Mariusz7908 Napisano 8 Lipca 2015 Napisano 8 Lipca 2015 Witam kolegów jestem zainteresowany zakupem roweru zmiana po marketowym . Będę jeździł 2 do 3 razy w tygodniu dla zdrowia . Rozpocząłem szukanie od roweru do 1500 zł ale mój wybór się rozszerzył w mairę jedzenia apatyt rosnie . Moja waga 80 kg wzrost 172 cm z tańszych Kands Maestro Lazaro Integral v3 Unibike Viper z rowerów do 2500 Kreidler Stack 3.0 tej firmy nie znam ale zachwalali mi go w sklepie i jazda całkiem fajna Merida crossway 100 jeździłem bardzo fajnie UNIBIKE Crossfire Disc Merida crossway 40 Najbardzie interesuje mnie opinia Kreidler . Proszę o wasze opinie co dla mnie najlepsze mimo że będe mało jezdzić chcę rower na lata solidny . Dziękuję za pomoc z góry .
seraph Napisano 8 Lipca 2015 Napisano 8 Lipca 2015 Kreidler świeci tylną przerzutką, która jest zbyt dobra względem reszty osprzętu i napędem 3x9. Reszta jest totalnie porównywalna z tym: http://allegro.pl/rower-kands-avangarde-hydraulika-maestro-lubelskie-i5327316392.html A zauważ ile taniej.... Jeśli nie masz parcia na hamulce tarczowe, które wg mnie w crossie są zbędne, bo taki rower w błocie i tak nie pojedzie, a na mokre obręcze, jeśli jeździmy w deszczu to wystarczą dobre klocki to weź Lazaro Integral V3 2015 i będziesz Pan zadowolony Merida to płacenie za markę. Unibike nie jest w zasadzie zły i jeśli uwzględnić to, że dostępny stacjonarnie to nawet opłacalny - serwis gwarancyjny na miejscu.
Mariusz7908 Napisano 8 Lipca 2015 Autor Napisano 8 Lipca 2015 Dziękuję . Tylko ten Kreidler jest dużo lżejszy wazy 13.200 . Sam nie wiem to co radisz brac kandsa ?
seraph Napisano 8 Lipca 2015 Napisano 8 Lipca 2015 800 gr to jest dużo jeśli rowery ważą w okolicach 10 kg, a nie 14... Jak masz litrowy bidon to go nie bierz i już masz 1 kg lżejszy rower 1 kg to można spokojnie wypocić na treningu, a nawet jak się przed jazdą załatwisz to masz spokojnie 500 gr mniej 800 gr na pewno nie jest warte kilkuset zł w tym przypadku. Ile Ci proponowali za Kreidlera?
Mariusz7908 Napisano 8 Lipca 2015 Autor Napisano 8 Lipca 2015 2500 a za meride 2600 ale to przekracza mój budzet ale ja wole kupować raz a porzadnie więc raty wchodzą w grę . Ale pytanei czy ma sens .
seraph Napisano 8 Lipca 2015 Napisano 8 Lipca 2015 Nie ma. Sens byłby raczej w dopłacaniu do powietrznej amortyzacji. Wszystko poza tym to raczej ozdobniki podnoszące cenę, ale nie wartość użytkową roweru. Kross Evado 5.0 z poprzednich roczników to opłacalny zakup w okolicach 2500 zł, ale raczej nie do dostania o tej porze roku/sezonu.
Mariusz7908 Napisano 8 Lipca 2015 Autor Napisano 8 Lipca 2015 To co radzisz z tanszych Maestro Lazaro Avangarde czy jakiś unibike do 1500 powoli dochodze do wniosku ze na mja jazde wystarczy tanszy a chyba najlepiej bez chydrauliki bedzie lzejszy .
seraph Napisano 8 Lipca 2015 Napisano 8 Lipca 2015 Integral V3 jest bardzo dobry jeśli bez tarcz. Nawet manetki ma Alivio, a na tym producenci lubią oszczędzać. Amortyzator z hydrauliczną blokadą i korbę na octalinku. Moim zdaniem jest nie tylko dobry, ale i złożony całkiem z głową. Tylko zorientuj się gdzie mógłbyś zrobić przegląd gwarancyjny, żeby mieć wszystko w papierach poukładane.
Mariusz7908 Napisano 8 Lipca 2015 Autor Napisano 8 Lipca 2015 zawęziłem do 2 modeli avangarde i lazaro i torchę mam dylemat z przewagą avangarde mam okazje wdo sklepu pojechac i przymierzyc lazaro musze na allegro kupić w ciemno .
seraph Napisano 8 Lipca 2015 Napisano 8 Lipca 2015 Śmiem podejrzewać, że oba te rowery mają te same ramy, więc jak przymierzysz się do jednego to tak jakby do obu. Ten sam producent w końcu. Avangarde ma tylko tarcze, a tak ogólnie to jest lekko gorszy od integrala.
Mariusz7908 Napisano 8 Lipca 2015 Autor Napisano 8 Lipca 2015 Dziękuję za pomoc a powiedz mi jeszcze będzie duża różnica w manetkach alivio i acera w kulturze pracy kosztem hamuców tarczowych ? Oczywiscie na korzyśc alivio . http://www.sklep-presto.pl/product-pol-46744-Rower-crossowy-Twister-2015-CTM.html a o tym co myśleć ?
qqaazzxx Napisano 8 Lipca 2015 Napisano 8 Lipca 2015 Lazaro i Kands zdecydowanie lepsze, w tym co podałeś jest wolnobieg (co jest już przegięciem jak za tę cenę, oczywiście na niekorzyść)
Ink Napisano 9 Lipca 2015 Napisano 9 Lipca 2015 Podepnę się pod temat, bo nie chcę mnożyć. Czy zna ktoś realną wagę Lazaro Integral V3 rozmiar 19"? W tej cenie możesz jeszcze rozważyć: http://allegro.pl/rower-spartacus-cross-4-0-sh-alivio-3x9-blotniki-i5522432480.html Korba to 371 zamiast 391 w integralu i piasy joytech zamiast shimano. Sprzedawca twierdzi, że waga to 13-13,5kg, co jest niewiarygodnie mało. Poprosiłem o zważenie i czekam na odpowiedź.
Mariusz7908 Napisano 9 Lipca 2015 Autor Napisano 9 Lipca 2015 za 1400 lazaro . A ja mam dylemat dostałem dobrą oferte na meride v 100 i nie wiem co zorbić kandsy testowałem też ok . I jeszcze CUBE LTD CLS wchodzi w gre .
seraph Napisano 9 Lipca 2015 Napisano 9 Lipca 2015 Jakaż to ta dobra oferta? Ta Merida jest gorsza od Lazaro i Spartacusa, więc jeśli chce za nią więcej niż 1200 zł to się nie opłaci. Cube jest ok, ale ma słabe manetki musiałby kosztować w okolicach 1400 zł, żeby był sens go kupować stacjonarnie. Manetek Acera 8sp i Alivio 9sp nie ma nawet co porównywać- oczywiście na korzyść Alivio. Zupełnie inna technologia i inaczej skonstruowany mechanizm.
Mariusz7908 Napisano 9 Lipca 2015 Autor Napisano 9 Lipca 2015 Kands Avangarde Maestro Lanzaro i jeszcze spartacus . To teraz się zrobił dylemat . A cena meridy z hamulacmi hydraulicznymi raczej poniżej 2 tyś nie reralne nawet ciut ponad i to super cena . Czekam na info kolegi ile waży integral . Kolego jak się aż tak dobrze znasz zrób porównanie dla mnie jak znajdzieśz chwilę tych rowerów . Już nie chodzi o przerzutki i hamulce ale ogolnie łozyska piasty korby to na czym się kompletnie nie znam .
seraph Napisano 9 Lipca 2015 Napisano 9 Lipca 2015 To jest wszystko to samo, bo i producent ten sam. Chcesz tarcze to bierz Avangarde, a jak nie to lepiej Integrala, ale tylko dlatego, że ma lepszą korbę niż Spartacus.
Ink Napisano 9 Lipca 2015 Napisano 9 Lipca 2015 To jest wszystko to samo, bo i producent ten sam. Chcesz tarcze to bierz Avangarde, a jak nie to lepiej Integrala, ale tylko dlatego, że ma lepszą korbę niż Spartacus. Avangarde to 8rz. i nieśmiertelne HG-40. Do tego korba 311, co chyba nie ma większego znaczenia Jaka jest różnica pomiędzy korbą 371 a 391? Bo to, że 391 występuje w wersji na octalik to wiem. Problem w tym, że występuje też na kwadrat a w opisie integrala nie jest napisane który to rodzaj. Z tego co widzę 391 ma wymienne blaty a 371 nie. ps. Spartacus jest 70 zł tańszy, więc na jednego psa wychodzi. ps.2 Sprzedawca Spartacusa odpisał, że nie ma wagi :-) Jak zresztą sprzedawcy Eries, Northteca. Dziki to kraj, żeby walić ściemę w katalogu a jak zapytasz o realną, to wagi nie mają.... Chyba tylko Kross podaje realne wagi rowerów.
Mariusz7908 Napisano 9 Lipca 2015 Autor Napisano 9 Lipca 2015 To jak byś miał wybierać pomiedzy Avangarde Integral i Maestro to twój wybór Marcin jaki by był ?
Ink Napisano 9 Lipca 2015 Napisano 9 Lipca 2015 Wiesz, każdy ma inne preferencje. Dla mnie tarcze w crossie to pomyłka. Często zakładam sakwy i używam jako trekka, a tu awaria takiego ustrojstwa to duży problem. A zdarza się, bo koleżanki na początku podróży rowerowej odebrały z samolotu rowery z rozciętym przewodem hamulcowym. Linkę wkładasz do sakwy, 5 minut i wymieniona. Integral/Spartacus/Maestro to jeden producent, więc dla mnie wybór jest wizualny. Integrala bym nie kupił, bo mi się nie podoba wizualnie. Poza tym z tym sprzedawcą mam bardzo niemiłe doświadczenia. Tu masz Maestro za 1300zł - kupowałem u tego sprzedawcy rozkuwacz do łańcucha - w porządku obsługa: http://allegro.pl/nowosc-rower-kands-maestro-2015-shimano-alivio-i5527555416.html Tu Spartacus za 1340zł: http://www.infinitibike.com.pl/pl/p/SPARTACUS-CROSS-4.0/189 Te 2 rowery różnią się tylko piastami. Które lepsze, to ciężko powiedzieć.
Mariusz7908 Napisano 9 Lipca 2015 Autor Napisano 9 Lipca 2015 Ja dalej myśle ten spartakus jakoś mnie nie kreci albo lazaro albo avangarde . Mam inny dylemat czy nie wziąsć 17 ramy na 172cm 80 kg i 80 cm krok . Pasowałem 19 ale mam troszkę mieszane uczucie .
Mariusz7908 Napisano 11 Lipca 2015 Autor Napisano 11 Lipca 2015 Giant roam 1 disc 2015 jakieś opinie . jeżdziłem dziś i na unibike i giant przypadł mi do gustu .
MikeSkywalker Napisano 18 Lipca 2015 Napisano 18 Lipca 2015 Dla mnie tarcze w crossie to pomyłka. Często zakładam sakwy i używam jako trekka, a tu awaria takiego ustrojstwa to duży problem. Dla mnie pomyłką są hamulce obręczowe w treku Bojąc się o trudną w naprawieniu awarię hydraulików można iść w mechaniczne tarczówki, najtaniej a dobrze wyjdą Avidy BB5. Nie zużywają obręczy, w deszczu/błocie w przeciwieństwie do obręczówek hamują równie skutecznie a do tego nie ma obawy że na kilku długich zjazdach straci się klocki. Niemniej jednak rzadko który producent daje je seryjnie do roweru. W takim przypadku można kupić rower z jakimiś tanimi hydraulikami, zdjąć je, sprzedać a na ich miejsce dać mechaniki i dokupić klamki. Trochę zachodu z tym jest ale zyskuje się na niezawodności, przynajmniej tej teoretycznej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.