Skocz do zawartości

[Korba / Napęd] FC-M131 vs FC-M361

pierotez

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałem reanimować starego górala o nazwie Grand znajomej. Kwadrat padł i trzeba dokupić. Rower niewiele wart wiadomo a więc korba m131.

Moje pytanie, jaki przebieg wytrzymają w niej blaty w wmiare ciężkich warunkach? Jak ok 10k km to OK, 4-5 lat jazdy.

A może wziąć coś pokroju m361 i mieć możliwość wymiany zużytych zębatek.

Z tyłu 6s. I priorytet niewiele wydać.

Napisano

Pewnie to zalezy ile lancuchow uzyjesz i od wielu innych czynnikow. Materialowo to moze delikatnie wysokie grupy sie roznia. Temat rzeka zalezy co zalozysz na poczatku uzytkowania jeden lancuch i jezdzisz do oporu czy stosujesz metode 2/3 lancuchow. Pewnie przy jednym to 3kkm-4 kkm ale dawno nie probowalem takich zalozen u siebie:)

Napisano

Wiesz zakładam temat skrajnie budżetowy. Rower nie warty poważnej inwestycji. Amor to jakiś zoom.

Tak jak w przyklejonym o wymianie napędu - wolnobieg do 120 zeta.

Ale młoda troche poszaleje.

Spojrzę jeszcze na resztę napędu, zrobię fotki.

Napisano

Korby jeszcze nie mam ale jest reszta z dwóch podobnych 3x6s.

1. Rower docelowy:

post-155359-0-68433400-1435788002_thumb.jpg

post-155359-0-10096200-1435787976_thumb.jpg

post-155359-0-12502400-1435788748_thumb.jpg

2. Ewentualny dawca jak części okażą się w lepszym stanie:

post-155359-0-59872100-1435788992_thumb.jpg

post-155359-0-44787100-1435789028_thumb.jpg

post-155359-0-79094100-1435789572_thumb.jpg

Zdecydowałem że jak najwięcej szpeju wykorzystam z co mam. Korby, w obu ramiona wypadają a więc pewnie 100% do wymiany.

Kupię mową m131 albo używkę w dobrym stanie. Łańcuch nowy jak te wyżej nie podejdą. Napęd będzie używany aż do zajeżdżenia.

Słuchajcie prośba o oględziny ile z tego da rade wykorzystać. Manetki mogę dokupić Sramy Gripshift MRX, czy lepiej stefanki?

Napisano

Skoro chcesz wydać jak najmniej to kup korbę M131 i jakiś w miarę sensowny łańcuch.

Odradzam HG-40 shimano. Jeśli jesteś w stanie wydać ok. 40zł na łańcuch, to załóż Connexa 800. Zrobisz na tym 3-4x tyle co na HG-40 shimano.

Jeśli kupisz dobrą korbę i słaby łańcuch, to pojeździ to pewnie krócej, więc zainwestuj w lepszy łańcuch.

Napisano

Wiesz, jak na zdjęciach wyżej mam 2 podobne sety napędów. Z nich skompletuję i taj jeden (w drugiej ranie na dniach robię Nexusa 3). Jak któryś wolnobieg podejdzie to pewnie i łańcuch (albo 2 :) ). Jak nie to kupuję nowe wolnobieg (Shimano MF TZ21, Sunrace MFM2A7DS ew. MFR30-7) i łańcuch - do wolnobiegów Puklus w przyklejonym poleca SHIMANO CN UG51. HG i connexy nie będą za twarde dla stalowych zębatek?

Napisano

HG i connexy nie będą za twarde dla stalowych zębatek?
Nie ma czegoś takiego jak "łańcuch za twardy do zębatek"  :blink: Napęd zużywa się przez to, że łańcuch jest zbyt "miękki" i rozciąga się pod obciążeniem.
Napisano

A, to mimo wszystko i tak warto dać nowy łańcuch.?

Jak mam sam kupić to pomóżcie jak zmierzyć, dobrać długość i spinkę.

Napisano

Najlepiej zaopatrz się w miarkę do łańcucha. Będziesz wiedział kiedy wymieniać i czy te 2 są jeszcze w stanie używalności. Korba, którą podałeś jest ok, nie jesteśmy we stanie ze zdjęcia ocenić, czy jeździłeś na rozciągniętym łańcuchu a co za tym idzie czy wolnobiegi nie są dopasowane do za długiego łańcucha. Spinki na 6-7rz są takie same. Długość łańcucha taka sama jak poprzedniego. Tak że jeszcze skuwacz może się przydać.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Sorry, że odkopuję temat, ale myślę, że mogę się śmiało wypowiedzieć w tym wątku.

Przerzutka tylna (o ile nie jest skrzywiona) jest więcej warta niż obecne badziewia Shimano TZ - ta co jest na rowerze to pokroju znanej TY-18. Warto ją zostawić! Ew. rolki wymienić, jeżeli są w złym stanie.

A co do przerzutki przedniej to ja osobiście mam tego Soleusa od 13 lat, wytłukłem na nim około 10 tys. km i na razie nie zapowiada się na wymianę :)

Długość łańcucha zmierzysz w ten sposób: na najmniejszej zębatce z tyłu i z przodu ma być on lekko napięty, nie może wisieć. No i oczywiście musi dać się przerzucać na największe zębatki.

Jeżeli chodzi o wolnobieg - bierz 6-biegowy MF-TZ20 lub 7-biegowy MF-TZ21 (w zależności ile przełożeń) i koleżanka będzie zadowolona. Pamiętaj: zużyty łańcuch = prawdopodobnie zużyty wolnobieg. U mnie za każdym razem wymieniam z wolnobiegiem, unikam dzięki temu przeskakiwania nowego łańcucha po zużytych zębach (miałem kiedyś taką sytuację).

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...