Skocz do zawartości

[manetka] Manetka 10rz. 2:1

ofilipowicz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Istnieje tytułowa manetka? Kupiłem i zamontowałem sobie cały sprzęt: przerzutkę RD-5701, kasetę 10rz. 11-26, odpowiedni łańcuch. Stwierdziłem, że czas na zakup manetki (aktualna ma tylko 6 przełożeń). Dopiero wtedy zorientowałem się, że chyba popełniłem ogormy błąd. Jak na cały ten sprzęt nie wydałem jakiejś dużej kwoty tak okazuje się, że manetka będzie prawdopodobnie najdroższą częścią. Do rzeczy: poszukuję manetki (NIE klamkomanetki), która obsłuży mi przerzutkę 10rz. w systemie 2:1. Jedyne co znalazłem to manetki pokroju SL-R780. Jednak jest to wydatek rzędu 350zł, co jest kwotą większą niż wszystkie pozostałe elementy napędu razem wzięte! Do tego mam jeszcze zbędną lewą manetkę. Ma ktoś jakieś pomysły, czy pozostaje tylko zakup drogiej manetki?

Napisano

Miałem na myśli przerzutkę, którą zaproponował seraph. Jak tak pomyślę, to chyba to nie ma większej różnicy. Szkoda, że Shimano nie robi niskobudżetowych manetek szosowych pod 10rz. Tylko klamkomanetki, no ale co począć. 

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

Najprostsza opcja to zamontować jakąś nieindeksowaną, kciukową manetkę. Kupa ludzi tak jeździ,sczególnie retro-zgredy i przełajowcy.

Szacunek...

I.

Napisano

Tak, bo jeśli dawniej obsługiwała 6 przełożeń na ciągu 2:1 to teraz obsłużyłaby nawet 12 albo i więcej, bo ciągnie 2 razy mniej linki, żeby przesunąć wózek przerzutki (1:1). A, że kaseta 10 ma taką samą wysokość jak 8 to nawet zostanie skoku manetki...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...