 2015 Napisano 18 Lipca 2015 pomimo wspomnaniej dziwnej formy komunikacji doczytałem odnośnie ustawienia siodełka "Zasada jest taka: siodło rowerowe powinno mieć nos ustawiony bardzo delikatnie do góry. To dlatego, że pod ciężarem Twojego tyłka, przód siodła pójdzie nieco w dół, a więc do pozycji wyjściowej czyli równoległej do podłoża." ... no nie wiem, albo ja jestem jakiś dziwny, albo nie siadam na 'nosie' żeby go cięzarem tyłka dociskać.... kurde po wielu próbach z ustawieniami u mnie jest wręcz odwrotnie! tj. 'nos' jest delikatnie w dół, siadam na tylnej części i takie ustawienie zapewnia mi podpacie na guzach kulszowych i z przodu trochę 'oddechu' ..... no ale może żyłem w niewiedzy i warto przetestować powyższą 'metodę'
sivydym Napisano 18 Lipca 2015 Napisano 18 Lipca 2015 Ból pleców na szosie to zazwyczaj słabe rozciągnięcie, bo pochylając tułów, noga przy każdym ruchu "ciągnie" prostowniki grzbietu. Np podczas fittingu podstawa to dokładnie zmierzyć maksymalny kąt ugięcia nogi i dzieki temu fitter wie jaki może być max. kąt pochylenia tułowia. Chyba że na prostych nogach dotykasz dłońmi podłogi wtedy dopiero jest problem bo tak to wystarczy "tylko" podnieść kierownicę (skoro siodło już masz na takiej wysokości że kąt stawu kolanowego to 25-30 stopni) i oczywiście zacząć się rozciągać.
blakbery Napisano 18 Lipca 2015 Autor Napisano 18 Lipca 2015 Odnośnie metody długości ręki to chyba jest w temacie jak NIE ustawiać siodełka:d Ja w poziomie ustawie sobie równo ani nosem do góry ani do dołu bo raz pewnie bolą plecy a dwa jak jest w dół to pewnie kolana. Z tą rozgrzewką to u mnie tak nie do końca, bo nie rozciągam się za dobrze i chyba zbyt krótko. W każdym razie pojeżdżę z pare dni na tych ustawieniach wraz z dobrą rozgrzewką i zobaczę jaki jest efekt.
blakbery Napisano 10 Sierpnia 2015 Autor Napisano 10 Sierpnia 2015 Po 3 tygodniach stwierdzam, że rozgrzewka pomogła tylko trochę. Kilka razy zmieniałem ustawienie siodełka w poziomie, aż w końcu ustawiłem je idealnie poziomo (w pionie jest prawidłowo) ale plecy bolą nadal. Być może mam słabe mięśnie lędźwiowe - po wizycie u lekarza wszystkiego się dowiem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.