Skocz do zawartości

[trasa] 4 dni, słowackie góry - tatry niżne? fatra?

Feta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć :)

Chcę się wybrać na 4-ro dniowe, rowerowe zwiedzanie gór. Myślałam wstępnie o Słowacji - Tatrach Niżnych, lub Fatrze. Chciałabym, żeby przez 3 dni byłoby gdzie pojeździć, najlepiej po górach i lasach, trasami nie dłuższymi niż 100km - może byc miedzy schroniskami, lub pętle z tego samego miejsca... 

Czy znacie może tamte tereny? Mógłby ktoś polecić lub odradzić jakieś trasy, lub ewentualnie zaproponować coś innego fajnego na samotne 4 dni? :)

Pozdrawiam:)

Napisano

Polecam rejon Telgartu u stup Kralovej Hali. Miejsce o tyle genialne, że na styku aż trzech Parków Narodowych i rejonu Stolickich Wierchów. Teren dziki w niesamowitym stopniu. Po Niżnych Tatrach nie pośmigasz bo są tu wyrażne zakazy jazdy rowerem poza Kralovą i Siodłem Priehybka przecinjącym grań Tart z Helpy w rejon zbiorników na Czarnym Wagu. I taką trasę można sobie zrobić. 

Wypad drugi to Stolica. Z Czerwonych Skał na przeł Javorinka a potem górską drogą aż na Stolicę. Dalej w stronę szczytu Kohut na przeł Faltenovo gdzie czerwonym do drogi i w doł do wsi Murańska Zdychava. Tu zaczyna się z kolei szlak zielony idący drogą szutrową na pod Chatę Janka wcześniej już spotkaną. Tutaj wracasz się dalej czerwonym na polanę przy przeł Luka gdzie odpija szlak żółty idący trawersem na Telgartską Priehybkę. Obecnie ten szlak to w zasadzie droga wykorzystywana pod zwózkę drewna przez ciężki sprzęt więc zalecam nią jechać tylko jak jest dość sucho. Z przeł niebieskim cały czas szeroką drogą. Oznaczeń jest bardzo mało bo teren jest po całkowitym wyrębie lasu. W pewnym momencie powinno być widać małą chatkę tuż przed wzniesieniem i tutaj trzeba odbić za szlakiem ostro w lewo aż do czerwonego w rejonie Ćuntavy. Tu szeroka droga opada do szosy na przeł Besnik.

Wypad trzeci to pętla w Słowackim Raju. Z Telgartu szosą przez Puste Pole, Stratene do miejscowości Dedinki. Tutaj najlepiej wyciągiem na szczyt Geravy. I teraz najlepsze czyli cały czas czerwonym przez Glacką Cestę aż do wsi Pila. Z niej wracasz górską drogą kierując się na Stratenę przez przeł Kopanec.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...