Skocz do zawartości

[oświetlenie] Mactronic Bike noise pro 500 vs Convoy

kregiel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Ostatnimi czasy zacząłem więcej czasu spędzać na rowerze nocą niż w ciągu dnia. Mam zwykłe oświetlenie przód/tył z decathlonu. Niestety w terenie gdzie nie ma żadnego światła jazda przy prędkości ok 30km/h jest dość ryzykowna. Stwierdziłem że muszę zakupić coś konkretnego. Na forum poczytałem że niektórzy polecają Mactronic'a a inni Convoy'a. Jestem ciekaw co polecicie do szosowej jazdy oraz jazdy w terenie przy prędkościach rzędu 30km/h oraz zupełnych ciemnościach :)

Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

Napisano

Mactronic ma tę zaletę, że posiada w zestawie rewelacyjny uchwyt mocowany na kasku. Lampka ma dość wąski strumień światła (Ok, jest szeroki jak na standardy rowerowo-latarkowe, ale to nadal za mało przy dynamicznej jeździe nie-tylko-na-wprost), więc świecenie dokładnie tam, gdzie się patrzy, jest świetne!

Napisano

Zdecydowanie Convoy. Na początek tu masz porównanie jasności http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13282 . W którym dobrze widać że convoy daje więcej światła i o lepszym rozkładzie.

Światło mactronica jest bardziej skupione co przy jeździe w zupełnych ciemnościach nie jest dobrym wyborem. Również ilość światła w takich warunkach jest ważna, a tu też convoy wygrywa. Do tego cena tego mactronica jest duża, tym bardziej jak na to co sama latarka oferuje. Gdyż za tą samą cenę można mieć zmodyfikowanego i ulepszonego convoy'a ze sporym zapasem akumulatorów. Lub nawet dwa convoy'e kupując w Chinach.

Dlatego jak dla Mnie wybór do takich warunków jest prosty i jest to convoy i np. s2.

A do samej latarki jest wiele różnych uchwytów i sam używam takiego https://www.fasttech.com/p/1050500 kilka miesięcy i jak na razie nic z tym się nie działo, a sama latarka trzyma się pewnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...