Skocz do zawartości

[Korba] Zmiana korby na "lżejszą"

ewemarkam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Kupiłem tego roku rowerek z decathlonu 29" bitwin bigrr 5.3. Rower używany ale w bardzo dobrym stanie. Zacząłem trochę więcej jeździć po górach i pojawił się problem. Jazda przychodzi ciężko nawet na najlżejszej przerzutce, daję rade ale mogło by być lżej. Z tyłu mam Sram 9 rzędów 11-32 a z przodu korba Suntour XCM 302 22x32x42. Pomyślałem czy by korby nie zmienić na inna. Z blatem 20 z przodu. Tylko nie wiem jaka będzie pasować. Ale jeśli prościej będzie, to może wywalić najmniejszą zębatkę w kasecie i dołożyć większą np 34-36 zębów, albo wymienić tą 32 na większą. Proszę doradzcie bo w zasadzie moja wiedza o rowerach zatrzymała się początkiem XXI wieku.

Napisano

Miałem ten sam problem, bo mój 29er miał równie bez sensu zaaplikowaną kasetę 11-32. Musisz zmienić całą kasetę na 11-34 lub 12-36. Niestety właśnie jeśli chcesz 36 zębów to musisz zrezygnować z 11, bo tylko taka jest kasetą 9 rzędowa. Mi 11T nie przydawała się, wiec mam teraz kasetę Alivio 12-36.

Korb seryjnych z młynkiem 20T nie ma. Można kupić taką zębatkę, ale żeby ją przymocować musiałbyś podpiłować ramiona korby przy śrubach mocujących, bo inaczej łańcuch będzie na nich podbijało... Nawet korby z blatami 40 i 30 mają młynek 22 :bye2:

Czyli albo kaseta 12-36 i oczywiście nowy łańcuch, albo przechodzisz na 10 rzędów z kasetą 11-36. Masz o tyle łatwiej, że wystarczy, że zmienisz manetkę - z Shimano by się to nie udało.

Napisano

Najtaniej i najskuteczniej będzie wymienić kasetę.

Teraz masz najlżejsze przełożenie 22:32 = 0,688, po zmianie korby miałbyś 20:32 = 0,625, po zmianie kasety 22:34 = 0,647 lub 22:36 = 0,611. 

Możesz pomyśleć o bardziej radykalnym ruchu. Dokup na tył zębatkę 40z opisywaną tutaj: http://www.forumrowerowe.org/topic/170983-naped-1x10-test-napedu-1x10-opartego-na-zebatkach-hcc-components/ Powinno załatwić cały temat.

Napisano

Ok dzięki. Wymienię kasetę, a jak będzie mało to później jedna koronkę. Teraz jakie kasety polecacie? Jeśli można o to prosić.

Panowie drobna poprawka, i przepraszam za zamieszanie. Mam jednak napęd 11-34, teraz jeszcze raz to policzyłem. wobec tego Czy zmiana na 12-36 będzie dużą różnicą? Chyba jednak wywalę którąś ze środka i dołożę jakaś 40z, Tylko skad dorwać za rozsądne pieniądze? Bo z tego co patrzyłem to za jedną chcą ponad 100 pln, lekka przesada chyba jak za jedną koronkę. Chyba że są sklepy o których nie słyszałem i można to wyrwać taniej.

Napisano

Nikt nie montował koronki 40T do 9 urzędowej kasety i raczej nie ma to sensu. Zbyt mało płynne przejścia i przerzutka najprawdopodobniej nie ogarnie takiej wielkości. Ale jak chcesz to próbuj.

Inna sprawa w jakich warunkach brakuje Ci tych miękkich przełożeń, próba wspinaczki na mega strome ścianki czy nawet na niezbyt stromych pojazdach jest za ciężko? Jeśli to drugie to nie zębatki a trening, trening i trening ;)

Oczywiście kaseta 12-36 nie zaszkodzi i to raczej max co wyciśniesz z tego napędu o ile przerzutka tylna to ogarnie.

Napisano

Brakowało jak ostatnio "zdobywałem" Klimczok jadąc od szyndzielni. Były miejsca gdzie naprawdę musiałem cisnąć. Zmienię kasete i powinno wystarczyc. Dzieki Panowie za porady

Napisano

Zmień tą kasetę bo bardziej miękko niż 22/36 nie będziesz miał. Poza tym nie wszystko w górach da się wjechać więc wypych to naturalna kolej rzeczy.

Napisano

Bo z tego co patrzyłem to za jedną chcą ponad 100 pln, lekka przesada chyba jak za jedną koronkę.

Taka cena, taniej nie ma nigdzie. Jak się dobrze wczytasz w temat, który podlinkowałem, to w jednym z postów jest informacja o tym, że koronka 40 powinna działać na kasecie 9rz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...