Kirigato Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 Witam! Po długim przeczesywaniu forum i męczenia Was swoimi pytaniami wylądowałem z trzema rowerami których zakup rozważam. Lazaro Integral V3 - http://allegro.pl/king-of-the-road-full-alivio-lazaro-integral-v3-i5427399673.html - nie znam się na specyfikacji, ale wszędzie chwalony, muszę jednak przyznać, że wyglądem, średnio mi się podoba - 1400zł Kands Avangarde - http://allegro.pl/rower-kands-avangarde-hydraulika-maestro-lubelskie-i5327316392.html - wygląda lepiej niż poprzednik, hamulce tarczowe też trochę bardziej do mnie przemawiają (przez wygląd.. :3 nie krzyżujcie mnie, ale im bardziej rower podoba się właścicielowi, tym większa przyjemność i motywacja do jazdy, no nie? ) Z tego co wiem to rower bardzo zbliżony do Lazaro Integral V3? - 1600zł Northtec Caledon DB - http://nrowery.pl/2015/cross/caledon-db - imo. śliczny, ponoć też wszędzie wychwalany na forum, ponoć jeden z najlepszych modeli w swojej cenie - 2100zł Jeżeli Kands Avangarde rzeczywiście jest zbliżony do Lazaro, to jestem skłonny dopłacić te 200zł tylko ze względów estetycznych. Pytanie, jak na ich tle wypada Northtec Caledon DB? To już spora dopłata, 500zł w stosunku to kandsa i całe 700zł w stosunku do Lazaro. Jest zauważalna różnica w specyfikacji? Waga: 85kg Wzrost: 185cm Będę używał tak 70% asfalt/chodniki + 30% ubite ścieżki, lasy Raczej sezonowo, myślę że przebieg do ~800km rocznie max. (no, chyba że nowy rower da motywacje do ściągniecia go z domku wakacyjnego do "zwykłego" ) Chcę żeby posłużył jak najdłużej, z 5lat conajmniej (oczywiście wiem, że po drodze będą koszty). Jaka Wasza opinia? Może coś zupełnie innego? (chociaż wolałbym nie, już wystarczający dylemat mam )
mmisiek9612 Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 Northec wypada najlepiej osprzętowo z tych trzech rowerków. Zamontowane ma komponenty z najnowszej grupy alivio ale myślę że do twojej jazdy w zupełności wystarczy kands.
Stromba Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 Northec wypada najlepiej osprzętowo z tych trzech rowerków. warto dołożyć kilka stów do niego ?
Rulez Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 To zależy jak kto postrzega rower, ja bym dołożył, i miał bym rower równo złożony na pełnym Alivio.
Kirigato Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Napisano 9 Czerwca 2015 Problem z tym że mało mi mówi "pełne Alivio". Możesz mi proszę opisać, jaki to ma wpływ na jazdę i czego doświadczę na caledonie DB, czego nie doświadczę na Kandsie?
Charvel Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 Poza nieco chudszym portfelem, raczej nie zaznasz większych różnic które by miały wpływ na komfort jazdy P.S. Full alivio oznacza, że do złożenia roweru użyto wszystkich komponentów z danej grupy shimano - to nie tylko przerzutki, ale i klamomanetki, piasty, korba, hamulce (choć np Caledon ma akurat hamulce z grupy Altusa a nie Alivio, zaś Kands z grupy Acera)
Rulez Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 Kands ma korbę 311 - niższej jakości, nierozbieralna, w Northtecu można zmienić same tarcze, Kands manetki Acera 8 rzędowe, zmiana biegów mniej płynna i precyzyjna niż w wersji Alivio 4000, przełożenia w Kands gorzej zestopniowane.
_dev_ Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Ten nie ma wyżej wymienionych wad kandsa: http://allegro.pl/hydraulika-alivio-blokada-lazaro-elitary-v3-men-i5424898961.html
Kirigato Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Napisano 10 Czerwca 2015 Średnio mi Lazaro przypadł do gustu. Rozumiem, że to taki Kands, tylko obiektywnie "lepszy"?
Stromba Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Kands ma korbę 311 - niższej jakości, nierozbieralna, w Northtecu można zmienić same tarcze, Kands manetki Acera 8 rzędowe, zmiana biegów mniej płynna i precyzyjna niż w wersji Alivio 4000, przełożenia w Kands gorzej zestopniowane. a porównując z lazaro v3? Bo tam przerzutki i manetki tez alivio najnowsze...
Rulez Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Skoro też najnowsze, to co porównywać w napędzie ?
Stromba Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Czy warto kilka stów dołożyć bo reszta się trochę różnią
Rulez Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Teraz sprecyzuj, czy chodzi o Lazaro Integral V3, czy o Lazaro Elitary V3 ... w przypadku Elitary nie ma przesłąnek do dopłacenia, no chyba, że komuś bardziej podpasowała by geometria Northteca, Lazaro nie są całkiem typowe ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.