pierotez Napisano 23 Czerwca 2015 Napisano 23 Czerwca 2015 Chciałem reanimować starego górala o nazwie Grand znajomej. Kwadrat padł i trzeba dokupić. Rower niewiele wart wiadomo a więc korba m131. Moje pytanie, jaki przebieg wytrzymają w niej blaty w wmiare ciężkich warunkach? Jak ok 10k km to OK, 4-5 lat jazdy. A może wziąć coś pokroju m361 i mieć możliwość wymiany zużytych zębatek. Z tyłu 6s. I priorytet niewiele wydać.
swimfan Napisano 24 Czerwca 2015 Napisano 24 Czerwca 2015 Pewnie to zalezy ile lancuchow uzyjesz i od wielu innych czynnikow. Materialowo to moze delikatnie wysokie grupy sie roznia. Temat rzeka zalezy co zalozysz na poczatku uzytkowania jeden lancuch i jezdzisz do oporu czy stosujesz metode 2/3 lancuchow. Pewnie przy jednym to 3kkm-4 kkm ale dawno nie probowalem takich zalozen u siebie:)
pierotez Napisano 26 Czerwca 2015 Autor Napisano 26 Czerwca 2015 Wiesz zakładam temat skrajnie budżetowy. Rower nie warty poważnej inwestycji. Amor to jakiś zoom. Tak jak w przyklejonym o wymianie napędu - wolnobieg do 120 zeta. Ale młoda troche poszaleje. Spojrzę jeszcze na resztę napędu, zrobię fotki.
pierotez Napisano 1 Lipca 2015 Autor Napisano 1 Lipca 2015 Korby jeszcze nie mam ale jest reszta z dwóch podobnych 3x6s. 1. Rower docelowy: 2. Ewentualny dawca jak części okażą się w lepszym stanie: Zdecydowałem że jak najwięcej szpeju wykorzystam z co mam. Korby, w obu ramiona wypadają a więc pewnie 100% do wymiany. Kupię mową m131 albo używkę w dobrym stanie. Łańcuch nowy jak te wyżej nie podejdą. Napęd będzie używany aż do zajeżdżenia. Słuchajcie prośba o oględziny ile z tego da rade wykorzystać. Manetki mogę dokupić Sramy Gripshift MRX, czy lepiej stefanki?
Ink Napisano 2 Lipca 2015 Napisano 2 Lipca 2015 Skoro chcesz wydać jak najmniej to kup korbę M131 i jakiś w miarę sensowny łańcuch. Odradzam HG-40 shimano. Jeśli jesteś w stanie wydać ok. 40zł na łańcuch, to załóż Connexa 800. Zrobisz na tym 3-4x tyle co na HG-40 shimano. Jeśli kupisz dobrą korbę i słaby łańcuch, to pojeździ to pewnie krócej, więc zainwestuj w lepszy łańcuch.
pierotez Napisano 2 Lipca 2015 Autor Napisano 2 Lipca 2015 Wiesz, jak na zdjęciach wyżej mam 2 podobne sety napędów. Z nich skompletuję i taj jeden (w drugiej ranie na dniach robię Nexusa 3). Jak któryś wolnobieg podejdzie to pewnie i łańcuch (albo 2 ). Jak nie to kupuję nowe wolnobieg (Shimano MF TZ21, Sunrace MFM2A7DS ew. MFR30-7) i łańcuch - do wolnobiegów Puklus w przyklejonym poleca SHIMANO CN UG51. HG i connexy nie będą za twarde dla stalowych zębatek?
Shiryu Napisano 2 Lipca 2015 Napisano 2 Lipca 2015 HG i connexy nie będą za twarde dla stalowych zębatek? Nie ma czegoś takiego jak "łańcuch za twardy do zębatek" Napęd zużywa się przez to, że łańcuch jest zbyt "miękki" i rozciąga się pod obciążeniem.
pierotez Napisano 2 Lipca 2015 Autor Napisano 2 Lipca 2015 A, to mimo wszystko i tak warto dać nowy łańcuch.? Jak mam sam kupić to pomóżcie jak zmierzyć, dobrać długość i spinkę.
MugenV12 Napisano 5 Lipca 2015 Napisano 5 Lipca 2015 Najlepiej zaopatrz się w miarkę do łańcucha. Będziesz wiedział kiedy wymieniać i czy te 2 są jeszcze w stanie używalności. Korba, którą podałeś jest ok, nie jesteśmy we stanie ze zdjęcia ocenić, czy jeździłeś na rozciągniętym łańcuchu a co za tym idzie czy wolnobiegi nie są dopasowane do za długiego łańcucha. Spinki na 6-7rz są takie same. Długość łańcucha taka sama jak poprzedniego. Tak że jeszcze skuwacz może się przydać.
PioDer Napisano 10 Września 2015 Napisano 10 Września 2015 Sorry, że odkopuję temat, ale myślę, że mogę się śmiało wypowiedzieć w tym wątku. Przerzutka tylna (o ile nie jest skrzywiona) jest więcej warta niż obecne badziewia Shimano TZ - ta co jest na rowerze to pokroju znanej TY-18. Warto ją zostawić! Ew. rolki wymienić, jeżeli są w złym stanie. A co do przerzutki przedniej to ja osobiście mam tego Soleusa od 13 lat, wytłukłem na nim około 10 tys. km i na razie nie zapowiada się na wymianę Długość łańcucha zmierzysz w ten sposób: na najmniejszej zębatce z tyłu i z przodu ma być on lekko napięty, nie może wisieć. No i oczywiście musi dać się przerzucać na największe zębatki. Jeżeli chodzi o wolnobieg - bierz 6-biegowy MF-TZ20 lub 7-biegowy MF-TZ21 (w zależności ile przełożeń) i koleżanka będzie zadowolona. Pamiętaj: zużyty łańcuch = prawdopodobnie zużyty wolnobieg. U mnie za każdym razem wymieniam z wolnobiegiem, unikam dzięki temu przeskakiwania nowego łańcucha po zużytych zębach (miałem kiedyś taką sytuację). Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.