cinek1987cinek Napisano 30 Maja 2015 Napisano 30 Maja 2015 Witam. Od tygodnia borykam się z takim problemem, bo wcześniej wszystko chodziło elegancko. Mianowicie - jak mam łańcuch na środkowym blacie z przodu i z tyłu przerzucam niżej niż środek kasety to przy mocniejszym nacisku na korbę słyszę trzaski jakby coś miało luz albo łańcuch w coś uderzał... wkurzające. Na najmniejszym i największym blacie jest w miarę ok. Wiem co to krzyżowanie łańcucha - jednak jakiś zakres powinien być... a nie ociera mi o wózek. Korba: SLX 42/32/24, przerzutka przód: SLX, przerzutka tył: XT Shadow, kaseta 10x. Sprawdziłem: -suport, korba - brak luzów, -blaty korby - nie widać aby coś było wygięte, zęby wszystkie ok, - kaseta - jak nówka, brak luzów. - przerzutka tylna: ok... możliwe, że lekko wygięta ale ręki bym sobie nie dał uciąć - tył chodzi dobrze. - łańcuch ściągnięty, umyty, sprawdzony - jak nówka, nasmarowany. - cały napęd wyczyszczony drugi raz... nawet odkręciłem przednią przerzutkę.... wyregulowana od nowa. Nic więcej nie przychodzi mi do głowy... wtf?? Jedyne co mnie zastanawia... na największym blacie od wewnątrz, nad średnim blatem mam w niektórych miejscach otarcia aż do metalu, dosyć jakby nowe... może to tam ociera łańcuch... ale jak ??? Nie wygląda żeby był luźny. Poradzi ktoś coś? Bo już nie mam pomysłów.
przemokolarz Napisano 30 Maja 2015 Napisano 30 Maja 2015 Mam podobnie, u mnie problem jest z suportem. Zacieknie woda to skrzypi, puka i stuka. Jak rozkręcę, wyczyszczę nasmaruje to mam spokój dopóki znów woda nie zacieknie. Suport to jakiś niski model HT2.
cinek1987cinek Napisano 30 Maja 2015 Autor Napisano 30 Maja 2015 Z ciekawości rozkręciłem korbę. Wyczyściłem. Sprawdziłem łożyska... niby jest git. Miski siedzą mocno. Skręciłem, zobaczę jutro, ale raczej to nie w tym problem ;/
cinek1987cinek Napisano 31 Maja 2015 Autor Napisano 31 Maja 2015 Zrobiłem dzisiaj 45km po lesie z tymi trzaskami - masakra... chyba jednak łożysko suportu pada os strony napędu. Będę musiał jutro wszystko rozkręcić... Chyba, że ktoś ma inną koncepcję z czym może być problem ??
uwekolarz Napisano 31 Maja 2015 Napisano 31 Maja 2015 Ja jak mi stukal to wkrecilem go na klej do polaczen gwintowych i spokój.
cinek1987cinek Napisano 31 Maja 2015 Autor Napisano 31 Maja 2015 Ale kurde miski siedzą tak, że nawet nie mogę ich odkręcić (jutro psikanie wd40)... więc jak miałaby stukać? W sumie to aluminium, miękkie... hmm
Jazda_w_2_stylach Napisano 31 Maja 2015 Napisano 31 Maja 2015 Też bym obstawiał łożysko suportu. Łańcuch masz 10 rz?
cinek1987cinek Napisano 1 Czerwca 2015 Autor Napisano 1 Czerwca 2015 Też bym obstawiał łożysko suportu. Łańcuch masz 10 rz?Tak, 10x.Może sztyca? Też lubi trzeszczeć.Ale jak nie kręce to tego nie słychać... więc pozostaje wykręcić miski...
uwekolarz Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 Jak nie chrecisz to sie sztyca nie rusza i nie trzeszczy, miałem teraz z nkqym rowerem to samo. Tylko jak krecilem no sztyca strzelala. Zobaczy czy jak stoisz i krecisz to tez strzela
mmisiek9612 Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 Profilaktycznie zawsze można ją wyjąć i przeczyścić. Moja też strzelała przy dociskaniu na korbę. Również myślałem że to coś w napędzie ale okazało się że to zasyfiona sztyca.
uwekolarz Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 Ja dodatkowo okleilem czesc ktora jest schowana tasma izolacyjna, mycie pomagalo na krótką chwilę.
cinek1987cinek Napisano 1 Czerwca 2015 Autor Napisano 1 Czerwca 2015 Zobaczę dzisiaj z ciekawości... EDIT: Sprawdziłem. To na pewno nie sztyca i na pewno nie łożysko w pedałach. Zostają miski/łożysko. Tylko, że teraz mam problem z odkręceniem ich. Spsikałem jakiś czas temu WD40, próba odkręcenia kluczem do misek (lewa w lewo, prawa w prawo) i uj... tylko zjechałem rowki w misce ...fak. Coś z tym można jeszcze zrobić czy mam nowy suport zamawiać? ;/
Rulez Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 Żeby zamawiać nowy, trzeba wyjąć stary.Można podgrzać mufę opalarką, po rozszerzeniu powinna puścić.
cinek1987cinek Napisano 1 Czerwca 2015 Autor Napisano 1 Czerwca 2015 Suport wyciągnięty - miski zajechane, łożyska w sumie już też - także wymiana i tak się szykowała... Tym razem założyłem XTR. Jazda próbna... i k*** dalej coś stuka podczas mocniejszego pedalnięcia ;/ Kurde... a może jakaś śrubka się poluzowała co łączy blaty korby... ? Sprawdzę.
Rulez Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 cinek1987cinek Sprawdziłem. To na pewno nie sztyca i
cinek1987cinek Napisano 1 Czerwca 2015 Autor Napisano 1 Czerwca 2015 Jechałem bez sztyce i siodła i lipa. Podokręcałem te śrubki łączące blat średni z największym - były zdeczka luźne... już myślałem, że to to... próba i nic nie wyszło ;/ No ja już nie wiem ocb. Te śrubki mam wymienione na lekkie Aerozine. Ale wszystko sztywne... Ktoś jeszcze ma jakiś pomysł ?? ;/
cinek1987cinek Napisano 1 Czerwca 2015 Autor Napisano 1 Czerwca 2015 Sprawdzałem - żadnych pęknięć nie widać - spawy ładniutkie...
kazijk Napisano 2 Czerwca 2015 Napisano 2 Czerwca 2015 A sprawdzałeś pedały? . Powoli kończą się możliwości
cinek1987cinek Napisano 2 Czerwca 2015 Autor Napisano 2 Czerwca 2015 Sprawdzę dzisiaj pedały, zacisk koła i hak z tyłu...A jak nie to chyba coś z korbą jest ... bo nie wiem już. Sprawdziłem pedały - są ok. EDIT: Odkręciłem tylne koło - zmieniłem zacisk ze starego koła, nasmarowałem gwinty i dokręciłem hak i przerzutkę tylną. Potem założyłem i nasmarowałem łańcuch. Próba... hmmm cisza..?? Czyżby to jednak problem z tyłu niosący pogłos na przód... dziwne Dzisiaj jednak brakło czasu na dłuższe testy ale wygląda na to, że problem zniknął
cinek1987cinek Napisano 3 Czerwca 2015 Autor Napisano 3 Czerwca 2015 Dzisiaj dłuższy test. Jest ok. Dzięki wszystkim za pomoc.
adamtulak Napisano 4 Czerwca 2015 Napisano 4 Czerwca 2015 Ja 2 lata temu miałem przypadek, że na trekkingowym Romecie z 2003 lub 2004 roku, na wolnobiegu 6rz Falcon(przebieg ok 1000 km) i tanim łańcuchu KMC o wydłużeniu zaledwie około 0,5%, na biegu 6 i czasami 5, pod obciążeniem często przeskakiwał łańcuch. Łańcuch wydawał się nasmarowany ponieważ nie skrzypiał i nie był suchy. Po nasmarowaniu gęstym smarem przestał przeskakiwać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.