myslu Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Witam, próbuje uruchomić rower który latami stał w garażu dla drugiej połówki. Mam jednak problem z demontarzem kaset/wolnobiegu - nie wiem dokładnie jaka jest tego fachowa nazwa. Macie może jakiś pomysł? Widziałem gdzieś w necie klucze ale nie wiem czy je dostane u siebie na miejscu, natomiast żeby zamówić chciałbym mieć pewnosć że będzie pasował. Znalazłem klucz o sygnaturze FR-2, czy będzie ok? Rozumiem że demontuje sie ją za pomocą tej nakrętki z dwoma rowkami?
Ychu Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Nie wiesz co tam masz a szukasz klucz? Mądrze. Daj jakieś zdjęcie tego i tej nakrętki.
Ychu Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Nie wiem czy ten klucz przypasuje ale ja takie coś odkręciłem przykładając śrubokręt w jedną dziurkę i pukając ręką. Jak nie pójdzie to młotkiem lekko albo wd-40 i wtedy.
myslu Napisano 6 Lipca 2015 Autor Napisano 6 Lipca 2015 Rozumiem, że w przeciwnym kierunku do ruchu wskazówek zegara? Nie chciałbym zjechać gwintu.
Garlock Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Tak, w odkręcasz przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Co do klucza to potrzebujesz 2 ząbkowi ale musisz upewnić się (pomierzyć), czy FR2 będzie pasował do tego konkretnego wolnobiegu. Bo w Romecie stosowali różne standardy, klucze mogą się różnić np średnicą. Odkręcania ruskim kluczem nie polecam, chyba, że wolnobieg i tak idzie w złom.
myslu Napisano 7 Lipca 2015 Autor Napisano 7 Lipca 2015 Właśnie nie chciałbym wymieniać częsci, raczej chce zachować ja w oryginale. Nestety ani drgnie.
dovectra Napisano 7 Lipca 2015 Napisano 7 Lipca 2015 są dwie szkoły, kupujesz klucz z 2-ma ząbkami do tych kaset. ale są już mało popularne. druga opcja, odkrecasz nakrętkę, rozbierasz wielotryb na kole, potem chwytasz korpus wielotrybu żabą albo w imadło wkręcasz i kręcisz kołem. -
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.