Rulez Napisano 2 Lipca 2015 Napisano 2 Lipca 2015 Musi być z takim układem zębatek,szukaj najtańszej, to był przykład ... zresztą, jak sobie wymyśliłeś taki napęd, to zbieraj pieniądze
wet Napisano 2 Lipca 2015 Autor Napisano 2 Lipca 2015 Dobra dzieki za rady, zastanowię się jeszcze czy 2 czy 3 blaty czy zostac przy 8 w każdym razie dzieki za poświęcony czas
Rulez Napisano 2 Lipca 2015 Napisano 2 Lipca 2015 Bo widzisz, nie wszystko jest takie proste, jak się wydaje ... i zostanę przy 3x8 bo nie wiem czy do mojego trupa jest sens ładować 3/2x10 o wartości 600zł jak rower warty jest 1000zł max Pozostanie przy 3X8 będzie najrozsądniejszym wyjściem, w międzyczasie zbieraj pieniądze ...
swimfan Napisano 2 Lipca 2015 Napisano 2 Lipca 2015 To ja chyba zawsze przeplacam bo zawsze biore korbe x 3 i odkrecam maly blat ktory czeka na Alpe D'huez juz tak kilka lat co korbe kupię, stwierdzilem ze nie uzywam tej zebatki bo bym sie chyba zamlynkowal
Rulez Napisano 2 Lipca 2015 Napisano 2 Lipca 2015 Generalnie też nie używam, ale w górach jak język na brodzie, a pot po jajach cieknie bo już ileś tam godzin się telepię, to musi być, nie będę odkręcał tylko po to, żeby paru gramów się pozbyć, w niczym mi ona nie wadzi. A jak ktoś ktoś młynkuje zupełnie bez potrzeby, to już jego problem ... Poza tym Alpe D'huez to podjazd szosowy, ja tam na mtb jeżdżę w terenie ...
swimfan Napisano 2 Lipca 2015 Napisano 2 Lipca 2015 A ja wcale nie odkrecam bo chce zrzucic kilka gramow:), tak wyszło po spawaniu ramy i nie ma bata zeby ktos to ustawił zeby wrzucalo x 3:). A na Alpe D'huez myslisz zebys wjechał szosą , ja sie od kilku lat zbieram ale nie mam kompana. Tak na powaznie swego czasu jak robilem rocznie 7 kkm rocznie jak 2 razy w roku wrzucilem najmniejsza to bylo swięto (chyba bardziej jak cos nieztrybilo podczas przerzucania). Jak ktos wjedza podjazdy 10% jak najbardziej polecam. Na mazowszu jak sie zdarzaja podjazdy 3-4 % to jest swieto, jakos sobie z takimi radze:). Fakt, faktem nie kazdy mieszka w centrum Polski ( nie jestem przekonany czy podjazd 10% i wiecej procent ) są do przejscia dla niektorych nawet przy najmniejszej zebatce.
Rulez Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Podjazd 10% to akurat pryszcz, może ci się z podjazdami podawanymi w stopniach pomyliło ...
Wawrzyniec_W Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Ja z kolei dołączę się z takim pytaniem: czy jest zauważalna różnica w jeździe na blacie 36 zębów a 34 zęby ? W rowerze giant escape 1 założona jest korba 48/36/26 i kaseta 11-34(9), kasetę zmieniłem na 11-28 bo stwierdziłem, że nie używam dwóch ostatnich zębatek. Teraz zastanawiam się nad wymianą korby na 50/34.
bezi2 Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Ja z kolei dołączę się z takim pytaniem: czy jest zauważalna różnica w jeździe na blacie 36 zębów a 34 zęby ? W rowerze giant escape 1 założona jest korba 48/36/26 i kaseta 11-34(9), kasetę zmieniłem na 11-28 bo stwierdziłem, że nie używam dwóch ostatnich zębatek. Teraz zastanawiam się nad wymianą korby na 50/34.Ja u siebie miałem na środkowym blacie 32T teraz mam 36 i jest dużo lepiej na pojazdach.
wet Napisano 3 Lipca 2015 Autor Napisano 3 Lipca 2015 Mi na wadze kompletnie nie zależy tylko żebym nie zbankrutował
swimfan Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Podjazd 10% to akurat pryszcz, może ci się z podjazdami podawanymi w stopniach pomyliło ... No nie wiem ja przy 9% zaczynam się juz mocno spinac a gdzie np. 16 i wiecej:) http://www.altimetr.pl/najtrudniejszy-podjazd-w-francji.html Ostatnio wjezdzalem na Altane gdzies przewyzszenia okolo 60 m na 1 km i sie spocilem (teoretycznie 6%), a moze juz stary sie robie . 10% to naprawdę duzo moze do wytrzymania przez 2-3 km, prze ze mnie ale na pewno nie przez 20 km, nie wiem czy by mi pomoglo wrzucenie najmniejszego blatu:)
Rulez Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Obawiam się, że pomieszałeś jazdę mtb z szosową, w mtb nie tak trudno znaleźć podjazd 25% nawet w płaskim terenie, oczywiście nie są one długie, jednak kadencję trzeba utrzymać żeby taki podjazd zrobić ...
swimfan Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 No nie wiem, a to inaczej się procenty liczy na MTB ? Mozesz podac przykład, ja licze z tangesa;/
Rulez Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Ale o co ci chodzi, nigdy nie podjeżdżałeś podjazdu 25% ?
swimfan Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 No wlasnie jakis kosmos:) 25% a liczysz tak? http://www.mtbkrynicazdroj.pl/ciekawostki/34-obliczanie-nachylenia-podjazdu.html
Rulez Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Kosmos ? mylisz % ze stopniami ?, podjazd 23% : http://www.malopolskatv.pl/gliczarow-morderczy-podjazd/ Podjazd 45* to inaczej podjazd 100%, tak dla ułatwienia ...
swimfan Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Nie myle , zebys sie nie obrazil "wywaliles" Ale na tym podjezdzie na Tour de Pologne kolarze nie ktorzy szli na piechote:) a slabi nie są i kolarki do tego;/ np. 100 m przewyzszenia na 1000m to wychodzi 10%
Rulez Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 To jest tylko 23%, dla roweru mtb to nie jest dużo, a piszemy tu o korbie mtb, więc w takiej korbie nie pozbywał bym się tak szybko młynka ... to chyba wszystko na temat 45* to jest przewyższenie 100m na odcinku 100m, czyli 100%, proste ?
swimfan Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 No nie bede sie spieral bo (za bardzo szanuje Twoj wklad w forum) jak np. http://www.altimetr.pl/podjazd-agrykola.html a to jest jakis bzik:), ktory za kolarzami pokonuje w ich tempie jak przyjezdzaja trenowac. To moze rzeczywiscie robie po 15%-20% i nawet nie wiem .Moze ktos ma na mazowszu wykaz wzniesien wraz z % oprocz tego http://www.altimetr.pl/najtrudniejszy-podjazd-nizina-srodkowomazowiecka.html, bo jak autor tematu nawet bedzie mial koronke najmniejsza ta smiem watpic ze na Gliczarow podjedzie:)
wet Napisano 3 Lipca 2015 Autor Napisano 3 Lipca 2015 Jesli chodzi o mnie podjazdy najcięższe robię ~15% i doszedłem do wniosku że nie ma sensu ładować tak drogiego i dobrego napędu do roweru o wartości 1000zł jeszcze z mechanicznymi tarczówkami, zostaje przy 3x8, chciałem kupić nowy napęd bo tamten się zużył bo rok już ma ale go dokładnie wyczyściłem i łańcuch obróciłem tak jakby do góry nogami i już nic nie przeskakuje wiec jest dobrze. Tylko muszę teraz sprzedać tylną przerzutkę SLX SGS bo już jest w drodze do mnie a jej nijak nie zamontuję bo przecież 1:1 jest
swimfan Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Tak z ciekawosci gdzie robisz takie podjazdy 15%, to nie wazne jakim masz sprzet czy za 1000 PLN czy za 10 000 PLN a ile masz mocy w nogach.
wet Napisano 3 Lipca 2015 Autor Napisano 3 Lipca 2015 Te 15% to są odcinki po 0,1-1km max nie ma tego dużo ale mieszkam w Małopolsce także wszędzie są jakieś górki i zawsze się coś znajdzie, a z tym sprzętem chodzi mi o to że bez sensu jest ładować taki napęd bo właściwie 3x8 mi wystarcza a niepotrzebnie bym płacił za coś czego nie potrzebuje a sobie to uświadomiłem niedawno że jest dobre takie jakie jest
swimfan Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 I bardzo dobrze:), bylebys był zadowolony i czerpal przyjemnosc z jazdy:)
wet Napisano 3 Lipca 2015 Autor Napisano 3 Lipca 2015 Postanowiłem zainwestować w hydrauliki zamiast tego bo mechaniczne spowalniają i kiepsko widzę ten sezon z nimi
Gość HydraulicznyCyborg Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Postanowiłem zainwestować w hydrauliki zamiast tego bo mechaniczne spowalniają i kiepsko widzę ten sezon z nimiMożesz wymienić te mechaniki co masz na bb7 avida najtańsze rozwiązanie problemu Nie trzeba grzebać przy klamkach. Jeśli natomiast uparles się na hydrauliczne to niższej klasy jak m615 shimano nie kupuj. Najlepiej m675 ale ciut droższe
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.