Skocz do zawartości

[ŁAŃCUCH] Dziwny dźwięk z okolic korby

6franek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W ostatnim czasie wymieniłem w rowerze cały napęd tj. korbę, suport, łańcuch, przerzutkę przednią i manetki. Wszystko było ok, ale po przejechaniu jakichś 100 km z okolic korbę zaczęły dochodzić dziwne dźwięki. Ciężko mi jest zlokalizować pochodzenie tego dźwięku. Co najdziwniejsze, najgłośniejszy staje się on przy pewnej prędkości roweru (niezależnie od przełożenia i szybkości kręcenia korbą). Jest to taka metaliczny wibracja.

Czy jest możliwe, że jest to spowodowane przez łańcuch "wibrujący" o przednią przerzutkę? Generalnie miałem problem z regulacją przedniej przerzutki, gdyż zawsze z którejś strony obciera. Nie mam możliwości ustawienia jej w taki sposób, żeby na środkowym blacie obsłużyć bez ocierania biegów 2-8 (mam napęd 3x9).Ten metaliczny dźwięk pojawia się zarówno na środkowym, jak i na największym blacie z przodu. Czym on może być spowodowany? Dodam również, że ten dziwny dźwięk pojawia się również na przełożeniach, na których przy kręceniu "na sucho" nic nie słychać.

Udało mi się nagrać film. Sorry za jakość. Najlepiej słychać te dźwięki, o które mi chodzi w sekundach 0:07-0:11 oraz 0:17-0:23. Mam nadzieję, że wspólnie dojdziemy do tego o co chodzi...

https://youtu.be/ho2mwQclyZs

post-158773-0-02960500-1434805377_thumb.jpg

post-158773-0-19606400-1434805390_thumb.jpg

Napisano

Nie masz luzów na łożyskach tylnej piasty? Ja kiedyś miałem zjechany konus to mi cała rama dzwoniła jak porąbana jak koło wpadało w wibracje przy wyższych prędkościach...

Napisano

Coś jest niedokręcone. Korba nie ma luzów? Dobrze zakręcona przednia przerzutka. Blaty na maxa skręcone?

To było pierwsze co sprawdziłem. Ale wszystko jest podokręcane. Korba - 0 luzów, blaty i przerzutka również mocno dokręcone.

Napisano

Mam to samo najczęściej od 28 km/h. Czytałem na ten temat w innych wątkach i nie jestem nic a nic mądrzejszy- skrzywiona tarcza hamulcowa,krzywy jeden z blatów na korbie, łańcuch, łożyska (wymienione -przebieg 50 km) .Szykuje się poważne śledztwo... może jakieś inne propozycje:)

Napisano

Czy jak wymieniałeś podzespoły, to czy przypadkiem nie za mocno wymyłeś okolice piasty? Na moje w piaście padł smar lub dostał się syf, który teraz szlifuje kulki. To, że coś słychać z okolic korby, to żadna wskazówka. Strzelające siodło słyszałem w pedałach. Klucze w bidonie słyszałem przy amortyzatorze.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Udało mi się rozwiązać problem. Okazało się, że za ten dźwięk nie odpowiada ani napęd, ani piasta, tylko niedokręcony element w zacisku tylnego hamulca. Był on delikatnie luźny, co powodowało dzwonienie całej ramy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...