Skocz do zawartości

[korba] Nowe alivio czy stare lx

pepa22

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam fabrycznie założoną

RD-M4000 9 rz. ALIVIO 2015

a mam na miejscu

LX RD-T661 SGS 9speed

i czy jest sens to zamieniać?

• Mod Team
Napisano · Ukryte przez Puklus, 5 Lipca 2015 - niewyspany jestem ...
Ukryte przez Puklus, 5 Lipca 2015 - niewyspany jestem ...

Alivio jest na sztywną oś ( bo są wersje bez) ma inny rozstaw śrub, i mniejsze zębatki więc komu co pasuje. Jednak LX ma bardziej znormalizowane rozmiary i łatwiej dokupić zębatki.

Napisano

Nie widzę sensu zmieniać przerzutki z Shadow'em na coś bez tylko dlatego ze jest z wyższej półki (a jak ta półka wysoko skoro LX T661 to staroć). Tym bardziej że rezerwowa przerzutka zawsze się przyda.

Napisano

no właśnie też tak się zastanawiałem

to najwyżej będzie na sprzedaż bo parę przerzutek mam na zapas :)

Napisano

Co innego w temacie, a co innego w treści postu ... co do przerzutki Alivio, to jeszcze ktoś pisał o nitach ...

Napisano

ja w jednym rowerze mam właśnie LX T661 a w drugim stare alivio M410.

I moje zdanie jest takie: jeżeli są dobrze wyregulowane i zadbane to 99% ludzi nie zauważy między nimi różnicy.

Jeżeli należysz do tego 1% to dla świętego spokoju zamień,chociaż jest to raczej bez sensu...

Ja bym nie zamieniał :)

Napisano

u mnie też ten nit nie dobity jest , ciekawe jak to wygląda w deore i wyżej ?

a jak to długo wytrzyma ? wyda się w trakcie ...

dziękuje za porady i teraz będę miał to alivio na oku ( na razie zostaje ) jak coś się zacznie dziać to dam znać

Napisano

Co innego w temacie, a co innego w treści postu ... co do przerzutki Alivio, to jeszcze ktoś pisał o nitach ...
Tobo, dość często pisał o tym że nowe wersje Shimańców są gorzej wykonane o starych modeli i słabe nitowanie to najczęstszy powód serwisowania.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...