Skocz do zawartości

[łańcuch] Przeskakuje

BlacK231

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

siemanko mam problem z rowerem mamy i proszę o wyrozumiałość bo ja nie jestem jakiś magik rowerów tylko motocykli , ale do rzeczy jak jadę jest ok ale jak np jechać na stojąco pod górkę to już lepiej ten rower pchać ponieważ pod naciskiem na pedał ten łańcuch "podskakuje" i pedał leci na dół oco kaman ? 

Napisano

czym się różni kaseta od wolnobiegu ? 

1. Napisz poprawnie temat.

2. Było takich tematów mnóstwo.

3. Wolnobieg = wolniejsza jazda.

Napisano

Ty tak na serio? Chyba, że miał być sarkazm to przepraszam.

Po części , ale wolnobieg na najmniejszym trybie ma 13 zębów a kaseta 11 więc jedzie się szybciej. Jest jeden wolnobieg co ma 11 na najmniejszej ale jest praktycznie niedostępny. Myślałem że każdy do tego dojdzie no ale ok.

Napisano
Po części , ale wolnobieg na najmniejszym trybie ma 13 zębów a kaseta 11 więc jedzie się szybciej. Jest jeden wolnobieg co ma 11 na najmniejszej ale jest praktycznie niedostępny. Myślałem że każdy do tego dojdzie no ale ok.

Jedzie się tak szybko jak noga podaje, czytaj jaka masz "parę" w nogach a nie jaką masz najmniejszą zębatkę. Najmniejszą zębatkę 11 w połączeniu z największym blatem to wiekszość z nas bardzo sporadycznie używa, najczęściej na zjazdach dokręcając prędkość. 

Różnica tkwi w czym innym a mianowicie w sposobie zamontowania. Tu np. masz to prosto wytłumaczone: http://www.trasymasy.pl/czy-rozni-sie-kaseta-wolnobieg/

Napisano

Jedzie się tak szybko jak noga podaje,

Zgodzę się z tobą ale np. ja mam MF-TZ21 i na 3x7 kręcę jak chomik bo mam 14 na najmniejszej. Gdyby było 11  było by znacznie szybciej jeśli chodzi o prędkość i wolniej nogami przy tej samej prędkości , bo w nogach parę mam ale kręcenie 200 RPM nie jest przyjemne. Jednocześnie mam też mały blat z przodu 42 T ale te z tyłu dają więcej.

Napisano

@up "Kręcisz jak chomik" bo masz mały blat z przodu a nie za dużą zębatkę z tyłu. Jakbyś miał z przodu największy blat 50t czy 48t to szybko byś zmienił zdanie co do użyteczności najmniejszej zębatki 11. To jest najmniej używana zębatka ze wszystkich.

Napisano

a nie za dużą zębatkę z tyłu.

Błąd się wkradł.

Kręcisz jak chomik" bo masz mały blat z przodu

Mam mały to prawda , ale jeździłem na rowerze kumpla 11 z tyłu i 48 z przodu i miałem w nogach dość by to napędzić "na chomika".

Dla mnie wolnobieg nie jest ale jak ktoś zaczyna po przerwie albo jeździ po parku itp. to owszem.

Napisano

Zgadzam się co wolnobiegu że to przeszłość, znajdziesz je jednak jeszcze dzisiaj w marketowych rowerach czy dla dzieci. Nie wszyscy jednak potrzebują zaraz napędu 2x11.Ja się przyznaję, na przełożeniu 48x11 to może raz w miesiącu jadę kilkaset metrów jadąc z górki. Wolę wjeżdżać pod nieliczne w okolicy górki niż z nich zjeżdżać.

• Mod Team
Napisano

bo ja nie jestem jakiś magik rowerów tylko motocykli

a czymże się motocykl od poczciwego bicykla różni ? oba napędzane łańcuchami i każdy jeden mechanik powinien ocenić stan napędu inaczej nie jest mechanikiem.

Napisano

znajdziesz je jednak jeszcze dzisiaj w marketowych rowerach czy dla dzieci.

Nie tylko marketowe i dla dzieci. Rowery do ok. 1000 zł mają raczej  w większości wolnobiegi. Z kasetą w tej cenie mało.

Napisano

a czymże się motocykl od poczciwego bicykla różni ? oba napędzane łańcuchami i każdy jeden mechanik powinien ocenić stan napędu inaczej nie jest mechanikiem.

to że w motocyklu pod obciążeniem nie przeskoczy ci łańcuch tylko dopiero wtedy gdy zębatka wyrobiona :) 

Napisano

to że w motocyklu pod obciążeniem nie przeskoczy ci łańcuch tylko dopiero wtedy gdy zębatka wyrobiona  

Podobnie jak w rowerze :) , a jak dbasz o napęd w motorze ?? Też psikniesz wd40 na łańcuch raz na jakiś czas ?? 

Z tego co widzę to tobie nawet się nie chce poszukać odpowiednich tematów dotyczących twojego problemu, a było ich na tym forum już setki. Także sądzę że doprowadzenie roweru do stanu używalności też Ci się nie będzie chciało, może lepiej podjedź do jakiegoś dobrego serwisu rowerowego .

Napisano
ja motocylem jeżdżę a nie rowerem rower jest mi po to potrzebny by sobie jechac raz w tygodniu do sklepu

Słowa Budzika opisują to najlepiej.

Z tego co widzę to tobie nawet się nie chce poszukać odpowiednich tematów dotyczących twojego problemu, a było ich na tym forum już setki. Także sądzę że doprowadzenie roweru do stanu używalności też Ci się nie będzie chciało, może lepiej podjedź do jakiegoś dobrego serwisu rowerowego .

Też mam dziwne wrażenie że Ci się i tak nie będzie tego chciało robić , tym bardziej jeśli korzystasz z roweru tak rzadko. Oddaj to do serwisu i masz "problem" z głowy. 

Ewentualnie

Napisano

Witam.Mam na imię Robert.Jestem nowy na tym forum.Chciałem podpiąć się pod temat,bo nie znalazłem podobnego tematu.

Mam problem z przeskakującym łańcuchem ale tylko na podskokach.Jadę prosto z góry czy pod górę,jest OK.Wystarczy podskok i pojawia się problem.Rower Specjalized Enduro,napęd Shimano dore XT.Mam trochę pojęcia o regulacji.Większość rzeczy robię sam,ale z tym nie potrafię sobie poradzić.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

• Mod Team
Napisano

Za długi łańcuch ? Wrzuć 2 największe zębatki w napędzie i pokaż jak to wygląda. Możesz też 2 najmniejsze :P

Napisano

Łańcuch dobierałem tak.Wrzuciłem na dwie największe zębatki naciągnąłem łańcuch i dodałem jedno ogniwo.Oczywiście pominąłem przerzutki.Może jutro postaram się zrobić zdjęcie.

• Mod Team
Napisano

Więc jego długość jest ok. kółko przerzutki jest odpowiednio pod kasetą? może pasuje napinacz założyć ? Ile napęd przejechał ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...