zibciu Napisano 30 Czerwca 2015 Autor Napisano 30 Czerwca 2015 Dzieki za odpowiedzi. Widze, ze w butach inaczej jajca mi sie ulożyły A tak serio inaczej chyba mierzyłem. Rower kupiony, teraz czekam aż dotrze. Po zakupie iść od razu do jakiegoś serwisu na regulację?
Eazy Napisano 30 Czerwca 2015 Napisano 30 Czerwca 2015 Zanim udasz się na regulację to zrób ze 150-200km. Chyba, że poskładasz rower i coś będzie nie tak z przerzutkami, hamulcami etc. Generalnie rower powinien przyjechać wyregulowany i trzeba chwilę pojeździć, żeby było co korygować, jak się delikatnie linki wyciągną i ew. sprawdzić, czy wszystko jest dokręcone, jak trzeba.
Shiryu Napisano 30 Czerwca 2015 Napisano 30 Czerwca 2015 W Lazaro jest to odpowiednio: 17'' 57cm 19'' 60cm 21'' 63cm Czy to naprawdę znacząco więcej niż w innych rowerach w tych samych rozmiarach? Tak. Rama 19" ma taką długość, jak u innych producentów 20-21" (często oznaczana jako XL). Generalnie geometria rowerów Transroweru jest typowa raczej dla MTB, tylko zamiast krótkich "ogonów", które poprawiają zwrotność, mamy tam 455 mm (dla ramy 19").
Eazy Napisano 30 Czerwca 2015 Napisano 30 Czerwca 2015 Przyglądam się właśnie paru rowerom i ich długościom i różnie to wypada. Np. Giant Talon 27,5 dla 19 cali (L) ma 61,5cm a dla 21 cali (XL) 64cm, czyli teoretycznie jeszcze więcej niż Lazaro. Może na odczucia ma wpływ ogół geometrii? Tak się po prostu głośno zastanawiam dlaczego do Lazaro przylgnęła łatka 'długiej ramy'
Shiryu Napisano 30 Czerwca 2015 Napisano 30 Czerwca 2015 Np. Giant Talon 27,5 dla 19 cali (L) ma 61,5cm a dla 21 cali (XL) 64cm, czyli teoretycznie jeszcze więcej niż Lazaro. Tylko Talon to MTB Porównaj z crossami, to wszystko będzie jasne.
Eazy Napisano 30 Czerwca 2015 Napisano 30 Czerwca 2015 To może trzeba na to popatrzeć inaczej - Lazaro na kołach 26'' są u nich pozycjonowane, jako MTB (Evolution, Generation). I tutaj w zasadzie wychodziłoby, że długości ramy są normatywne. Natomiast problem pojawia się faktycznie przy crossach, jak np. Elitary, który jest na kołach 28'' a długości rury pozostają na tym samym poziomie. Czyli jako crossy na kołach 28'' mają zbyt długie ramy, ale modele na kołach 26'' pozycjonowane jako MTB można uznać za normalne. Tak by to przynajmniej wychodziło
Rulez Napisano 30 Czerwca 2015 Napisano 30 Czerwca 2015 Nie trzeba patrzeć inaczej, te długości Lazaro są podane dla górnej rury mierzonej po jej osi, a w Giancie, jest to mierzone horyzontalnie, czyli crossowy Lazaro jest dłuższy niż rower mtb , śmiech na sali ... Nic" tak by tak przynajmniej" nie wychodziło, Lazaro jest dziwacznie długi jak na crossa i trzeba mieć to na uwadze przy jego zakupie, proste ...
Yacko Napisano 30 Czerwca 2015 Napisano 30 Czerwca 2015 Jaki problem widzicie w geometrii Lazaro Integral ? Przed zakupem jeździłem na rowerach Giant, Hercules, Merida i Lazaro pomimo najniższej ceny wydawał mi się najwygodniejszy. Któryś z wymienionych crossów miał krótszą ramę do tego stopnia, że mocno skręcając koło zdarzył mi się butem przytrzeć o oponę.
Eazy Napisano 30 Czerwca 2015 Napisano 30 Czerwca 2015 długi jak na crossa i trzeba mieć to na uwadze przy jego zakupie, proste ... Tylko to jest generalizowanie bo jako crossy pozycjonowane są u nich modele z kołami 28 cali. Modele z kołami 26 cali są pozycjonowane, jako MTB i tutaj długości ram już nie są odbiegające od podobnych ram innych marek. Dlatego napisałem, że moim zdaniem modele z kołami 26 cali nie odbiegają długością od innych MTB, natomiast faktycznie ich crossy są już przydługie i tutaj warto wziąć na to poprawkę.
Rulez Napisano 30 Czerwca 2015 Napisano 30 Czerwca 2015 Co ma do tego model z kołami 26", my tu piszemy konkretnie o crossie, zdecydowana większość crossów ma ramy krótsze niż ich odpowiedniki rozmiarowe mtb, w dodatku mają wyższe główki ramy - taka jest specyfika crossa przeznaczonego do innego rodzaju jazdy. Są oczywiście wyjątki jak Lazaro, i przy ich doborze trzeba brać pod uwagę bardzo dużą długość ramy, niestety koleś sprzedający te rowery nie podaje wysokości główki ramy ani kąta podsiodłowego, możliwe, że zamówili te ramy w jakiejś chińskiej fabryce garnków, więc nie są w stanie określić faktycznego kąta podsiodłowego ...
Eazy Napisano 30 Czerwca 2015 Napisano 30 Czerwca 2015 Rulez... ja się z Tobą zgadzam Chodzi mi tylko o to, że jeżeli ktoś bierze od nich MTB a nie crossa to niekoniecznie jest się czym przejmować i tyle. Dlatego napisałem, że mówienie ogólnie o Lazaro, jako o marce (jeżeli można tak mówić), która ma przesadnie długie ramy jest na wyrost bo problem ten dotyczy tylko ich modeli crossowych Tak więc należy być ostrożnym przy crossach od Lazaro (czyli to co powinno autora tematu interesować i to o czym napisałeś), ale nie przy Lazaro, jako marce ogółem. Ja przyglądałem się bardziej ich MTB (zresztą żona jeździ na EV3) i stąd było moje pytanie bo nie pierwszy raz widziałem taką opinię na forum. Teraz już wiem skąd się wzięła i jakich typów rowerów dotyczy
Yacko Napisano 30 Czerwca 2015 Napisano 30 Czerwca 2015 Nadal nie rozumiem problemu rozmiaru ramy, co w tym złego w crossie Lazaro ?
Rulez Napisano 30 Czerwca 2015 Napisano 30 Czerwca 2015 A ktoś tu pisał o "złym" ?, rama ma nietypowe wymiary i trzeba brać to pod uwagę przy kupowaniu, to tyle "zła" ...
Yacko Napisano 30 Czerwca 2015 Napisano 30 Czerwca 2015 Co masz na myśli pisząc "brać poprawkę" ? Jakie to może mieć znaczenie ? Mi osobiście ten rower bardzo przypasował, nie jeździłem na wielu, ale kilka bardziej firmowych przetestowałem. Różnice w pozycji prawie niezauważalne, Lazaro przypasował mi najbardziej, ale to może być też kwestia odpowiedniego ustawienia w poziomie siodełka, kierownicy, itp. Po prostu w przypadku Lazaro Integral miałem więcej czasu aby go dostosować. W każdym razie nie rozumiem przywiązywania większej wagi do geometrii Integrala, gdyż nie są to odczuwalne różnice w porównaniu z innymi markami,
Rulez Napisano 30 Czerwca 2015 Napisano 30 Czerwca 2015 Mam na myśli to co było tu (i nie tylko tu, przez użytkowników tych rowerów) wałkowane kilka razy, wystarczy to przeczytać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.